Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Είναι πλέον σαφώς τεκμηριωμένο, ότι το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την μητέρα, αλλά και για το έμβρυο. Τα αποτελέσματα του καπνίσματος είναι καταστροφικά. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεγάλου εύρους επιπλοκών της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων εξωμήτριας εγκυμοσύνης, διαταραχών εμφύτευσης του πλακούντα, αποκόλλησης του πλακούντα, πρόωρης ρήξης των εμβρυϊκών μεμβρανών και πιθανόν πρόωρου τοκετού.

Υπάρχουν πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι ηανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα επηρεάζεται δυσμενώς από το κάπνισμα της μέλλουσας μητέρας. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα μωρά αυτά είναι το χαμηλό βάρος γέννησης, το μικρότερο μήκος σώματος και η μικρότερη περίμετρος του κεφαλιού, όπως επίσης και διαταραχές διάπλασης της υπερώας (λυκόστομα) και των χειλέων (λαγόχειλος), καθώς και της καρδιάς.

Το κάπνισμα ενέχει και άλλους πιθανούς κινδύνους για το μωρό. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνιδίου Νεογνικού Θανάτου (SIDS). Τα μωρά αυτά έχουν διαταραχές του ανοσοποιητικού τους συστήματος και ως εκ τούτου είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, των αυτιών, σε κολικούς, φυματίωση, τροφικές αλλεργίες, άσθμα και χαμηλό ανάστημα.

Σημαντικές είναι επίσης και οι μαθησιακές δυσκολίες που παρουσιάζουν αυτά τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης και της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD).

Η επίδραση του καπνίσματος, όπως και του αλκοόλ, είναι δοσοεξαρτώμενη και έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται σε καθημερινή βάση. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε επίσης την επίδραση του παθητικού καπνίσματος στην εγκυμοσύνη, που είναι ανάλογη με εκείνη του ενεργητικού. Κατά συνέπεια η έγκαιρη διακοπή του, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη μέλλουσα μητέρα, όσο και στο μωρό που κυοφορεί.

Covid-19
Προπληρωμή Test