Ουρολογικό

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο εξειδικευμένο Τμήμα Ουρολογίας του Ιατρικού Π. Φαλήρου κορυφαίοι ουρολόγοι με μακρά εμπειρία και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό αναλαμβάνουν τη διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος.

Αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των ουρολογικών παθήσεων με τελευταίας τεχνολογίας βιοϊατρικό εξοπλισμό, νέες διαγνωστικές μεθόδους και σύγχρονους τρόπους θεραπείας.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου διαθέτει μία πρότυπη πλήρως εξοπλισμένη και οργανωμένη ουρολογική κλινική, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα:

 • Ογκολογικής Ουρολογίας, ριζική προστατεκτομή σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη με έμφαση στην εγκράτεια των ούρων και στη στυτική ικανότητα - δημιουργία νεοκύστης σε μορφές καρκίνου της ουροδόχου κύστεως - φωτοδυναμική κυστεοσκόπηση, ημινεφρεκτομή-ογκεκτομή στον καρκίνο του νεφρού με έμφαση στη διατήρηση του οργάνου, αντιμετώπιση των καρκίνων του ουρητήρα, όρχεος, πέους και ουρήθρας - διενέργεια λεμφαδενικού καθαρισμού.
 • Καλοήθης υπερπλασίας του προστάτη με όλες τις σύγχρονες τεχνικές της προστατεκτομής.
 • Χειρουργικής αντιμετώπισης της Νεφροουρητηρολιθίασης με εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση και Laser ή διαδερμική νεφρολιθοτριψία.
 • Προσθετικής χειρουργικής για στυτική δυσλειτουργία όπως η πεϊκή πρόθεση και για ακράτεια ούρων όπως ο τεχνητός σφιγκτήρας.
 • Διάφορες τεχνικές αντιμετώπισης της ακράτειας με ενδοσκοπικές μεθόδους και τοποθέτηση ταινιών σε γυναίκες και άνδρες.
 • Πλήρους αντιμετώπιση της προπτώσεως του πυελικού εδάφους όπως κυστεοκήλη, ορθοκήλη, εντεροκήλη.
 • Διενέργεια πλήρους ουροδυναμικού ελέγχου για τη μελέτη της ούρησης.
 • Νευροουρολογίας για ασθενείς με προβλήματα ούρησης όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, Parkinson, δισχιδή ράχη, τετραπληγία κ.α.
 • Αντιμετώπιση πλήθους άλλων ουρολογικών νοσημάτων όπως διάμεση κυστίτιδα, ενδομητρίωση του ουροποιητικού συστήματος, θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser, υδροκήλη, σπερματοκήλη, κιρσοκήλη και οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή.

Ουρογυναικολογία - Νευροουρολογία

Επανορθωτική χειρουργική πυελικού εδάφους – Προσθετική χειρουργική

Ο ουροδυναμικός έλεγχος μελετά και καταγράφει τις λειτουργίες του κατωτέρου ουροποιητικού συστήματος, που αφορούν είτε τη φάση της πλήρωσης, είτε τη φάση κένωσης (ούρηση) της ουροδόχου κύστης.

Οι δυσλειτουργίες αυτές δεν οφείλονται πάντα άμεσα στο ουροποιητικό σύστημα. Μερικές φορές είναι αποτέλεσμα νευρολογικών παθήσεων, τραυματισμών ή και συγγενών ανωμαλιών.

Πρόκειται για μια απομίμηση της ούρησης, με τεχνητή πλήρωση της κύστης, κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρούμε την αντίδραση των μυών και των νεύρων, που σχετίζονται με την ούρηση. Η διαδικασία του ουροδυναμικού ελέγχου δεν ξεπερνάει τα 20-30 λεπτά της ώρας και είναι ανώδυνη. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται κάποια «ενόχληση» όχι όμως πόνο.

Δυνατές Εξετάσεις – Καταγραφή Παραμέτρων:

 • Στο Κέντρο Ουρολογίας πραγματοποιούνται οι παρακάτω εξετάσεις:
 • Ουρομετρία (Uroflow),
 • Κυστεομανομετρία πληρώσεως (Filling cystometry),
 • Κυστεομανομετρία ούρησης (voiding cystometry),
 • Μελέτη πίεσης ροής (pressure flow study),
 • Προφιλομετρία της ουρήθρας (Profilometry),
 • Ηλεκτρομυογραφική τονικότητα σφιγκτήρων (EMG),
 • Valsalva peakpoint pressure,
 • Ενδοκυστική πίεση,
 • Ενδοκοιλιακή πίεση,
 • Εξωστηριακή πίεση,
 • Πίεση ουρήθρας,
 • Πίεση σύγκλισης,
 • Video – Urodynamics,
 • Bladder outlet obstruction index (BOOI),
 • Bladder contractility index (BCI),
 • Διάφορα Μονογράμματα και διαγράμματα.

Με το εύρος του Ουροδυναμικού ελέγχου μπορούμε να διαχωρίσουμε του διάφορους τύπους γυναικολογικής ακράτειας, έτσι ώστε:

 • Nα επιλέξουμε την κατάλληλη θεραπεία,
 • Nα αναλύσουμε τη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως πριν από ένα χειρουργείο πλαστικής προπτώσεως (κυστεοκήλη, ορθοκήλη, εντεροκήλη, πρόπτωση κολοβώματος, πρόπτωση μήτρας),
 • Nα αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πιθανής ακράτειας σε επιλεγμένους ασθενείς πριν από χειρουργείο προστάτη,
 • Nα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής σε νευρολογικούς ασθενείς με προβλήματα ούρησης (σκλήρυνση κατά πλάκας, δυσχιδή ράχη, Parkinson, τετραπληγία κ.λπ.),
 • Nα έχουμε πλήρη διάγνωση και θεραπεία της υπερλειτουργικής ουροδόχου κύστεως.

Σε επιτακτική ακράτεια ή υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη η φαρμακευτική αγωγή και η έγχυση Botox στην ουροδόχο κύστη μας οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα βελτίωσης των συμπτωμάτων.

Σε ακράτεια από προσπάθεια (μη ελεγχόμενη διαφυγή ούρων κατά τον βήχα, φτέρνισμα, άσκηση) η τοποθέτηση ταινίας ακράτειας λύνει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό (άνω του 95%).

Πρόκειται για ένα λεπτό κομμάτι υλικού το οποίο τοποθετείται με μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο κάτω από την ουρήθρα και την στηρίζει. Η ταινία ανορθώνει την ουρήθρα, της προσφέρει ένα σταθερό σημείο στήριξης, ενώ παράλληλα την βοηθά να κλείνει καλύτερα.

Η επέμβαση είναι απλή και μπορεί να γίνει με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία. Η διαδικασία είναι σύντομη (περίπου 15-20 λεπτά) με νοσηλεία μιας ημέρας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το θετικό αποτέλεσμα είναι άμεσο.

Η χαλάρωση του κόλπου είναι μια κατάσταση, όπου κάποιο όργανο της γυναικείας πυέλου (λεκάνης) – όπως η μήτρα, ουροδόχος κύστη, το έντερο κ.λπ. – προβάλλει ή προεξέχει από τον κόλπο. Έτσι έχουμε πρόπτωση μήτρας, κυστεοκήλη, ορθοκήλη, εντεροκήλη κ.λπ.

Σε περιπτώσεις προπτώσεων πυελικού εδάφους, η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται διακολπικά, χωρίς κοιλιακή τομή, δυνατή και με επισκληρίδιο αναισθησία, ανώδυνα, με νοσηλεία 1-2 ημερών.

Η επέμβαση είναι ανώδυνη, σύντομη (περίπου 40-45 λεπτά) και το θετικό αποτέλεσμα άμεσο.

Έλεγχος Γυναικείας Κύστης

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Η απώλεια των ούρων είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και δυστυχώς αποτελεί θέμα «ταμπού» δεδομένου ότι οι γυναίκες αποφεύγουν να το συζητήσουν με τον γιατρό τους, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει λύση.

Το πρόβλημα της ακράτειας ούρων αφορά γυναίκες κάθε ηλικίας και δυστυχώς επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία, την θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα τους, τις αναγκάζει δε να περιορίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Στην εποχή μας, εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές, όπως η τοποθέτηση ειδικής ταινίας στήριξης της ουρήθρας, προσφέρουν μόνιμη λύση και δίνουν την δυνατότητα στην σύγχρονη γυναίκα να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής της..

Τί είναι η ακράτεια ούρων από προσπάθεια;

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια είναι η κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται ακούσια απώλεια ούρων (δηλαδή απώλεια ούρων παρά τη θέληση της γυναίκας) όταν η γυναίκα βήχει, γελάει, φταρνίζεται, όταν σηκώνει βάρος ή ακόμα και όταν σηκώνεται από την καρέκλα της.

Τι προκαλεί την ακράτεια ούρων από προσπάθεια;

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής:

 • εγκυμοσύνη, δύσκολος ή παρατεταμένος τοκετός,
 • τραυματισμός,
 • ακτινοβολία,
 • προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις,
 • παχυσαρκία,
 • κάπνισμα,
 • δυσκοιλιότητα, χρόνιος βήχας και γενικά καταστάσεις που προκαλούν πίεση στα όργανα της πυέλου,
 • εμμηνόπαυση και μείωση των ορμονών που συνεπάγεται.

Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια από προσπάθεια αποδυναμώνοντας ή τραυματίζοντας τους μύες και τους ιστούς της πυέλου (λεκάνη). Έτσι η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα χαλαρώνουν και μεταβάλλεται η φυσιολογική τους θέση. Η απότομη αύξηση της πίεσης που προέρχεται από βήχα, γέλιο, φτέρνισμα ή σήκωμα βάρους μπορεί να προκαλέσει απώλεια ούρων.

Ποιές μέθοδοι θεραπείας υπάρχουν;

Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές, από τις οποίες αυτή με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η τοποθέτηση ειδικής ταινίας στήριξης της ουρήθρας.

Μόνιμη λύση για τον έλεγχο της Ουροδόχου Κύστης

Πού οφείλεται η ακράτεια ούρων στους άνδρες;

Η ακράτεια ούρων οφείλεται συνήθως σε βλάβη του σφιγκτήρα (ένας κυκλικός μυς που ελέγχει την ροή των ούρων από την ουροδόχο κύστη) που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, με συχνότερη, τον τραυματισμό του κατά την διάρκεια επέμβασης αφαίρεσης του προστάτη. Ο σφιγκτήρας που έχει υποστεί βλάβη δεν μπορεί να πιέζει και να διατηρεί την ουρήθρα κλειστή, με αποτέλεσμα την ακούσια απώλεια των ούρων.

Ήπια Ακράτεια Ούρων

Ταινία Στήριξης Ουρήθρας AdVance

Πώς λειτουργεί;

Είναι μια πρωτοποριακή, ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για άνδρες που υποφέρουν από ήπια ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Η ταινία Advance υποστηρίζει την ουρήθρα αποκαθιστώντας τον φυσικό έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Πώς γίνεται η τοποθέτηση της ταινίας;

Η τοποθέτηση της ταινίας στήριξης ουρήθρας AdVance είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που συνήθως διαρκεί περίπου 45 λεπτά και απαιτεί νοσηλεία μιας ημέρας. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι εγκρατείς αμέσως μετά την επέμβαση και μπορούν να επανέλθουν στις φυσιολογικές δραστηριότητές τους σύντομα.

Τεχνητός Σφιγκτήρας AMS 800

Ο Τεχνητός Σφιγκτήρας AMS 800 αποτελεί την πλέον αποτελεσματική και δοκιμασμένη λύση σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ακράτεια ούρων μετά από επέμβαση αφαίρεσης του προστάτη.

