Κολπίτιδα

Μια αρκετά συχνή κατάσταση που αφορά τις γυναίκες όλων των ηλικιών, είναι η κολπίτιδα.  Αποτελεί φλεγμονή του κόλπου που οφείλεται συνήθως σε λοίμωξη από μικροοργανισμούς και συνδυάζεται συχνά με φλεγμονή του αιδοίου (αιδοιίτιδα). Ανάλογα με το υπεύθυνο μικρόβιο, η κολπίτιδα είναι τριών ειδών: η κολπίτιδα από βακτήρια, η κολπίτιδα από μύκητες και η κολπίτιδα από τριχομονάδες. Στη γυναίκα μπορεί να εκδηλωθεί ταυτόχρονα οποιοσδήποτε συνδυασμός κολπικής μόλυνσης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η κολπίτιδα αρκετά συχνά μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν: έντονη κολπική έκκριση υγρών ασυνήθιστου χρώματος (κίτρινα ή πράσινα) και δυσάρεστης τις περισσότερες φορές οσμής (οσμή ψαριού), κοκκινίλα ή πρήξιμο στην περιοχή του αιδοίου, αίσθημα φαγούρας ή καψίματος και μερικές φορές τσούξιμο ή πόνος στη διάρκεια της επαφής.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο έλεγχος για την ύπαρξη κολπίτιδας δεν αποτελεί μέρος της γυναικολογικής εξέτασης ρουτίνας, και πρέπει να γίνεται μετά από την περιγραφή των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια λήψης του γυναικολογικού ιστορικού και με την γυναικολογική εξέταση που μπορεί να αποκαλύψει σημεία φλεγμονής. Μερικές φορές την υποψία κολπίτιδας θέτει η ανακάλυψη στο τεστ Παπανικολάου κυττάρων που υποδηλώνουν φλεγμονή ή μικροβίων.

Η ανίχνευση του υπεύθυνου μικροβίου (βακτήριο, μύκητας, τριχομονάδα) είναι πολύ σημαντική, καθώς το κάθε μικρόβιο αντιμετωπίζεται με διαφορετικό αντιβιοτικό. Επομένως όταν τεθεί η υπόνοια της κολπίτιδας, συνιστάται η εξέταση με μικροσκόπιο και η καλλιέργεια του κολπικού υγρού καθώς και υγρού που λαμβάνεται από την περιοχή του τραχήλου της μήτρας. Η καλλιέργεια αναδεικνύει το υπεύθυνο μικρόβιο και προτείνει (μέσω αντιβιογράμματος) τα κατάλληλα αντιβιοτικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού είτε με κολπική τοποθέτηση (υπόθετα ή κρέμα), είτε σε συνδυασμό με λήψη από το στόμα.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πρόληψη της κολπίτιδας είναι πολύ σημαντική και συνίσταται από συγκεκριμένα μέτρα:

  • Καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο.
  • Αλλαγή του βρεγμένου μαγιό στη θάλασσα.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με την άμμο.
  • Αποφυγή στενών ενδυμάτων, ιδιαίτερα το καλοκαίρι (η περιοχή πρέπει να «αναπνέει»).
  • Χρήση καθαρών βαμβακερών εσωρούχων.
  • Σκούπισμα με φορά προς τα πίσω μετά την αφόδευση.
  • Πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής μόνο με χλιαρό νερό και ειδικά προϊόντα που απευθύνονται για τη χρήση αυτή (ρωτήστε το γυναικολόγο σας). Πρέπει να αποφεύγονται σαπούνια, αφρόλουτρα και αποσμητικά.
  • Κολπικές πλύσεις πρέπει να γίνονται αυστηρά μετά από ειδικές συστάσεις του γυναικολόγου και όχι καθημερινά.
  • Επαφή με προφυλακτικό.
  • Ισορροπημένη διατροφή για καλό ανοσοποιητικό σύστημα.
Covid-19
Προπληρωμή Test