Μαμά ερωτεύτηκα!

Με την επιστημονική επιμέλεια της Λουκίας Αποστολίδη, Ψυχολόγου, Επιστημονικού Συνεργάτη του Τμήματος Πρόληψης Παιδικής & Εφηβικής Παχυσαρκίας, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Έρωτας στα σχολικά χρόνια & τα πρώτα ραντεβού: Τι πρέπει να πεις στο παιδί

Πολλοί γονείς ανησυχούν για την στιγμή που το παιδί τους θα τους ανακοινώσει ότι είναι ερωτευμένο και ότι έχει ραντεβού! Η πρώτη αντίδραση είναι πάντα ένα μεγάλο ΣΟΚ προς το καινούριο και κυρίως άγχος μήπως το «μικρό» τους πληγωθεί. Είναι σημαντικό, σε αυτή τη νέα συνθήκη που μπαίνει το παιδί και οι γονείς, να υπάρχει ψυχραιμία και αποδοχή. Είναι στο χέρι σας, γονείς, να ενημερώσετε και να συμβουλεύσετε το παιδί σας για τα νέα «θέματα» που θα απασχολήσουν την ζωή του, από εδώ και στο εξής, ώστε να αποφύγει τις κακοτοπιές προκειμένου να ακολουθήσει μία υγιή «συναισθηματική» ζωή.

To ερώτημα είναι το ΠΟΤΕ είναι η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί να βγει το πρώτο του ραντεβού; Οι απόψεις ποικίλουν και είναι σημαντικό να σχολιάσουμε πως το κάθε παιδί και η εκάστοτε οικογένεια έχει διαφορετική ανάπτυξη και δομή. Βεβαίως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρία ηλικιακά στάδια ραντεβού καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβική ηλικία:  

1Ο στάδιο Γνωριμία & Φλερτ (9 με 11 χρονών)

Τα παιδιά προσεγγίζουν το ένα το άλλο με σκοπό την επικοινωνία και την προσωπική επαφή

2Ο στάδιο Πρώτες Σχέσεις (12 με 15 χρονών)

Ξεκινούν αισθηματικές σχέσεις οι οποίες δεν διαρκούν πολύ και δεν είναι σοβαρές.

3Ο στάδιο Σοβαρές Σχέσεις (16+)

Οι σχέσεις γίνονται πιο ουσιαστικές καθώς οι έφηβοι μπαίνουν στο στάδιο της ενηλικίωσης.

1o στάδιο - Γνωριμία & Φλερτ

Τα παιδιά, σε αυτό το στάδιο, ανακαλύπτουν τον κόσμο, νέα συναισθήματα και κομμάτια του εαυτού τους, τα οποία δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν. Μέσα από τις φιλίες τους αρχίζουν, λοιπόν, να καταλαβαίνουν τι σημαίνει να είσαι κοντά με κάποιον εκτός από τα μέλη της οικογένειας, με το φλερτ σε αυτή την ηλικία να αποτελεί κομμάτι αυτής της εξερεύνησης. Τι σημαίνει όμως φλερτ και ραντεβού σε αυτή την ηλικία; Σίγουρα όχι ότι σημαίνει για έναν ενήλικα. Θα μπορούσε, παραδείγματος χάριν, να σημαίνει “περνάω χρόνο με κάποιον κάνοντας ΠΙΚ ΝΙΚ στο πάρκο παίζοντας”.

Για το κάθε παιδί η πρώτη αγάπη και τα  πρώτα σκιρτήματα μπορεί να σημαίνουν κάτι διαφορετικό. Το σημαντικό είναι, να σε έχουν σύμμαχο στο νέο αυτό ταξίδι που ξεκινά. Για το λόγο αυτό οφείλεις να χειριστείς την κατάσταση με λεπτότητα και σιγουριά. Μην κοροϊδέψεις ποτέ τα συναισθήματα και τις σκέψεις του παιδιού σου γιατί μπορεί να πληγωθεί.  Βοήθησε το να αυτονομηθεί, να είσαι διακριτικός, να μην υπερβαίνεις τα όρια, να είσαι πάντα διαθέσιμος προκειμένου να συζητήσετε κάτι που το απασχολεί και κυρίως να υποστηρίζεις τις επιλογές του.

2Ο  στάδιο - Πρώτες Σχέσεις

Πολλές φορές, με το να διηγηθούμε ιστορίες από τα δικά μας πρώτα ραντεβού, βοηθά τα παιδιά να νιώσουν ότι κατανοούμε πώς αισθάνονται και τα προετοιμάζει σε κάποιο βαθμό για τα δικά τους μελλοντικά ραντεβού και την σχέση τους με το άλλο φύλο.

Η προ-εφηβική ηλικία αποτελεί την καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσεις μία τέτοια συζήτηση και να ενημερώσεις το παιδί για το κομμάτι των σχέσεων ακόμη και αν δεν γνωρίζει τι αντιπροσωπεύουν κάποιες από αυτές (οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες, σύντροφοι).

