HPV λοίμωξη κονδυλώματα

Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι βλάβες που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και μεταδίδονται εύκολα με την σεξουαλική επαφή.

Πάνω από 30 τύποι του ιού HPV ενοχοποιούνται για τις λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος, τόσο στη γυναίκα, όσο και στον άνδρα.

Ο συχνότερος τύπος που προκαλεί κονδυλώματα είναι ο 6. Οι περισσότερες περιπτώσεις των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι καλοήθεις και αυτοπεριοριζόμενες.

Η πλειοψηφία των πρόσφατων λοιμώξεων από τον ιό HPV είναι ασυμπτωματικές λοιμώξεις. Ενίοτε η ανίχνευση του γενετικού υλικού (HPV DNA) σε δείγματα από το γεννητικό σύστημα είναι και η μόνη απόδειξη της λοίμωξης.

Επιπλέον, η ανεύρεση αντισωμάτων έναντι συγκεκριμένων τύπων του ιού είναι η μόνη ένδειξη παρελθούσης λοίμωξης.

Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι περισσότερο από το 50% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων έχουν μολυνθεί με έναν ή περισσότερους τύπους HPV των γεννητικών οργάνων.

Αυτό προς το παρόν θεωρείται έλασσον σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) και όχι ευρέως ανακοινώσιμο, αλλά η ασυμπτωματική φύση της κατάστασης και η συσχέτισή της με κακοήθεια απαιτούν υψηλό βαθμό επιμέλειας στη διάγνωση και τη διαχείρισή της σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων όταν είναι ορατά στην περιοχή του αιδοίου, του πρωκτού, του κόλπου και του τραχήλου είναι εύκολη.

Η παρουσία κονδυλωμάτων επιβεβαιώνεται με την ανίχνευση στο τεστ Παπανικολάου κυττάρων που έχουν μολυνθεί από τον ιό και έχουν ειδικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και με την ιστολογική εξέταση δειγμάτων που έχουν ληφθεί κατά την διάρκεια κολποσκόπησης.

Η αντιμετώπισή τους, όταν τα κονδυλώματα δεν έχουν αυτοπεριοριστεί, γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • Καταστροφή των βλαβών με τοπική χρήση φαρμάκων (ποδοφυλλίνη, ιμικιμόδη)
  • Εξάχνωση με τη χρήση Laser
  • Καταστροφή με τη χρήση κρυοπηξίας
  • Καταστροφή με τη χρήση διαθερμίας
  • Χειρουργική εξαίρεση (σε μεγάλες βλάβες)