Κολπίτιδα: Πώς την προλαμβάνουμε και πώς την αντιμετωπίζουμε;
Η κολπίτιδα αφορά όλες τις γυναίκες και ειδικότερα το καλοκαίρι, όπου οι ερεθισμοί και οι μολύνσεις κάνουν πιο συχνά την εμφάνισή τους.
Με τον όρο κολπίτιδα, εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου που συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών από τον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα. Προκαλείται από οργανισμούς, όπως βακτηρίδια, μύκητες, ή ιούς, καθώς και από ερεθισμούς από χημικές ουσίες σε κρέμες, σπρέι, ή ακόμα και ρούχα που είναι σε επαφή με αυτή την περιοχή. Τα συχνότερα είδη της κολπίτιδας είναι η βακτηριακή και η μυκητιασική και προκαλούνται από την ανισορροπία των μικροοργανισμών στην κολπική χλωρίδα.
Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε;
- Επιλέγετε τα βαμβακερά.
Μη φοράτε νάιλον καλτσόν, μη βαμβακερά εσώρουχα, κολάν, σορτς από λίκρα και στενά τζιν παντελόνια. - Σκουπιστείτε σωστά.
Να πλένετε και να σκουπίζετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων από εμπρός προς τα πίσω. Βρέξτε μερικά κομμάτια βαμβάκι με νερό και σκουπίστε την περιοχή. - Πείτε «ναι» στο χαμομήλι.
Αποφύγετε τα αρωματισμένα σαπούνια, τα σπρέι και τα αποσμητικά και χρησιμοποιήστε προϊόντα για κολπικές πλύσεις με χαμομήλι, που απομακρύνουν αποτελεσματικά τις κολπικές εκκρίσεις και αντιμετωπίζουν άμεσα ερεθισμούς και φλεγμονές του κολπικού βλεννογόνου. - Ενισχύστε τη φυσική άμυνα του κόλπου.
Επειδή η καλή υγεία του κόλπου εξαρτάται από το pH του, τον αμυντικό μηχανισμό της περιοχής, χρησιμοποίηστε προληπτικά κολπικά υπόθετα ή κολπική γέλη με γαλακτικό οξύ και γλυκογόνο, για άμεση και μακρόχρονη ρύθμιση του pH. - Χάστε κιλά.
Επειδή ο μύκητας προτιμά τις θερμές υγρές συνθήκες, οι δερματικές πτυχές γύρω από τη βουβωνική χώρα μπορεί να είναι ο λόγος των υποτροπών. - Να σιδερώνετε τα εσώρουχά σας.
Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να εξαφανίσει κάποια μικρόβια. - Κολυμπήστε σε καθαρό νερό
Αποφύγετε την κολύμβηση σε μολυσμένες θάλασσες. - Ενημερώστε τον ιατρό σας.
Εάν ο ιατρός σας γράψει κάποιο αντιβιοτικό, ενημερώστε τον ότι έχετε την τάση να παρουσιάζετε κολπική καντινίαση.
Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα κολπίτιδας, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά το πρόβλημά σας. Η διαδικασία της διάγνωσης, εκτός από τη λήψη αναλυτικού ιστορικού και την κλινική εξέταση της ασθενούς, γίνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού, για να εντοπιστεί το μικρόβιο. Στη συνέχεια, γίνεται αντιβιόγραμμα, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή. Η θεραπεία, συνήθως, περιλαμβάνει τη λήψη κάποιου αντιβιοτικού, σε συνδυασμό με κολπικά υπόθετα ή κρέμες. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζεται και ο σύντροφός σας αγωγή.