Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Τσαρούχας, MD, PhD, Ορθοπεδικός Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Η υγεία των ποδιών εξαρτάται κατά ένα σημαντικό βαθμό από τον τρόπο που τους συμπεριφερόμαστε. Μία από τις κρίσιμες παραμέτρους του θέματος είναι η επιλογή σωστών παπουτσιών για την καθημερινή χρήση καθώς και η αποφυγή συγκεκριμένων τύπων υποδημάτων, όταν υπάρχει κάποια παθολογία στα πόδια.
Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι τα καλύτερα υποδήματα για καθημερινή χρήση είναι αυτά που τα αισθανόμαστε πιο άνετα στα πόδια μας. Γενικά, πρέπει να αποφεύγονται οι ακρότητες με χρήση πολύ ψηλών τακουνιών, υποδήματα με πολύ στενό πρόσθιο τμήμα, χωρίς καμία υποστήριξη της ποδικής καμάρας κ.τ.λ. Ανάλογα με το αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα πόδια, ταιριάζουν συγκεκριμένοι τύποι παπουτσιού, π.χ.:
- Βλαισός μεγάλος δάκτυλος («κότσι»). Πρέπει να αποφεύγονται τα ψηλά τακούνια και τα στενά παπούτσια. Προτιμώνται αυτά, που έχουν φαρδύ πρόσθιο τμήμα, από μαλακό υλικό, με υποστήριξη της ποδικής καμάρας.
- Σφυροδακτυλία/Γαμψοδακτυλία. Συχνά, συνοδεύουν τα «κότσια». Ισχύουν τα παραπάνω με ιδιαίτερη έμφαση στο φαρδύ πρόσθιο τμήμα, ώστε να αποφεύγεται η έντονη πίεση στα παραμορφωμένα δάκτυλα.
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα («άκανθα πτέρνης»). Προτιμάμε παπούτσια με μαλακή πτέρνα και υποπτέρνιο, καλή υποστήριξη της ποδικής καμάρας και μικρό τακούνι. Αποφεύγουμε τα επίπεδα παπούτσια, τα σανδάλια και τις σαγιονάρες καθώς και τα ψηλά τακούνια.
- Τενοντίτιδα/τενοντοπάθεια Αχιλλείου τένοντα. Ίσως, η μόνη πάθηση του ποδιού, που ενδείκνυνται τα τακούνια, καθώς και η ανύψωση της πτέρνης βοηθά στο να μην τείνεται ο Αχίλλειος τένοντας. Προτιμάμε παπούτσια με καλή υποστήριξη της πτέρνης (οπίσθιο τμήμα). Αποφεύγουμε παπούτσια, που είναι στενά πίσω και πιέζουν την πτέρνα και τον Αχίλλειο καθώς και τα επίπεδα παπούτσια, τα σανδάλια και τις σαγιονάρες.
- Μεταταρσαλγία και νεύρωμα Morton. Αποφεύγουμε τα ψηλά τακούνια, τα στενά και τα επίπεδα παπούτσια. Προτιμάμε παπούτσια με σκληρή σόλα και μαλακό πάτο. Ιδανικό είναι τα παπούτσια να έχουν σόλα τύπου rocker (κυρτωμένη). Ειδικά για τους ασθενείς με νεύρωμα Morton, προτιμάμε παπούτσια με φαρδύ πρόσθιο τμήμα.
- Διαβήτης. Οι ασθενείς με προχωρημένο διαβήτη έχουν μεγάλη πιθανότητα, λόγω της διαταραγμένης μικροκυκλοφορίας (διαβητική αγγειοπάθεια) και αισθητικότητας (διαβητική νευροπάθεια), να αποκτήσουν έλκη στα πόδια που επουλώνονται με μεγάλη δυσκολία. Προτείνονται παπούτσια κλειστά, χωρίς προεξοχές στο εσωτερικό τους, που μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς στα πόδια και με μαλακούς πάτους.