Η μικροσκοπική αυτή συσκευή είναι αποτέλεσμα προηγμένης ιατρικής και μηχανικής έρευνας και μιμείται τέλεια την λειτουργία του φυσιολογικού σφιγκτήρα σε έναν υγιή άνδρα.

Ο τεχνητός σφιγκτήρας AMS 800 σας επιτρέπει να ελέγχετε την ούρησή σας πιέζοντας και απελευθερώνοντας μια μικρή αντλία που τοποθετείται στο όσχεο.

Τα τελευταία 35 χρόνια περισσότεροι από 100.000 άνδρες σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε επέμβαση τοποθέτησης τεχνητού σφιγκτήρα για έλεγχο της ούρησης.

Πώς γίνεται η τοποθέτηση του τεχνητού σφιγκτήρα;

Ο τεχνητός σφιγκτήρας AMS 800 τοποθετείται εξ ολοκλήρου μέσα στο σώμα με επέμβαση που διαρκεί μία ώρα και απαιτεί ημερήσια νοσηλεία. Ο γιατρός ενεργοποιεί τον τεχνητό σφιγκτήρα τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δηλαδή η μεγέθυνση του προστατικού ιστού, απασχολεί έναν στους δύο άνδρες από την ηλικία των 50 ετών και πάνω από το 80% των ανδρών άνω των 65 χρόνων.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας. Όσο μεγαλώνει η ηλικία του άνδρα, τόσο μεγαλώνει και το μέγεθος του προστάτη.

Το μέγεθος του προστάτη δεν καθορίζει πάντοτε το μέγεθος της απόφραξης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Η καλοήθης υπερπλασία δεν είναι πάντα επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς, εφόσον βεβαίως ο ασθενής επισκεφθεί τον ουρολόγο για να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου του προστάτη. Μπορεί όμως να απειλήσει το ουροποιητικό με βαριές επιπλοκές.

Μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, είναι η διουρηθρική προστατεκτομή με την πλάσμα-εξάχνωση (TURis 2) και η μέθοδος φωτοεξάχνωσης του προστάτη με laser green-light.

Είναι μία ενδοσκοπική χειρουργική πράξη με εξαιρετικά αποτελέσματα, καλύτερα του ανοιχτού, κλασικού χειρουργείου.

Η ανοιχτή προστατεκτομή προτείνεται από τον ιατρό πλέον μόνο στις περιπτώσεις που το προστατικό αδένωμα είναι τόσο μεγάλο που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά.

Αποτελεί το συχνότερο καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 60, συχνότερα στους άνδρες από τις γυναίκες.

Εκδηλώνεται με αιματουρία, συχνουρία ή επιτακτικότητα στην ούρηση. Απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον ουρολόγο και έναρξη της θεραπείας, διότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα.

Εάν από τις διαγνωστικέ εξετάσεις επιβεβαιωθεί κακοήθεια, υπάρχει συνεργασία με ογκολόγο ενώ διενεργούνται πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα, κ.λπ.).

Για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, απαιτείται αρχικά διουρηθρική εκτομή του όγκου αλλά και ολική κυστεκτομή, δηλαδή αφαίρεση ολόκληρης της ουροδόχου κύστης και των όμορων ζωτικών οργάνων (στον άνδρα ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις, ενώ στη γυναίκα η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες).

Η αφαίρεση της ουροδόχου κύστης καθιστά αναγκαία την αντικατάσταση της με νέα κύστη που θα δημιουργήσει ο χειρουργός ουρολόγος από τμήμα του εντέρου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η φυσιολογική έξοδος των ούρων από το σώμα.

Η επέμβαση διενεργείται ανοιχτά, λαπαροσκοπικά και ρομποτικά.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Εάν ανιχνευθεί σε αρχικά στάδια, στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυγχάνεται πλήρης ίαση.

Όμως, στα αρχικά στάδια δε δίνει συμπτώματα και η νόσος εξελίσσεται αργά. Το αυξημένο PSA δεν έχει ως αποκλειστική αιτία την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη, αλλά και άλλες καλοήθεις παθήσεις.

