Ακτινοφυσικός, Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Άσκηση: ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα κατά του καρκίνου του μαστού

Της Λουίζας Βίνη, Ογκολόγου - Ακτινοθεραπεύτριας, Διευθύντριας Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Είναι γνωστό ότι τα οφέλη της άσκησης για την υγεία μας είναι πολλαπλά. Εκτός της σημαντικής της συμβολής στην πρόληψη κυρίως των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδους διαβήτη, η άσκηση μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών καρκίνων όπως του μαστού, παχέος εντέρου, στομάχου, ενδομητρίου, οισοφάγου, νεφρού και πνεύμονα.

Υπάρχουν τώρα επαρκή και ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 15%. Το όφελος από την άσκηση εκτός της πρόληψης φαίνεται ότι επεκτείνεται και κατά το χρονικό διάστημα της θεραπείας (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της. Γυναίκες που εξακολουθούν να ασκούνται κατά την διάρκεια που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία έχουν καλύτερη λειτουργικότητα και μυική δύναμη, λιγότερη ναυτία, έμετο και κόπωση, λιγότερο πόνο και ταχύτερη επιστροφή στην εργασία.

Υπάρχουν αρκετά έγκυρα στοιχεία από διεθνείς μελέτες που δείχνουν ότι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού οι οποίες ασκούνται σταθερά έχουν 28% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από τον καρκίνο του μαστού και 48% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Η άσκηση θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ικανότητες, τις προτιμήσεις και το ιστορικό των γυναικών με την συγκατάθεση και των θεραπόντων ιατρών.

Με βάση τις αρχές της Ιπποκρατικής Ιατρικής, η άσκηση δρα σαν φάρμακο: αποδεδειγμένα ωφελεί, είναι ευχάριστη, χωρίς παρενέργειες και επομένως επιβάλλεται και θα πρέπει να συνταγογραφείται.

Ιατρός

Ακτινοφυσικός, Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης