Ρινοχειρουργικής

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Τμήμα Λειτουργικής και Αισθητικής Ρινοχειρουργικής του Ιατρικού Π. Φαλήρου συνδυάζοντας τα υψηλά στάνταρ του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με την υψηλή ιατρική εξειδίκευση και τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, επιτυγχάνει την επίλυση όχι μόνο όλων των λειτουργικών αλλά και των αισθητικών προβλημάτων της μύτης.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο Τμήμα Λειτουργικής και Αισθητικής Ρινοχειρουργικής πραγματοποιούνται όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν στόχο την αποκατάσταση των ρινικών προβλημάτων. Οι πιο συχνές είναι:

  • Διόρθωση σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος

Μία επιτυχής επέμβαση Λειτουργικής Ρινοχειρουργικής, δηλαδή διόρθωσης του «στραβού» διαφράγματος μπορεί να συμβάλλει στη φυσιολογική αναπνοή από τη μύτη, ώστε ο ασθενής να αισθανθεί άμεσα ευεξία και παράλληλα να αποκτήσει περισσότερες αντοχές σε όλες του τις δραστηριότητες, από τη στιγμή που κοιμάται χωρίς «ροχαλητό» και ενδεχομένως άπνοιες. Για να κατανοήσουμε και να προσεγγίσουμε πιο αποτελεσματικά τις περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τη μύτη, αρκεί μόνο μία περίπτωση ενός τυπικού κρυολογήματος (συνάχι).

  • Αισθητική και Λειτουργική Ρινοπλαστική

Η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης του ανθρώπου συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής του, ειδικά σε ένα κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο η ομορφιά έχει βαρύνουσα σημασία και αποτελεί κριτήριο αποδοχής. Η άρτια επικοινωνία μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς μπορεί να οδηγήσει σε κάθε περίπτωση σε μία επιτυχή αισθητική αλλά και λειτουργική ρινοπλαστική με φυσικό αποτέλεσμα. Η εμπιστοσύνη θα πρέπει να στηρίζεται σε επιτεύξιμες προσδοκίες αλλά και σε ιατρική πείρα, ώστε να προκύψει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

  • Κογχοτομή – καυτηριασμός των ρινικών κογχών

Οι ρινικές κόγχες αποτελούν εξίσου σημαντικό παράγοντα ο οποίος συμβάλλει στην κακή ρινική αναπνοή. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερτροφία των ρινικών κογχών με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνεται επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Όμως, η σύγχρονη αυτή τεχνική διορθώνει αποτελεσματικά τη δυσκολία αναπνοής ανώδυνα, αναίμακτα και γρήγορα.

  • Ενδοσκοπική Xειρουργική Ρινός και Παραρρινίων Κόλπων

Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων κόλπων αποτελεί μία εξαιρετικά σύγχρονη θεραπεία για τους πολύποδες ρινός, την ιγμορίτιδα και την μετωπιαία κολπίτιδα. Πιο συγκεκριμένα, ο ιατρός εισάγει την ενδοσκοπική κάμερα μέσα στη μύτη και διανοίγοντας  με ακρίβεια την είσοδο των παραρρινίων κόλπων αφαιρεί τους ρινικούς πολύποδες. Η τεχνική αυτή απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία χειρουργού καθώς αυτές οι κοιλότητες συνορεύουν με τα μάτια, τον εγκέφαλο και σημαντικές αρτηρίες. Βέβαια, πέρα από τη σημαντική εμπειρία του χειρουργού η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που παρέχει το ιατρικό, τόσο στον τομέα των υψηλής ευκρίνειας ενδοσκοπικών συστημάτων, όσο και με τη δυνατότητα χρήσης ενός πλοηγού (navigation), εξασφαλίζουν την επιτυχημένη έκβαση της επέμβασης.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Τι είναι η Ιγμορίτιδα;

Η Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων η οποία προκαλείται από κάποιο απλό κρυολόγημα, γρίπη, μικρόβιο ή κάποια κρίση αλλεργικής ρινίτιδας. Κανονικά στα ιγμόρεια κυκλοφορεί αέρας αλλά και απλή βλέννα στην περίπτωση ενός κρυολογήματος. Όταν, όμως, το κοινό κρυολόγημα διαρκεί παραπάνω από μία εβδομάδα, η βλέννα μετατρέπεται σε ένα παχύρευστο πρασινοκίτρινο πύον. Τότε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε οξεία ιγμορίτιδα. 

Πόσα είδη υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο είδη Ιγμορίτιδας:

  • Oξεία

Η Οξεία Ιγμορίτιδα συνήθως είναι απότοκος κάποιας ιογενούς λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού και  διαρκεί 7-10 ημέρες. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που είναι πιο επίμονη και δεν υποχωρεί. Τότε, μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα πως πρόκειται για ιγμορίτιδα βακτηριακής προελεύσεως.

  • Χρόνια

Η Χρόνια Ιγμορίτιδα διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες και συνήθως προκαλείται από χρόνια φλεγμονή των ιγμορείων. Μη ξεχνάμε πως μπορεί να υποκρύπτει και την ύπαρξη πολυπόδων, μυκήτων αλλά και άλλων διαφόρων αλλεργιών. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση, ο πονοκέφαλος, το αίσθημα βάρους στο μέτωπο, η αδιαθεσία και ο βήχας. Σε κάθε περίπτωση, ένας έμπειρος ΩΡΛ λαμβάνει τις πιθανές αιτίες σοβαρά υπόψιν και τις εξετάζει αναλυτικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ιγμορίτιδας;

Όταν κάποιος έχει ιγμορίτιδα μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα έντονης  ρινικής συμφόρησης, καταρροή, αλλά και οπισθορρινικές εκκρίσεις. Επίσης, αξιόλογο σύμπτωμα αποτελεί και το αίσθημα βάρους στο μέτωπο (ειδικά με το μπροστινό σκύψιμο του κεφαλιού), ο πυρετός, η μειωμένη όσφρηση, ο πονοκέφαλος, το αίσθημα κόπωσης αλλά και η κακοσμία στόματος. 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για την καλύτερη  διάγνωση της ιγμορίτιδας, συνίσταται η εξέταση και ο έλεγχος από εξειδικευμένο ΩΡΛ, σε συνδυασμό με τη λήψη ιστορικού από τον ασθενή. Η εξέταση θα περιλαμβάνει σίγουρα ενδοσκόπηση της μύτης η οποία θα μας δώσει πλήρη εικόνα για την κατάσταση τους.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την ιγμορίτιδα;

Η θεραπεία της ιγμορίτιδας εξαρτάται από τον τύπο και την αιτία που προκλήθηκε.

Συνήθως συνιστώνται ρινικές πλύσεις με ειδικά διαλύματα, χρήση ρινικών σπρέι αλλά και φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά και παυσίπονα. Έτσι, επιτυγχάνεται σωστός καθαρισμός των ιγμορείων αλλά και άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η συνολική διάρκεια της θεραπείας κρατά τουλάχιστον 10-15 ημέρες.

Σε περιπτώσεις, όμως, που τα συμπτώματα επιμένουν απαιτείται καθαρισμός των ιγμορείων με χειρουργική επέμβαση. Η ενδοσκοπική χειρουργική των ιγμορείων είναι πλέον η πιο αποτελεσματική επέμβαση για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας.

Αίτια

Η κυριότερη αιτία που δημιουργεί την ιγμορίτιδα είναι η αυξημένη παραγωγή βλέννας στα ιγμόρεια. Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποσότητα αυτή. Οι πιο συχνοί είναι:

  • Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

Τα άτομα τα οποία έχουν «στραβό» ρινικό διάφραγμα δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τη μύτη. Η μειωμένη κυκλοφορία του αέρα στα ιγμόρεια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους μετωπιαίους κόλπους.

  • Ρινικοί πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες στη μύτη μπορούν να προκαλέσουν σημαντική παραγωγή βλέννας στα ιγμόρεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η φυσιολογική κυκλοφορία του αέρα, φράζοντας με αυτό τον τρόπο τα ιγμόρεια. Έτσι, δίνεται στον ασθενή η αίσθηση ενός μόνιμου βάρους στο μέτωπο και ενός ενοχλητικού συναχιού.

  • Ιοί και Βακτήρια

Η ύπαρξη ενός κρυολογήματος ή γρίπης συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία μιας μετωπιαίας κολπίτιδας. Τόσο οι ιοί όσο και τα βακτήρια, όταν εισέρχονται στον οργανισμό, δημιουργούν φλεγμονή στα ιγμόρεια και αυξάνουν την παραγωγή βλέννας. Έτσι, κι αυτά με τη σειρά τους προκαλούν τα πιο σοβαρά συμπτώματα μιας οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας είναι ο πόνος και το αίσθημα βάρους στο μέτωπο, πάνω από τα μάτια. Ανάλογα, βέβαια, και με το τύπο της φλεγμονής τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν και ρινικές εκκρίσεις, ανοσμία, υψηλό πυρετό, βήχα αλλά και δυσάρεστη αναπνοή.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αρχικά, ο γιατρός θα λάβει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς και θα προβεί στις απαραίτητες Ωτορινολαρυγγολογικές εξετάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη ρινική ενδοσκόπηση για τον πλήρη έλεγχο των ιγμορείων και των ρινικών κοιλοτήτων, την αξονική τομογραφία αλλά και συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την οξεία μετωπιαία κολπίτιδα;

Η θεραπεία της μετωπιαίας κολπίτιδας εξαρτάται άμεσα από την αιτία που έχει δημιουργηθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις που είναι ιογενής δίδεται από το γιατρό κάποιο ρινικό σπρέι για την αποσυμφόρηση της μύτης. Αν πάλι τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από επτά μέρες, τότε οφείλεται σε βακτήριο και συνιστάται η λήψη αντιβιοτικού.

Αν, ωστόσο, η οξεία μετωπιαία κολπίτιδα οφείλεται σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, τότε η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη.

Επιθυμία για καλύτερη αναπνοή και ομορφότερη μύτη.

Η λειτουργική ρινοπλαστική στοχεύει στην άρτια και ανεμπόδιστη ρινική λειτουργία και σε ένα αποτέλεσμα φυσικό, το οποίο δε θα προδίδει τη χειρουργική επέμβαση.

Η επέμβαση του διαφράγματος διαρκεί περίπου  τριάντα λεπτά  και  2 με 3 ώρες η ρινοπλαστική.  Το χειρουργείο γίνεται με ολική νάρκωση, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία ταλαιπωρία για τον ασθενή. Ειδικά στην περίπτωση του διαφράγματος, η νάρκωση είναι πολύ ήπια. Ο ασθενής συνήθως παίρνει εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Τελειώνοντας το διάφραγμα δε νιώθουμε την παραμικρή ενόχληση και δεν έχουμε το παραμικρό πρήξιμο. Επίσης, η μύτη είναι από την πρώτη στιγμή ελεύθερη χωρίς πωματισμό.

Αλλά και η πλαστική της μύτης είναι πλέον μία επέμβαση που χαρακτηρίζεται από ελάχιστη δυσφορία, αλλά καθόλου πόνο. Ο γιατρός δε πωματίζει τη μύτη αλλά αντιθέτως, ο ασθενής μπορεί να αναπνέει από τη μύτη αμέσως μετά το χειρουργείο.

Στη ρινοπλαστική ένα μεγάλο ποσοστό του αποτελέσματος είναι φανερό σε 7-10 μέρες μετά την επέμβαση, μόλις δηλαδή αφαιρεθεί και ο μικρός εξωτερικός νάρθηκας. Αρχικά, η μύτη είναι λίγο πρησμένη, όμως σταδιακά γίνεται πιο κομψή, καθώς το πρήξιμο υποχωρεί.

Την πρώτη μέρα καλό είναι να ξεκουραστούμε στο σπίτι. Από την μεθεπόμενη ημέρα μπορούμε να κυκλοφορούμε, να οδηγούμε και για όσους δεν κάνουν  χειρωνακτικές εργασίες, επιτρέπεται η επιστροφή στην εργασία από την τρίτη ή το αργότερο την τέταρτη μετεγχειρητική μέρα.

Στόχος μας, είναι μία μύτη που θα αναπνέει ελεύθερα ενώ παράλληλα θα κεντρίζει τα βλέμματα καθώς θα βρίσκεται σε αρμονία με τα χαρακτηριστικά του προσώπου δίνοντας ένα εντελώς φυσικό αποτέλεσμα.

Στην επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής χρησιμοποιείται κυρίως η τεχνική της κλειστής ρινοπλαστικής στην οποία οι τομές γίνονται αποκλειστικά  στο εσωτερικό της μύτης προκειμένου να μην είναι καθόλου εμφανείς εξωτερικά και ο ασθενής να φαίνεται χειρουργημένος.

Ιδανική ηλικία θεωρείται όταν έχει συμπληρωθεί το 18ο έτος έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η ανάπτυξη του υποψηφίου. Ανώτατο ηλικιακό όριο δεν υπάρχει. Πολύ συχνά, άτομα 60 ετών και άνω επιθυμούν να διορθώσουν κυρίως προβλήματα αναπνοής από τη μύτη και να τα συνδυάσουν με αισθητική βελτίωση. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η μύτη μας «μεγαλώνε» στο πέρασμα του χρόνου. Από τη μια, καλό είναι η διόρθωση να γίνεται έγκαιρα έτσι ώστε η μύτη να αποκτήσει τέλειο σχήμα και λειτουργία, αλλά από την άλλη δεν είναι ποτέ αργά για ρινοπλαστική και τέλεια αναπνοή!

Όσοι είχαν χειρουργηθεί στο παρελθόν στο διάφραγμα ή είχαν κάνει ρινοπλαστική, τα περιγράφουν ως μια δυσάρεστη και επώδυνη εμπειρία. Αυτό στη μοντέρνα ρινοχειρουργική έχει αλλάξει τελείως! Είναι εντυπωσιακό πως, όλοι πλέον μετεγχειρητικά λένε, ότι η επέμβαση αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολη από ότι είχαν φανταστεί και ότι δεν ένιωσαν καθόλου πόνο.

Η πλαστική της μύτης είναι πλέον μια επέμβαση που χαρακτηρίζεται από ελάχιστη δυσφορία, αλλά καθόλου πόνο. Ο γιατρός δεν πωματίζει τη μύτη αλλά αντιθέτως, ο ασθενής μπορεί να αναπνέει από τη μύτη αμέσως μετά το χειρουργείο. Καμία γάζα και κανένας επιπωματισμός δεν τοποθετείται πλέον μέσα στη μύτη. Στη ρινοπλαστική, τοποθετείται ένας μικρός νάρθηκας στο εξωτερικό της μύτης για προστασία και περιορισμό του οιδήματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν την επέμβαση ρινικού διαφράγματος. Βέβαια, όταν υπάρχει ενδιαφέρον και για επέμβαση ρινοπλαστικής, ο πελάτης επιβαρύνεται τη μικρή διαφορά ποσού που μπορεί να υπάρξει. Όπως και να έχει, ο γιατρός πριν το χειρουργείο συντάσσει μία γνωμάτευση στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι επεμβάσεις. Στη συνέχεια, η ασφαλιστική θα δώσει την έγκριση της και θα προχωρήσει η διαδικασία με σαφείς, πλέον για τον πελάτη, πληροφορίες.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Η ιατρική πείρα αλλά και οι πρωτοποριακές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εγγυώνται άριστα αποτελέσματα στην κλινική μας.

Ο κ. Καρκατζούλης έχοντας πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις σε κλινικές του εξωτερικού, έχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί στην ενδοσκοπική χειρουργική παραρρίνιων κόλπων αλλά και στην λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση της μύτης.

Χρησιμοποιεί κυρίως τη μέθοδο της «Κλειστής Ρινοπλαστικής» καθώς όλα πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της μύτης δίχως να υπάρχουν εξωτερικά ράμματα και ουλές. Πρόκειται για μία  τεχνική, σχετικά ανώδυνη η οποία διαρκεί 2-3 ώρες το πολύ. Όσον αφορά  την επέμβαση διαφράγματος, αυτή διαρκεί 30 λεπτά.

Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο είναι σχετικά γρήγορη. Την πρώτη μέρα καλό είναι να ξεκουραστούμε στο σπίτι. Από την μεθεπόμενη ημέρα μπορούμε να κυκλοφορούμε, να οδηγούμε και για όσους δεν κάνουν  χειρωνακτικές εργασίες, επιτρέπεται η επιστροφή στην εργασία από την τρίτη ή το αργότερο την τέταρτη μετεγχειρητική μέρα. Για όσους, όμως, το επάγγελμα απαιτεί έντονη φυσική δραστηριότητα, θα πρέπει να ξεκουραστούν για τουλάχιστον δέκα μέρες.

Επιπλέον, η Κλινική μας διαθέτει τα πιο σύγχρονα εργαλεία τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς αλλά και κάμερες υψηλής ευκρίνειας για να πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια.

Στόχος μας είναι η επίτευξη ενός άρτιου και ταυτόχρονα λειτουργικού αποτελέσματος, έτσι ώστε η μύτη να εναρμονίζεται πλήρως με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μέσω των αισθητικών αυτών παρεμβάσεων μας δίνεται η δυνατότητα με ελάχιστες αλλαγές να μεταβληθεί το σχήμα και ο όγκος της μύτης, ώστε να επιτευχθεί ένα εντελώς φυσικό αποτέλεσμα. Φροντίζουμε βέβαια, όλες αυτές οι επεμβάσεις να γίνονται τελείως ανώδυνα και με πολύ προσιτό κόστος για τον ασθενή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