Οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Από τον Αναστάσιο Δ. Χατζή, Παιδίατρο – Εντατικολόγο, Διευθυντή ΜΕΘ Παίδων, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Είναι οι πιο συχνές.

Οφείλονται σε συνήθεις ιούς όπως ο ρινοϊός ή ιός του κοινού κρυολογήματος

Είναι κατά κανόνα ελαφρές και, οι περισσότερες, μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με ήπια μέσα και απλή παρακολούθηση από τον Παιδίατρο. 

Δεν απαιτείται χορήγηση αντιβιοτικών ούτε άλλων φαρμάκων εκτός από τα συνήθη αντιπυρετικά, τα οποία όμως χορηγούνται όταν η θερμοκρασία υπερβεί τους 38˚C.

Τι κάνουμε;

Aνάπαυση όταν τα παιδιά την έχουν ανάγκη

Παραμονή στο σπίτι, ή ελαφρά διατροφή και ευχάριστη απασχόληση συνιστούν τα απλά και συνήθη μέτρα αντιμετώπισης.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις που έχουν ως χαρακτηριστικά:

Yψηλό πυρετό (> 38.5 – 39 ˚C) που δεν υποχωρεί εύκολα

Eπηρεασμένη γενική κατάσταση του παιδιού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η συμβουλή του Παιδιάτρου γιατί μπορεί να πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη ή επιλοίμωξη  (δηλαδή ιογενή και μικροβιακή λοίμωξη) που  απαιτεί τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Τα διάφορα «φάρμακα» για το βήχα, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού κλπ που ανεξέλεγκτα  δίνουν τα φαρμακεία, όπως και τα αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις της βρεφικής ηλικίας

Στα βρέφη, αν και μία ήπια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού είναι πιθανή, η πραγματική σοβαρή λοίμωξη που αναστατώνει (λογικά) τους γονείς είναι η βρογχιολίτιδα, η οποία οφείλεται συνήθως στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (γνωστό ως RSV), ο οποίος αυτήν την εποχή προσβάλει πάρα πολλά βρέφη.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της βρογχιολίτιδας είναι η δυσκολία στην αναπνοή γιατί ο ιός προσβάλλει τους πολύ μικρούς βρόγχους (τα βρογχιόλια), τα οποία δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη  κανονικά και η παραμικρή φλεγμονή τα κάνει ακόμη πιο στενά.

Πολλά βρέφη, ιδίως τα πιο μικρά (< 6 μηνών) ή αυτά που έχουν έντονη δυσκολία στην αναπνοή και σίγουρα αυτά που έχουν και κάποιο άλλο νόσημα (πχ. συγγενή καρδιοπάθεια) ή τα πρόωρα, θα χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, όπου πιο μεγάλη σημασία έχει η στενή παρακολούθηση παρά η θεραπεία.

Τι κάνουμε;

Ήπια και απλά θεραπευτικά μέσα, όπως:

Xορήγηση οξυγόνου όταν το βρέφος το έχει ανάγκη.

Eνυδάτωση από το στόμα ή παρεντερικά για να μην αφυδατωθεί.

Mικρά και συχνά γεύματα αν μπορεί να θηλάσει, αντιπυρετικά αν η θερμοκρασία υπερβεί τους 38˚C, αποτελούν τη συνηθισμένη θεραπεία.

Ελάχιστα αναλογικά βρέφη θα χρειαστούν τη μεταφορά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  και ακόμη λιγότερα τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Στη ΜΕΘ έχουμε πολλές εναλλακτικές τεχνικές υποβοήθησης της αναπνοής, που τις εφαρμόζουμε όταν τα βρέφη έχουν σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή και έλλειψη οξυγόνου.