Τι Προκαλεί τον Πόνο στον Αυχένα σας; Δείτε γιατί συμβαίνει και πώς μπορείτε να τον μετριάσετε.

Με την επιστημονική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Σταραντζή, Ορθοπεδικού, Χειρουργού Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντή Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
 

Η καθιστική εργασία, το γεγονός ότι σκύβουμε συνεχώς για να διαβάσουμε στο κινητό μας και η πάροδος της ηλικίας είναι παράγοντες που καθιστούν τον πόνο στον αυχένα ιδιαιτέρως κοινό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον ανεχόμαστε.

6 συνήθη αίτια του αυχενικού πόνου

Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 86,8% των ανθρώπων βιώνουν πόνο στον αυχένα κάποια στιγμή στη ζωή τους — πράγμα που σημαίνει ότι αν νιώθετε πόνο, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Δείτε παρακάτω ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες αυτού του πόνου.

1. Αδύναμοι μύες στην περιοχή της ωμοπλάτης

Καθώς μεγαλώνουμε, οι μύες της ωμοπλάτης αρχίζουν να αποδυναμώνονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος πρόσθιας κάμψης. Κάθε φορά που σκύβουμε το κεφάλι μπροστά, το βγάζουμε από την ισορροπία.

Το κεφάλι σας, που ζυγίζει περίπου 4,5 με 5,5 κιλά, ουσιαστικά ισορροπεί στο επάνω μέρος της σπονδυλικής σας στήλης. Ωστόσο, όσο περισσότερο σκύβετε προς τα εμπρός, είναι σαν το κεφάλι σας να γίνεται όλο και βαρύτερο, απαιτώντας από τους μυς της ωμοπλάτης και του αυχένα σας να κάνουν περισσότερη δουλειά από ό,τι θα έπρεπε.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πόνο και μικρές ανισορροπίες, αλλά και να προκαλέσει κι άλλα συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους.

2. Αρθρίτιδα του αυχένα

Μεταξύ των σπονδύλων του αυχένα υπάρχουν δίσκοι, οι οποίοι λειτουργούν ως μαξιλάρια και αφαιρούν ένα μέρος του βάρους από τις αρθρώσεις. Ωστόσο, καθώς γερνάμε, υπάρχει απώλεια νερού από τη γέλη των δίσκων, και έτσι οι δίσκοι αφυδατώνονται και  γίνονται μικρότεροι.

Με την πάροδο του χρόνου, οι αρθρώσεις καταπονούνται από την άσκηση βάρους και αντιδρούν με την ανάπτυξη αρθρίτιδας. Οι αρθρώσεις του αυχένα μας κάνουν περισσότερη δουλειά, αφού αναγκάζονται να σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος από ό,τι όταν ήμασταν νεότεροι.

Οι κραδασμοί είναι άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να επιταχύνει την αρθρίτιδα του αυχένα. Εάν είστε επαγγελματίας οδηγός ή ασκείτε κάποιο άλλο επάγγελμα που περιλαμβάνει πολλούς κραδασμούς σε καθημερινή βάση (πχ πλήρωμα αεροπλάνου), είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε τέτοιο πόνο.

3. Προβλήματα δίσκου

Τα μικρά οστά που αποτελούν τη σπονδυλική σας στήλη ονομάζονται σπόνδυλοι. Μεταξύ τους υπάρχουν μικρά μαξιλαράκια που ονομάζονται δίσκοι. Χρησιμεύουν ως προστατευτικά μεταξύ των οστών σας — αλλά μπορεί να αρχίσουν να εκφυλίζονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης, μπορεί δυστυχώς να είναι επώδυνο.

Όταν ένας από αυτούς τους δίσκους υποστεί ρήξη ή υπάρξει έξοδος του πυρήνα έχουμε τη λεγόμενη κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλη. Ο πόνος και οι δισκοκήλες εμφανίζονται συχνά μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 55 ετών, αρχίζουμε να βλέπουμε περιστατικά αυχενικής σπονδύλωσης». Η αυχενική σπονδύλωση συνίσταται σε έναν συνδυασμό παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της εκφύλισης των δίσκων του αυχένα και της στένωσης του νωτιαίου σωλήνα, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο που ακτινοβολεί κατά μήκος των χεριών σας.

