Μαύρισμα και Άσπρες κηλίδες - Όσα θέλουμε να γνωρίζουμε

Γράφει ο Βασίλης Χρυσοχέρης, Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Θεωρούμαστε από τους πιο τυχερούς λαούς, καθώς ζούμε σε μία χώρα, που χαρακτηρίζεται, αν μη τι άλλο, από έντονη ηλιοφάνεια. Ο συνδυασμός ήλιου και θάλασσας είναι ευεργετικός  για την ψυχολογία κάθε ανθρώπου και εμείς είμαστε τυχεροί, που μπορούμε να έχουμε και τα δύο.

Η χρόνια έκθεση στον ήλιο, όμως, έχει αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να απειλήσουν τη ζωή του κάθε ανθρώπου, αν δε λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως αντηλιακό, καπέλο κ.τ.λ, καθώς προκαλεί καρκινογένεση των δερματικών κυττάρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πέραν αυτών των απειλητικών για τη ζωή αλλοιώσεων, που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, ο ήλιος είναι υπεύθυνος και για άλλες δερματικές βλάβες, όχι τόσο σοβαρές για τη ζωή του ανθρώπου αρχικά, αλλά ιδιαίτερα ενοχλητικές στην όψη.

Μία από αυτές είναι η ιδιοπαθής σταγονοειδής υπομελάνωση, μία κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από λευκές κηλίδες, διαμέτρου 5-10mm, με κύρια εντόπιση σε άκρα χέρια και άκρα πόδια κυρίως. Η κατάσταση αυτή οφείλεται κατά βάση, λόγω της χρόνιας έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπου τα σημεία αυτά σταματούν να παράγουν μελανίνη, ουσία υπεύθυνη για το σκούρο χρώμα του δέρματος. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα τόσο σε άντρες όσο και στις γυναίκες, μετά την ηλικία των 40. Το μέγεθος των κηλίδων παραμένει το ίδιο, αλλά ο αριθμός τους τείνει να αυξάνεται με τα χρόνια.

Θεραπεία, δυστυχώς, δεν υπάρχει με αποτελέσματα, που ικανοποιούν τους ασθενείς. Η επαναφορά της μελανίνης στα σημεία αυτά είναι αδύνατη. Επίσης,  θα πρέπει να προσέχουμε, διότι το έντονο μαύρισμα κατά τη  διάρκεια του καλοκαιριού τονίζει περισσότερο τις λευκές κηλίδες  Η προσέγγιση είναι καθαρά προληπτική και αυτή είναι η χρήση αντηλιακού για την προστασία του δέρματος σε περεταίρω έκθεση στον ήλιο, παράγοντας,  που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.