Εφόσον ο ουρολόγος έχει αυξημένες υποψίες για καρκίνο του προστάτη, προχωρεί υποχρεωτικά σε βιοψία δια βελόνης, σε συνδυασμό με τη χρήση του διορθικού υπερηχογραφήματος για πλήρη έλεγχο της δομής του προστάτη αδένα.

Εφόσον από τη βιοψία του δείγματος προκύψει καρκίνος του προστάτη, ο ουρολόγος προχωρά στη σταδιοποίησή του (αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών, κ.λπ.) ώστε να μπορεί με ασφάλεια να προτείνει την ενδεικνυόμενη κατά περίπτωση θεραπευτική λύση.

Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη.

Η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί με κλασικό «ανοιχτό» χειρουργείο, λαπαροσκοπικά και με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci, προκειμένου να αφαιρεθούν ο προστάτης, οι σπερματοδόχες κύστεις, η προστατική ουρήθρα και οι επιχώριοι λεμφαδένες.

Ο καρκίνος των έξω γεννητικών οργάνων που είναι κατ΄ εξοχήν καρκίνος του πέους προσβάλλει κυρίως άνδρες άνω των 60 ετών, αλλά εμφανίζεται και σε νεότερες ηλικίες και είναι κυρίως πρόβλημα χρόνιας φλεγμονής (φίμωση, HPV).

Ο καρκίνος του πέους θεραπεύεται σε πρώιμα στάδια. Για την αντιμετώπιση τοπικά προχωρημένου καρκίνου του πέους, η βουβωνική λεμφαδενεκτομή, αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή με στόχο την ίαση.

Η επέμβαση ρομποτικής βουβωνικής λεμφαδενεκτομής που διενεργήθηκε για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά στο Ιατρικό Διαβαλκανικό και υπάρχει μεγάλη σχετική εμπειρία, προσφέρει άριστο αποτέλεσμα για τη διάσωση ασθενών με τοπικά προχωρημένο καρκίνο.

Επίσης, με τη ρομποτική τεχνική αποφεύγονται επιπλοκές στην περιοχή των βουβώνων, όπως η νέκρωση του δέρματος και η διάσπαση του τραύματος, ενώ μειώνονται σημαντικά οι επιπλοκές, όπως η λεμφοκήλη.

Το Νεφρικό Καρκίνωμα είναι ένας όγκος οποίος δημιουργείται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων συγκεκριμένων περιοχών του νεφρού.

Είναι το τρίτο σε συχνότητα νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος στον άνδρα.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου των νεφρών είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου η οποία γίνεται είτε με αφαίρεση όλου του νεφρού (Ανοιχτή η Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική ριζική νεφρεκτομή ), είτε με μερική εκτομή τμήματος του νεφρού με τον όγκο (Ανοιχτή η Λαπαροσκοπική η Ρομποτική Μερική Νεφρεκτομή).

Ο καρκίνος της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα αναπτύσσεται στην περιοχή της νεφρικής πυέλου ή στο σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη.

Η κιρσοκήλη είναι μία ουρολογική πάθηση, που αφορά περίπου στο 17-18% του ανδρικού πληθυσμού. Η ύπαρξή της στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνεται σε νέους άνδρες λόγω των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται για έλεγχο υπογονιμότητας.

Η κιρσοκήλη οφείλεται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων, που υπάρχουν μέσα στις φλέβες και κανονικά επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενώ όταν ανεπαρκούν, το αίμα μπορεί να παλινδρομεί από τις μεγαλύτερες προς τις μικρότερες φλέβες, πράγμα που έχει ως συνέπεια την κιρσοειδή διεύρυνση.

Οι επιπτώσεις της κιρσοκήλης στους άνδρες αφορούν κυρίως τη σπερματογένεση, καθώς ενοχοποιούνται για το 40% της ανδρικής στειρότητας.

Η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Πρόκειται για μία επέμβαση μικρής βαρύτητας, ημερήσιας νοσηλείας και άμεσης επιστροφής στις δραστηριότητες.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με διάφορες μεθόδους και στόχο τη διακοπή της κυκλοφορίας των σπερματικών φλεβών.

Ο χειρουργός ουρολόγος αναλόγως του κάθε περιστατικού αλλά και της εμπειρίας του σε νέες τεχνικές, εφαρμόζει για τη διόρθωση της κιρσοκήλης:

 • Υψηλή απολίνωση,
 • Βουβωνική απολίνωση,
 • Υποβουβωνική απολίνωση,
 • Λαπαροσκοπική απολίνωση και
 • Ρομποτική απολίνωση.
Κιρσοκήλη

Κρυψορχία είναι όταν ο όρχις δεν έχει κατέβει στη θέση του στο όσχεο τη στιγμή της γέννησης.

Στο 85% των περιπτώσεων είναι ετερόπλευρος και στο 15% αμφοτερόπλευρος.

Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι όρχεις θα κατέβουν από μόνοι τους στη θέση τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο-οκτάμηνο της ζωής.

Περίπου 1,5 αγόρια στα 100 θα χρειαστούν επέμβαση, τη λεγόμενη ορχεοπηξία, μετά την ηλικία των 8 μηνών και το αργότερο μέχρι την ηλικία του ενός έτους.

Η κρυψορχία και ιδίως εάν τα παιδιά δε χειρουργηθούν σε σωστή ηλικία, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα καθότι τα κύτταρα των όρχεων που παράγουν τα σπερματοζωάρια δε θα ωριμάσουν σωστά.

Η κρυψορχία επίσης εάν δε διορθωθεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο των όρχεων λόγω της χρόνιας υπερθέρμανσης των όρχεων, οι οποίοι ζουν στη βουβωνική χώρα και όχι έξω από το σώμα στο όσχεο.

Η ορχεοπηξία επί έκτοπων όρχεων που ψηλαφώνται στη βουβωνική χώρα, γίνεται με μία επέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία και με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν σε έμπειρα χέρια το 100%.

Όταν οι όρχεις δε ψηλαφώνται και είναι ενδοκοιλιακοί, χρειάζεται να γίνει λαπαροσκοπική προσέγγιση.

Τα παιδιά σε αυτήν την περίπτωση νοσηλεύονται για μία νύκτα και τα ποσοστά τελικής επιτυχίας σε αυτές τις υψηλές-ενδοκοιλιακές κρυψορχίες είναι της τάξης του 85%.

Ανασπώμενος είναι ο όρχις εκείνος ο οποίος ζει στο όσχεο και κατά καιρούς και στιγμές ανέρχεται στη βουβωνική χώρα. Οι ανασπώμενοι όρχεις εκτιμώνται κλινικά και υπερηχογραφικά και οι περισσότεροι από αυτούς δε χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Κρυψορχία - ανασπώμενοι όρχεις

Οι λίθοι του ουροποιητικού αποτελούν την πιο συχνή - και την πλέον επώδυνη - πάθηση του ουροποιητικού.

Αφορούν το 10% του πληθυσμού με ποσοστά συνεχώς αυξανόμενα. Εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται πάσχοντες από λιθίαση. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται όταν τα ούρα κορεστούν από ουσίες, οι οποίες δημιουργούν κρυστάλλους που δεσμεύονται σε σκληρά ιζήματα γνωστά ως πέτρες των νεφρών.

Η λιθίαση δεν είναι μοντέρνο φαινόμενο. Επιστήμονες ανακάλυψαν λίθους ουροποιητικού σε αιγυπτιακή μούμια 7.000 ετών.

Στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί άνθρωποι έχασαν σημαντικό μέρος της νεφρικής τους λειτουργίας όχι μόνο από τους λίθους του ουροποιητικού, αλλά και από τις μεγάλες και πολύπλοκες ανοιχτές επεμβάσεις που απαιτούνταν για την αφαίρεσή τους.

Η ουρητηροκήλη αποτελεί μία ειδικής μορφής στένωση στην ένωση του ουρητήρα με την ουροδόχο κύστη.

Το τελικό τμήμα του ουρητήρα είναι διατεταμένο, προβάλλοντας ως κυστικό μόρφωμα μέσα στην ουροδόχο κύστη.

Η στένωση αυτή δημιουργεί σοβαρή ουρητηρο-υδρονέφρωση, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του σύστοιχου νεφρού.

Η διάγνωση γίνεται σχεδόν πάντα προγεννητικά, στα υπερηχογραφήματα της εγκυμοσύνης, ειδάλλως προκαλεί εμπύρετες ουρολοιμώξεις. Η χειρουργική της διόρθωση γίνεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής.

Η επέμβαση είναι πλέον απλή, ενδοσκοπική, χωρίς τομές και τα ποσοστά επιτυχίας της υψηλότατα.

Ουρητηροκήλη

Η παλινδρόμηση των ούρων είναι ως επί το πλείστον συγγενής (από κατασκευής του εμβρύου) και οφείλεται σε μία ατέλεια της ένωσης των ουρητήρων με την ουροδόχο κύστη.

Η ατέλεια αυτή προκαλεί τον πισωγυρισμό των ούρων από την κύστη στους νεφρούς ενώ αυτό απαγορεύεται.

Οι παλινδρομήσεις είναι διαφόρων βαθμών, από σταδίου Ι έως σταδίου V και ανάλογα με τη σοβαρότητα τους, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους νεφρούς ή να συνδυάζονται με συγγενή νεφρική δυσπλασία.

Εάν η παλινδρόμηση επιμείνει ή εάν προκαλεί συνεχείς ουρολοιμώξεις παρά την καθημερινή αντιβίωση, διορθώνεται χειρουργικά.

Στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής αποτελεί η μερική απόφραξη του σημείου όπου ο ουρητήρας συνδέεται με τη νεφρική πύελο (πυελοουρητηρική συμβολή) και συγκεντρώνονται τα ούρα που παράγονται στο νεφρό πριν μεταφερθούν μέσω των ουρητήρων στην κύστη. Εκδηλώνεται με πόνο στην κοιλία ή στη μέση, με επώδυνη ούρηση ή με συμπτώματα ουρολοίμωξης.

Η στένωση γίνεται αντιληπτή από το χρόνιο άλγος στις ανώτερες περιοχές.

Η στένωση προκαλεί στασιμότητα των ούρων μέσα στο ουροποιητικό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως λοιμώξεις, νεφρολιθίαση, χρόνιο πόνο, πλήρη καταστροφή του νεφρού με απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

Η στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής αντιμετωπίζεται χειρουργικά (ανοιχτό χειρουργείο, λαπαροσκοπικά, ρομποτικά) και σε σπάνιες περιπτώσεις ενδοσκοπικά.

Η αποκατάσταση της πυελοουρητηρικής συμβολής γίνεται με τη δημιουργία μία ευρείας αναστόμωσης μεταξύ της νεφρικής πυέλου και του ουρητήρα σε οποιαδήποτε ηλικία γίνει αντιληπτή. Ενδείκνυται όταν η ασθένεια είναι συμπτωματική, όταν παρατηρείται επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας ή κάποια επιπλοκή όπως ουρολοιμώξεις ή λιθιάσεις.

Υδρονέφρωση είναι η παρουσία ούρων μέσα στους νεφρούς. Εάν η υδρονέφρωση γίνει αντιληπτή και κριθεί μεγάλου βαθμού, δηλαδή επικίνδυνη για τη νεφρική λειτουργία, ήδη από την ενδομήτρια ζωή, γίνεται τον 3ο μήνα της ζωής σπινθηρογράφημα νεφρών, που μας πληροφορεί για τη λειτουργική αξία των νεφρών και για τον κίνδυνο που διατρέχουν από την υδρονέφρωση.

Εάν χρειαστεί, οι στενώσεις των ουροφόρων οδών χειρουργούνται με επεμβάσεις οι οποίες έχουν υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας της τάξης του 99%.

Οι μόνες στενώσεις που χειρουργούνται πάντα και όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά τη γέννηση είναι οι συγγενείς στενώσεις της ουρήθρας (βαλβίδες της ουρήθρας).

Η επέμβαση αυτή γίνεται ενδοσκοπικά, με μία νύκτα παραμονή του παιδιού στο νοσοκομείο μόνο και με υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας.

Υδρονέφρωση - Στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής

Ο υποσπαδίας συνιστά μία συγγενή ανωμαλία. Στο πέος που παρουσιάζει υποσπαδία το στόμιο της ουρήθρας δεν εκβάλλει στην κορυφή της βαλάνου αλλά οπουδήποτε στην κάτω επιφάνεια ή της βαλάνου, ή του σώματος του πέους ή και στο όσχεο ή στο περίνεο.

Έτσι έχουμε βαλανικό υποσπαδία, πρόσθιο, μέσο, οπίσθιο πεϊκό υποσπαδία, οσχεϊκό ή οσχεο-περινεϊκό ή περινεϊκό υποσπαδία.

Το υποσπαδιακό στόμιο μπορεί να είναι εξαιρετικά στενό, έτσι που το παιδί να εκτοξεύει κυριολεκτικά ένα πολύ λεπτό ρεύμα ούρων όταν ουρεί.

Μπορεί όμως να έχει και φυσιολογικό εύρος. Το δέρμα της ακροποσθίας στον υποσπαδία είναι σχεδόν πάντα ανοικτό και δεν καλύπτει εξολοκλήρου τη βάλανο.

Υπάρχουν κάποιες μορφές βαλανικού υποσπαδία που η ακροποσθία είναι απόλυτα φυσιολογική, καλύπτει πλήρως τη βάλανο κι αν ο γιατρός δεν την τραβήξει πίσω δε θα διαγνώσει τον υποσπαδία. Αυτές οι μορφές υποσπαδία καθυστερούν να διαγνωσθούν.

Τέλος, το πέος με υποσπαδία μπορεί να έχει κάμψη.

Η αντιμετώπιση του υποσπαδία είναι πάντα χειρουργική και πρέπει να γίνεται μετά τον 6ο μήνα της ζωής και πριν από το 1ο έτος.

Περιλαμβάνει την ουρηθροπλαστική, τον ευθειασμό του πέους, αν υπάρχει γωνίωση, και την πλαστική της ακροποσθίας.

Λέγοντας ουρηθροπλαστική εννοούμε την κατασκευή ουρήθρας από το σημείο του υποσπαδιακού στομίου μέχρι την κορυφή της βαλάνου.

Με άλλα λόγια αποκατάσταση της ουρήθρας στο φυσιολογικό.

Ο ευθειασμός του πέους γίνεται όταν υπάρχει σαφής γωνίωση που μελλοντικά θα δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα.

Η πλαστική της ακροποσθίας σημαίνει την αποκατάσταση της ακροποσθίας έτσι ώστε να περιβάλλει τη βάλανο και να τη σκεπάζει. Όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Δεν είναι λάθος να κάνει κανείς ταυτόχρονα περιτομή.

Η επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί από 1,3 έως 3,5 ώρες, ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης.

Πρακτικά, είναι μία ακίνδυνη επέμβαση.

Τα παιδιά εισέρχονται το πρωί της ημέρας που θα γίνει η επέμβαση.

Υποσπαδίας

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το Τμήμα Ουρολογίας διαθέτει τεράστια εμπειρία στην ορθή διάγνωση, θεραπεία ακόμη και των πλέον σύνθετων ουρολογικών προβλημάτων σε παιδιά και ενήλικες.

Διακεκριμένοι ουρολόγοι, αντιμετωπίζουν με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές όλες τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και σημειώνουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αντίστοιχα των πλέον εξειδικευμένων κέντρων, διεθνώς.

Διεθέτει πλήρη διαγνωστικό και χειρουργικό εξοπλισμό για όλες τις επεμβάσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του ουροποιητικού.

Ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί χωρίς ταλαιπωρία, στο σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων που απαιτούνται για τη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