Πώς θα προστατέψουμε τα αυτιά μας το καλοκαίρι
Γράφει ο Ηλίας Νικολόπουλος, ΩΡΛ, Διευθυντής Κλινικής Κεφαλής & Τραχήλου, Ιατρικό Ψυχικού
Οι περισσότεροι άνθρωποι το καλοκαίρι στην Ελλάδα, μετακινούνται και απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα κάνοντας μακροβούτια. Όμως τα αυτιά μας μπορεί να είναι αρκετά ευαίσθητα και να δημιουργούνται προβλήματα με τις νέες καλοκαιρινές συνθήκες. Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι:
Το βύσμα κυψελίδος: η κυψελίδα είναι το γνωστό σε όλους μας κερί των ώτων. Παράγεται από το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου και ο ρόλος του είναι προστατευτικός. Όμως, σε μερικά άτομα υπερ παράγεται με αποτέλεσμα να δημιουργεί βύσμα. Η χρήση της μπατονέτας είναι αποτρεπτική και δυσχεραίνει την κατάσταση δεδομένου ότι σπρώχνεται το βύσμα όλο και πιο μέσα στον έξω ακουστικό πόρο. Τα καλοκαιρινά μπάνια διαβρέχουν το στερεό μίγμα και φουσκώνει, προκαλώντας φράξιμο του έξω ακουστικού πόρου με συμπτώματα τη μειωμένη ακοή, την αίσθηση παγίδευσης νερού στον έξω ακουστικό πόρο κλπ. Η λύση είναι η εκ των προτέρων επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο για σωστό καθαρισμό και έλεγχο των ώτων.
Η εξωτερική ωτίτιδα: αρκετά συχνό πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένου ότι στο νερό γενικά εντοπίζονται μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για το πρόβλημα αυτό. Σε περίπτωση που συμβεί είναι καλό η άμεση επίσκεψη στον γιατρό. Εκτεταμένη έκθεση των ώτων στους μικροοργανισμούς προκαλεί τη λεγόμενη εξωτερική ωτίτιδα που συνοδεύεται από πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο και δύσοσμες εκκρίσεις του έξω ακουστικού πόρου και πιθανή φαγούρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν την μπατονέτα και να καθαρίσουν το αυτί, με τη μόνη διαφορά ότι χειροτερεύουν έτσι την κατάσταση. Η προληπτική λύση στην περίπτωση είναι η χρήση αδιάβροχων ωτασπίδων, αφού προηγουμένως έχει γίνει έλεγχος από τον ωτορινολαρυγγολόγο για τυχόν εύρεση κεριού. Οι αδιάβροχες ωτοασπίδες πρέπει να καθαρίζονται και να στεγνώνουν μετά από κάθε χρήση. Όσον αφορά τα αυτιά, μετά από κάθε μπάνιο θα πρέπει να σκουπίζονται εξωτερικά με πετσέτα και να ενσταλάζονται σταγόνες καθαρού οινοπνεύματος στον έξω ακουστικό πόρο, εφόσον έχει ελεγχθεί από τον γιατρό ότι δεν υπάρχει διάτρηση τυμπάνου. Υπάρχουν και έτοιμα σκευάσματα στο φαρμακείο που στεγνώνουν το αυτί παρέχοντας και ήπια αντισηψία. Εάν για κάποιο λόγο, έχει παγιδευτεί νερό στο αυτί γενικά, να γυρίζετε το κεφάλι σας στο πλάι για μερικά λεπτά για να φεύγει το νερό.
Καταδυτικά προβλήματα: αφορούν κυρίως τους δύτες με ή χωρίς μπουκάλες και δύτες που ασχολούνται με ψαροτούφεκο. Οφείλεται στη διαφορά πίεσης της ατμόσφαιρας και του βυθού. Η προστασία είναι ο συνεχόμενος έλεγχος του βάθους, η συστηματική εξίσωση των ώτων με τη τεχνική Valsalva και για όσους έχουν και μπουκάλες, απαιτείται συνεχόμενος έλεγχος του αέρα και προγραμματισμός της ανάβασης από το νερό. Συνιστάται ατομικός έλεγχος της ικανότητας εξίσωσης και επιβεβαιωμένη ικανότητα διαπίστωσης μετά από επίσκεψη στον γιατρό. Τα προβλήματα κυμαίνονται από τον απλό πόνο στα αυτιά, μέχρι διάτρηση τυμπάνου, ζάλη και νόσο των δυτών και, εάαν τυχόν εμφανιστούν, θα πρέπει να γίνει άμεση επίσκεψη σε γιατρό για τυχόν περαιτέρω αντιμετώπιση σε θάλαμο αποσυμπίεσης.
Έντομα εντός του έξω ακουστικού πόρου: σε περίπτωση που διαπιστωθεί έντομο στον έξω ακουστικό πόρο, η άμεση ενέργεια είναι η ρίψη καθαρού οινοπνεύματος εντός του πόρου και άμεση επίσκεψη στον γιατρό για αφαίρεση του εντόμου και να διαπιστωθεί αν τυχόν υπάρχει βλάβη στην τυμπανική μεμβράνη και στον έξω ακουστικό πόρο.
Αεροπορικά ταξίδια: Η απογείωση και η προσγείωση ενός αεροπλάνου μπορεί να επιφέρουν προβλήματα. Η συχνή κατάποση και το μάσημα της τσίχλας μπορεί να βοηθήσουν προληπτικά. Αν έχει κάποιος κρύωμα και λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η επίσκεψη στον γιατρό πριν την πτήση μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε πιθανή λύση δεδομένου ότι σε οξεία μέση ωτίτιδα οι πτήσεις απαγορεύονται.
Γενικώς πάντα η σωστή πρόληψη και ο προγραμματισμός επίσκεψης στον ωτορινολαρυγγολόγο αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.