4. Σύνδρομο «Tech Neck».

Εάν εργάζεστε σε φορητό υπολογιστή, είστε σε δυσμενή θέση για να αναπτύξετε προβλήματα με τον αυχένα. Επειδή οι υπολογιστές αυτοί είναι μικροί, καταλήγουμε να σκύβουμε όλο και περισσότερο προς τα εμπρός για να δούμε την οθόνη». Έτσι η κεφαλή απομακρύνεται από το κέντρο ισορροπίας και υπάρχει καταπόνηση στον αυχένα και την ωμοπλάτη.

Το σύνδρομο «Tech Neck», όπως ονομάζεται, μπορεί επίσης να προέρχεται από το συχνό σκύψιμο στην οθόνη του smartphone ή της ταμπλέτας σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η πολύ συχνή κάμψη του κεφαλιού προς τα εμπρός μπορεί να επηρεάσει την καμπυλότητα του λαιμού σας, να καταπονήσει τους μυς και να προκαλέσει φθορά.

5. Μηχανικός πόνος που σχετίζεται με την εργασία

Ο όρος «μηχανικός πόνος», που ακούγεται σαν ρομποτικός, αναφέρεται σε κάθε πόνο που εντοπίζεται στην πλάτη ή στον αυχένα και οφείλεται σε δομική ανισορροπία  (συμπεριλαμβανομένης της κακής στάσης, του «Tech Neck» και πολλών άλλων). Συνήθως πρόκειται για αρθρώσεις που δεν «κάθονται» σωστά η μία πάνω στην άλλη.

Εάν εργάζεστε σε συγκεκριμένους κλάδους, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένα είδη μηχανικού πόνου. Για παράδειγμα, εάν η δουλεία σας είναι να επισκευάζετε καλώδια τηλεφώνου, περνάτε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας με το κεφάλι σας γερμένο πίσω και να κοιτάζει προς τα επάνω.

Εάν το κεφάλι σας βρίσκεται συχνά σε θέσεις που δεν είναι φυσιολογικές για το σώμα, ασκείτε μεγάλη καταπόνηση στους μυς σας.

6. Στρες, ψυχική υγεία και χρόνιες παθήσεις

Όταν κάποιος λέει: «Μεταφέρω όλο μου το άγχος στους ώμους μου», υπάρχει μια δόση αλήθειας.

Οι ασθενείς που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή τείνουν να κρατούν τους ώμους τους ανασηκωμένους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο στον αυχένα. Οι μύες αυτής της περιοχής είναι πραγματικά πολύ σφιγμένοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο σε ανθρώπους που πάσχουν ήδη από χρόνιες ασθένειες, όπως η ινομυαλγία.

Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο στον αυχένα

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι κοινός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθείτε σε αυτόν.

Καθώς μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να χάνουμε τη δύναμη στους εκτείνοντες θωρακικούς μυς και αποκτούμε την τάση να γέρνουμε το κεφάλι μπροστά, καταπονώντας τις ωμοπλάτες και τον αυχένα. Εάν μπορείτε να δυναμώσετε αυτούς τους μυς και να τραβάτε τους ώμους προς τα πίσω, θα έχετε μικρότερη κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός, κι έτσι θα μειωθεί ο πόνος.

Τρεις ασκήσεις για ανακούφιση του πόνου στον αυχένα

Αυτές οι απλές αλλά αποτελεσματικές κινήσεις μπορούν να ενδυναμώσουν τους μυς του αυχένα και της ωμοπλάτης, ώστε να στηρίζουν καλύτερα το κεφάλι και, τελικά, να ανακουφίζουν εν μέρει τον πόνο.

