Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS);

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ενδοκρινικές διαταραχές στη γυναίκα. Είναι μια πολύπλοκη, ετερογενής διαταραχή με ασαφή αίτια, αλλά υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι σε μεγάλο βαθμό έχει γενετικό υπόβαθρο. Η διάγνωση βασίζεται στα λεγόμενα “κριτήρια του Rotterdam”. Η γυναίκα με ΣΠΩ πρέπει να πληροί δύο από τα τρία κριτήρια:

 

 

1) Ολιγομηνόρροια και/ή αμηνόρροια

2) Αυξημένα ανδρογόνα

3) Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών στον υπέρηχο

Περίπου μία στις πέντε γυναίκες (20%) έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, ωστόσο δεν έχουν όλες το PCOS. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, ενώ οι κύστεις αυτές δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του PCOS είναι:

1. Διαταραχές περιόδου: η έμμηνος ρύση μπορεί να είναι ακανόνιστη, εντονότερη από το συνηθισμένο ή παρατεταμένη, να εμφανίζεται μετά από μακρά χρονικά διαστήματα, ή σε ορισμένες γυναίκες και καθόλου. Αντί για ωορρηξία μία φορά κάθε μήνα, μια γυναίκα με PCOS έχει ωορρηξία ακανόνιστα, συνήθως όχι κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς θεραπεία, αυτές οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες (λιγότερες ωορρηξίες > λιγότερες γόνιμες ημέρες κάθε χρόνο).

2. Το PCOS έχει τώρα αναγνωριστεί ότι είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής.

3. Η ακμή και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο σώμα: τα επίπεδα στο αίμα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερα σε γυναίκες με PCOS και αυτό προκαλεί ακμή, λιπαρό δέρμα και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, το στήθος και την κοιλιά.

4. Αυξημένο σωματικό βάρος: η αύξηση του βάρους είναι κοινή σε γυναίκες με PCOS. Ωστόσο, δεν είναι όλες αυτές οι γυναίκες υπέρβαρες. Μερικές γυναίκες μάλιστα αναπτύσσουν συμπτώματα του PCOS μόλις αυξηθεί το βάρος τους.

5. Κατάθλιψη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία για τις γυναίκες με PCOS Αυτό το σύνδρομο δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια ασθένεια και να λαμβάνουν οι γυναίκες αγωγή εφόρου ζωής. Τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω μπορούν, ωστόσο, να ελέγχονται κατά περιόδους. Όλες οι γυναίκες με PCOS πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος.

1. Διαταραχές περιόδου: Για τις γυναίκες που δεν έχουν καμία επιθυμία να μείνουν έγκυες, η έμμηνος ρύση μπορεί να ελεγχθεί με αντισυλληπτικά χαμηλής δόσης οιστρογόνων.

2. Υπογονιμότητα: Αυτό είναι πιο πιθανό να οφείλεται στην έλλειψη τακτικής ωορρηξίας σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Πιθανόν να απαιτηθεί διέγερση των ωοθηκών με φαρμακευτικά σκευάσματα. Όταν άλλες θεραπείες απέτυχαν στην πρόκληση μιας εγκυμοσύνης, μπορεί να προσφερθεί στις γυναίκες με PCOS η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

3. Δερματικά προβλήματα: Ακμή και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο σώμα μπορεί να μειωθεί με τη λήψη ενός συνδυασμού των δισκίων. Τα οιστρογόνα συνδυάζονται με αντιανδρογόνο (ταυτόχρονη αντισυλληπτική δράση) και ο συνδυασμός πρέπει να λαμβάνεται για πολλούς μήνες για να εμφανιστεί κάποιο όφελος.

4. Σε ορισμένες γυναίκες με αντίσταση στην ινσουλίνη η μετφορμίνη (αντιδιαβητικό) έχει πιθανόν θέση τόσο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας όσο και της υπογονιμότητας και των διαταραχών περιόδου.

Covid-19
Προπληρωμή Test