Τη συζήτηση αυτή θα μπορούσε πιθανόν να διευκολύνει η χρήση κάποιων προσεκτικά επιλεγμένων εκπομπών, από τις οποίες το παιδί θα πάρει ιδέες μέσα από την ζωή φανταστικών ηρώων ή καθημερινών ανθρώπων που έχουν βρεθεί ήδη στην θέση τους. Αυτό βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση, κυρίως γιατί ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι καλύτερα προετοιμασμένος στην κατανόηση συμβάντων που ήδη έχουν βιώσει μέσα από τις εμπειρίες άλλων. Παρόλα αυτά, επειδή οι απόψεις των άλλων επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των παιδιών σε αυτή την ηλικία, είναι σημαντικό, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, να τους διδάξετε τη σημαντικότητα της αυτοεκτίμησης προκειμένου να μάθουν να φιλτράρουν τις απόψεις/δράσεις/πιέσεις των άλλων σε θέματα που αφορούν την προσωπική τους ζωή, επιλέγοντας, πάντα, την καλύτερη δυνατή λύση αρχικά για τον ίδιο τους  τον εαυτό. Η αυτοεκτίμηση εκφράζεται με ποιότητες προς τον εαυτό όπως η αγάπη, η εκτίμηση, η αισιοδοξία, η υπευθυνότητα, η πρωτοβουλία, η αξιοπρέπεια αλλά και ο αυτοέλεγχος. η κατανόηση των συναισθημάτων και ο σεβασμός των άλλων. Συναισθήματα και αξίες τις οποίες το παιδί πρέπει να διδαχθεί από τα πρώτα χρόνια της ζωή του προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν υγιή και ώριμο ενήλικα.

3Ο στάδιο Σοβαρές Σχέσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ηλικία των 16 χρόνων αποτελεί την καταλληλότερη για να ξεκινήσει ένα παιδί να βγαίνει «πραγματικά» ραντεβού δια μέσω των οποίων θα δημιουργηθεί οικειότητα και αμοιβαία έλξη.

Στην ηλικία αυτή η ανάπτυξη του εγκεφάλου έχει ολοκληρωθεί κατά 95%. Επιπρόσθετα, η  αυτογνωσία, η εμπειρία  και η διορατικότητα που απαιτούνται προκειμένου να κάνουν ορθές επιλογές σε θέματα σχέσεων και οικειότητας λειτουργούν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό.  

Όταν η καρδιά, η λογική και οι ορμόνες βρίσκονται σε συγχρονισμό σε ένα άτομο, τότε πραγματικά είναι η κατάλληλη στιγμή να ερωτευθεί και να συνδεθεί συναισθηματικά. Φυσικά, υπάρχουν παιδιά που έχουν βιώσει την εμπειρία αυτή και την αίσθηση του ραντεβού σε μικρότερη ηλικία ανάλογα με την προσωπική τους ανάπτυξη (νοητική, ψυχοκοινωνική, συναισθηματική). Επομένως, η ηλικία δεν αποτελεί πάντα κριτήριο καταλληλότητας αλλά ο χαρακτήρας, με μερικούς νέους, ακόμα και στην ηλικία των 26 χρόνων, να μην είναι έτοιμοι για τέτοιου είδους επαφές.

Πολλοί γονείς ανησυχούν για το πώς θα κάνουν συζητήσεις γύρω από τις σχέσεις και αν θα καταφέρουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις. Μην φοβηθείτε, το σημαντικό είναι να ξεκινήσετε αυτόν το διάλογο και η τροπή που θα πάρει θα εξαρτηθεί από όσα ειπωθούν. Δώστε “χώρο” στο παιδί να αναπτύξει τις δικές τους σκέψεις και ιδέες και αφήστε την κουβέντα να σας οδηγήσει.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το παιδί αντιδρά σε μία τέτοιου είδους συζήτηση; Σίγουρα δεν πιέζουμε το παιδί να συζητήσει για κάτι προσωπικό εάν δεν το επιθυμεί, πραγματικά, και σεβόμαστε την ανάγκη του για ιδιωτικότητα. Αφήνουμε, όμως, τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς δίνοντας χρόνο στο παιδί να νιώσει έτοιμο για την κουβέντα, αυτή μαζί μας με όποιον τρόπο επιθυμεί αυτό.

Χωρίς αμφιβολία, ο ρόλος του γονέα είναι πολύπλοκος, ειδικά την περίοδο της εφηβείας κατά την οποία οι ελευθερίες του εφήβου επαναπροσδιορίζονται και η μεταξύ σας σχέση περνά σε άλλο επίπεδο. Παρόλα αυτά ο ρόλος σας παραμένει σημαντικός και η αδιάκοπη υποστήριξη σας στις εξελίξεις της νέας ζωής του εφήβου είναι θεμελιώδης.  

Οπλιστείτε, λοιπόν, με υπομονή, θάρρος και σε πολλές περιπτώσεις χιούμορ και μην ξεχνάτε σχέσεις που έχουν χτιστεί με βάση το διάλογο, τον σεβασμό και την αγάπη έχουν γερά θεμέλια και αντέχουν στο χρόνο ότι και αν συμβεί. Εφηβεία είναι.. θα περάσει.