  • Προσαγωγή ωμοπλατών: Για να βοηθήστε τους μυς της ωμοπλάτης, πλησιάστε τις ωμοπλάτες σας μεταξύ τους, μετρήστε τέσσερις χρόνους και στη συνέχεια επαναφέρετέ τις στην αρχική τους θέση και μετρήστε 10 χρόνους. Επαναλάβετε 10 φορές.
  • Push-ups στον τοίχο: Εκτελέστε αυτές τις όρθιες κάμψεις σε μία γωνία ή στην κάσα της πόρτας, μετακινώντας τους ώμους σας μπρος-πίσω παράλληλα με τα χέρια σας. Συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των μυών της ωμοπλάτης και στη δημιουργία συνολικής δύναμης, ευκαμψίας και ισορροπίας.
  • Διάταση Superman:  Η συγκεκριμένη διάταση περιλαμβάνει έκταση των ραχιαίων και συμβάλλει στην ενδυνάμωσή τους, αφού τεντώνοντας τους ώμους και το κεφάλι προς τα πίσω, βελτιώνουμε τη γωνία που σχηματίζει με τη σπονδυλική στήλη.

Μερικές ακόμη συμβουλές για ανακούφιση του αυχενικού πόνου

Μάθετε να έχετε σωστή στάση σώματος. Εκτός από τις διατάσεις που αναφέρονται παραπάνω, κάντε ασκήσεις για να ενισχύσετε τον κορμό σας (τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους σας). Ο συνδυασμός αυτός θα έχει ως αποτέλεσμα μία καλύτερη στάση σώματος, που είναι το κλειδί για τη μείωση του πόνου.

Κρατάτε το τηλέφωνό σας πιο ψηλά. Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας, κρατήστε το μπροστά από το πρόσωπό σας αντί να χαμηλώσετε το κεφάλι σας.

Διαμορφώστε ξανά το χώρο του γραφείου σας. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας στο επίπεδο των ματιών και κρατήστε τους ώμους και τους βραχίονες σε γωνία 90 μοιρών κατά τη διάρκεια της εργασίας.  

Βρείτε ανακούφιση μέσα από τη γιόγκα και το pilates. Ορισμένα είδη γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν συγκεκριμένα στην ανακούφιση του πόνου που γεννά η ακαμψία του αυχένα και της ωμοπλάτης που προκαλείται όταν κάθεστε όλη την ημέρα.

Δοκιμάστε θερμότητα. Για τον οξύ πόνο, τους μυϊκούς σπασμούς ή τους πόνους στα νεύρα, εφαρμόζετε θερμότητα επί 20 λεπτά κάθε δύο ώρες. Η θερμότητα (όπως ένα ζεστό ντους) είναι πολύ αποτελεσματική και για τον πόνο που οφείλεται σε χρόνια προβλήματα όπως η ινομυαλγία.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό για τον αυχενικό πόνο

Εάν αντιμετωπίζετε σταθερό, καθημερινό πόνο στον αυχένα, που απλά δεν υποχωρεί ή εάν αντιμετωπίζετε πόνο που ακτινοβολεί στα χέρια ή τα πόδια σας, κλείστε ένα ραντεβού για να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει φυσικοθεραπεία, φάρμακα, οστεοπαθητική αγωγή ή να σας συστήσει άλλες θεραπείες, σπανιότερα και χειρουργείο.

Προετοιμαστείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του γιατρού σας για να του δώσετε τη δυνατότητα να φτάσει στο βάθος του προβλήματος. Μπορεί να σας ρωτήσει τι δουλειά κάνετε, πώς (και πόσο) κινείστε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας και πότε ξεκίνησε ο πόνος σας.

Το πρώτο πράγμα που προσπαθούμε να καταλάβουμε είναι το είδος του πόνου που βιώνει ο ασθενής. Μόλις πάρει το πλήρες ιστορικό, στο 80% των περιπτώσεων ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει ποιο είναι το πρόβλημα πριν αγγίξει καν τον ασθενή.

Covid-19
Προπληρωμή Test