Χειρουργός - Ουρολόγος, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής - Ρομποτική Λαπαροσκοπική Ενδοσκοπική Ουρολογία / Γυναικολογική Ουρολογία, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Focal One®, ιατρική πρωτοπορία και νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του Καρκίνου του προστάτη

Από τον Γεώργιο Κυριάκου, MD, PhD, FEBU, Ουρολόγο, Διδακτικό Μέλος IRCAD/EITS Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου, Διευθυντή Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. 

Πιστός στη δέσμευσή του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων επενδύοντας διαρκώς σε νέες τεχνολογίες αιχμής, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προχώρησε στην προμήθεια του Ρομποτικού Συστήματος Focal One® HIFU (Ηigh-intensity Focused Ultrasound) και αποτελεί, πλέον, το μοναδικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που διαθέτει αυτήν την τεχνολογία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Η συσκευή Focal One® HIFU (υψηλής συχνότητας υπέρηχοι) είναι η πρώτη ιατρική ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ συσκευή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Συνδυάζοντας όλες τις τελευταίες τεχνολογίες απεικόνισης και θεραπείας, το Focal One δίνει την απάντηση σε όλες τις απαιτήσεις για ιδανική εστιακή θεραπεία:

  • Ακρίβεια και απεικόνιση της βλάβης με μαγνητική και υπερήχους.
  • Μη επεμβατική χειρουργική προσέγγιση.
  • Ακριβή και αποτελεσματική θεραπευτική ενέργεια και απεικόνιση επικύρωσης στο τέλος της θεραπείας.

Το Focal One αντιμετωπίζει τον καρκίνο του προστάτη δημιουργώντας μία ακριβή και μη αναστρέψιμη νέκρωση πήξης του στοχευμένου ιστού, διατηρώντας, παράλληλα, τον περιβάλλοντα ιστό. Δηλαδή, μέσω του ορθού, εκπέμπονται υψηλής συχνότητας υπέρηχοι στην εστία του καρκίνου οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμοκρασία στον όγκο στους 85 βαθμούς Κελσίου, νεκρώνοντάς τον.

Ένας βέλτιστος συνδυασμός τεχνολογίας, για ιδανική εστιακή αποτελεσματικότητα, με ακριβείς ρομποτικές κινήσεις.

Τα πλεονεκτήματα της εστιακής θεραπείας

  • Ακριβής θεραπεία του διαγνωσμένου όγκου.
  • Διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς (AΝΕΠΗΡΕΑΣΤΗ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΥΣΗ).
  • Δυνατότητα να εκτελεστεί οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, εάν χρειαστεί, στο μέλλον.
  • Απαιτεί μία συνεδρία και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη μέρα.
  • Μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ίδιο ασθενή ξανά, αν τυχόν παρουσιάσει υποτροπή στο μέλλον (χειρουργείο και ακτινοθεραπεία γίνονται μόνο μία φορά).

Το Focal One δεν υποκαθιστά τη ρομποτική χειρουργική αποτελεί, όμως, μία ιδανική θεραπεία διάσωσης του μη επιθετικού προστατικού καρκίνου.

Για ποιους ασθενείς ενδείκνυται

- Ασθενείς πιο προχωρημένης ηλικίας (>70 ετών). Όπως φαίνεται από μελέτες, η αποτελεσματικότητα του Focal One είναι τέτοια ώστε οι ασθενείς αυτοί να μην απειληθούν από τον προστατικό καρκίνο στο υπόλοιπο της ζωής τους.

- Ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν στην πολύωρη και απαιτητική διαδικασία νάρκωσης της ρομποτικής. Στο Focal One απαιτείται μικρός χρόνος νάρκωσης σε πιο εύκολη θέση αλλά, επιπλέον, μπορεί και να πραγματοποιηθεί με επισκληρίδια ή ραχιαία αναισθησία.

- Ασθενείς που έχουν προτιμήσει ακτινοβολία και όχι ριζική προστατεκτομή στο παρελθόν και τώρα παρουσιάζουν υποτροπή του καρκίνου. Αυτή η κατηγορία ασθενών είναι ιδανική για Focal One, διότι επέμβαση ριζικής πρστατεκτομής σε ακτινοβοληθέντα προστάτη ενέχει υψηλότατο κίνδυνο επιπλοκών.

Σε καμία περίπτωση η ρομποτική ριζική προστατεκτομή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμία άλλη θεραπεία. Για τις κατηγορίες, όμως, των πιο πάνω ασθενών (πιο μεγάλοι ηλικιακά ασθενείς, δυσκολίες νάρκωσης, προηγηθείσα ακτινοθεραπεία) το Focal One αποτελεί την ιδανική λύση χωρίς νοσηρότητα κι επιπλοκές.

Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση από το Δεκέμβριο του 2018 είχαν απόλυτη επιτυχία και εξέλιξη.

Επρόκειτο, είτε για ασθενείς με υποτροπή προστατικού καρκίνου μετά από ακτινοβολία, είτε για άλλους με συμπαρομαρτούντα προβλήματα υγείας καρδιολογικά,ενώ οι υπόλοιποι απλά είχαν περιορισμένη νόσο και ηλικία > 70 έτη. Όλοι έλαβαν ραχιαία αναισθησία, η συνεδρία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και εξήλθαν του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα. Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, ειδική για την απεικόνιση του προστάτη, ανέδειξε άμεσα εξάλειψη του καρκίνου και όσοι έκλεισαν δίμηνο μετά τη συνεδρία μηδένισαν το PSA (<0,02).

Βάσει μελετών, ενδέχεται, στο μέλλον, η εστιακή θεραπεία του καρκίνου προστάτη να αποτελέσει την πρώτιστη και ιδανική θεραπεία εκλογής.

Ιατρός

Χειρουργός - Ουρολόγος, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής - Ρομποτική Λαπαροσκοπική Ενδοσκοπική Ουρολογία / Γυναικολογική Ουρολογία, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών