Η βουβωνοκήλη στα παιδιά

Γράφει ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, Χειρουργός Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Η βουβωνοκήλη στα παιδιά είναι συχνή ανατομικής φύσεως ανωμαλία που  αφορά την σύγκλειση των βουβωνικών πόρων. Διαπιστώνεται συχνότερα στα αγόρια και  ιδιαίτερα στα πρόωρα. Ένα ποσοστό 10% εμφανίζει κήλη και στην άλλη πλευρα είτε σύγχρονα  είτε μεταγενέστερα. Το ποσοστό αυτό φθάνει το 50% στα πρόωρα.

Εκδηλώνεται ως διόγκωση, στις βουβωνικές χώρες, δηλαδή στα δύο πλάγια κάτω μέρη της κοιλιάς στη διάρκεια  κλάματος, γέλιου, ή άλλης πίεσης  και υποχωρεί σε συνθήκες ηρεμίας. Στα αγοράκια μπορεί η διόγκωση να επεκτείνεται  και στο όσχεο και τότε μιλάμε για οσχεοβουβωνοκήλη.

Η βουβωνοκήλη δεν είναι αποτέλεσμα  της χαλάρωσης του κοιλιακού τοιχώματος όπως ισχύει για τους ενήλικες, αλλά της μη ολοκληρωμένης διεργασίας σύγκλεισης του βουβωνικού πόρου  στην διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής. Πριν από τη γέννηση του νεογνού, όταν ολοκληρωθεί φυσιολογικά η διαδικασία καθόδου των γεννητικών αδένων, τα κανάλια που υπήρχαν για να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία κλείνουν τελείως, έτσι ώστε στην γέννηση δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα του κοιλιακού τοιχώματος στις βουβωνικές χώρες. Σε αντίθετη περίπτωση μέσα στο κανάλι που ονομάζεται κηλικός σάκος, στα αγοράκια εισέρχεται κάποιο τμήμα του εντέρου, ενώ στα κοριτσάκια μπορεί να είναι η ωοθήκη.

Η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική, διότι υπάρχει κίνδυνος περίσφιξης δηλαδή καθήλωσης του εντέρου ή της ωοθήκης που έχει εισέλθει μέσα από τον κηλικό σάκο, με κίνδυνο μέσα σε λίγες ώρες λόγω διακοπής της αρτηριακής κυκλοφορίας να νεκρωθεί τόσο το έντερο όσο κ ο σύστοιχος όρχις του οποίου επηρεάζεται επίσης έντονα η αιμάτωση. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο το εξόγκωμα γίνεται σκληρό και επώδυνο, το μωρό ή το παιδί πονάει και  κλαίει χωρίς προφανή αιτία.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δει άμεσα το παιδί ο παιδοχειρουργός ακόμη και αν το επώδυνο εξόγκωμα γίνεται αντιληπτό για πρώτη φορά, διότι αν πρόκειται για περισφιγμένη βουβωνοκήλη πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα και πριν δημιουργηθούν μόνιμες αλλοιώσεις. Εάν έχει διαπιστωθεί ότι το παιδί έχει απλή κήλη πάλι πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα η επέμβαση, διότι το πρόβλημα δεν διορθώνεται χωρίς χειρουργείο.

Η χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης περιλαμβάνει γενική νάρκωση και μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτή χειρουργική ή και ελάχιστα επεμβατική, όπως η λαπαροσκόπηση. Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και το μετεγχειρητικό και αισθητικό αποτέλεσμα για τον ασθενή είναι άριστο. Με τη λαπαροσκοπική τεχνική έναντι της ανοιχτής χειρουργικής, υπάρχει το μεγάλο πλεονέκτημα, ότι ο Χειρουργός μπορεί να επισκοπήσει με την κάμερα και την άλλη πλευρά της βουβωνικής χώρας και εάν η βουβωνοκήλη είναι αμφιτερόπλευρη, χωρίς εμφανή σημεία επί του παρόντος από την άλλη πλευρά, να αντιμετωπίζει στην ίδια επέμβαση και τις δύο  βουβωνοκήλες. Επίσης ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ανύπαρκτος και το παιδί είναι το ίδιο απόγευμα σπίτι του. Τέλος υπάρχουν σπάνια είδη κήλης της περιοχής όπως μηροκήλη ή διπλή κήλη en pantalon, οι οποίες με την ανοιχτή τεχνική υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να περάσουν απαρατήρητες σε αντίθεση με την λαπαροσκόπηση.