Ουρογυναικολογίας και Διαταραχών Πυελικού Εδάφους Ιατρείο

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 3 στις 10 γυναίκες πάσχουν από ακράτεια ούρων. Η ΓΑΙΑ Μαιευτική - Γυναικολογική αναγνωρίζοντας τη σημασία του προβλήματος και με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που πάσχουν από ακράτεια, δημιούργησε το εξειδικευμένο τμήμα Ουροδυναμικών Μελετών.

Στο τμήμα Τμήμα Ουροδυναμικών Μελετών διενεργείται εξειδικευμένος έλεγχος που αφορά στη διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων ακράτειας ούρων.

Ο έλεγχος αυτός συμβάλλει σημαντικά στην ορθή διάγνωση καθώς και στην επιλογή της εξατομικευμένης φαρμακευτικής, χειρουργικής ή επικουρικής (π.χ. φυσιοθεραπεία) θεραπείας.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ο βασικός έλεγχος στην ακράτεια των ούρων , αποτελείται από τις ακόλουθες εξετάσεις:

 • Ροή Ούρων (Uroflow), με την οποία, εν πολλοίς, αξιολογείται το κατά πόσο υπάρχει απρόσκοπτη ροή ούρων στην ούρηση ή αν αυτή είναι προβληματική (π.χ. αργή, διακοπτόμενη, με υπόλειμμα ούρων κ.λπ.),
 • Κυστεομανομετρία Πλήρωσης (Filling Cystometry), με την οποία αξιολογείται η ομαλή διαδικασία συλλογής ούρων μέσα στην ουροδόχο κύστη. Με την εξέταση αυτή μπορεί να προκύψει πλήθος συμπερασμάτων όπως: η δυνατότητα της κύστης να αισθάνεται το φυσιολογικό όγκο ούρων, η φάση κατά την οποία η κύστη φτάνει στα ανώτερα όρια ικανότητας πλήρωσης με ούρα, επεισόδια απώλειας ούρων και συσχέτιση τους με τη δραστηριότητα της κύστης και πολλά άλλα. Ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε περιστατικού ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί και στα ακόλουθα:
 • Κυστεομανομετρία Ούρησης (Voiding Cystometry),
 • Προφιλομετρία Ουρήθρας (Urethral Profilometry),
 • Ηλεκτρομυογράφημα Πυελικού Εδάφους (EMG).

Η αξιολόγηση του κάθε περιστατικού ολοκληρώνεται με:

 • τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού,
 • την αξιολόγηση των ερωτηματολογίων LUTS (Συμπτωμάτων από το Κατώτερο Ουροποιητικό Σύστημα),
 • την αξιολόγηση του ημερολογίου πρόσληψης υγρών και επεισοδίων ούρησης (αυτόματης, εκούσιας ή ακούσιας) και,
 • την κλινική εξέταση.

Επίσης, στο τμήμα Τμήμα Ουροδυναμικών Μελετών αντιμετωπίζονται λιγότερα συχνές, αλλά σημαντικά επιβαρυντικές παθήσεις όπως:

 • συρίγγια της περιοχής,
 • πόνος στη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία),
 • διαφράγματα κόλπου κ.λπ.

Ένα σημαντικό , αλλά λιγότερο γνωστό κομμάτι της Ουρογυναικολογίας, αφορά στην πλαστική αποκατάσταση της περιοχής, σε γυναίκες που είτε λόγω ανατομικών δυσμορφιών, είτε προηγούμενων επεμβάσεων, η συνολική εικόνα κρίνεται από τις ίδιες ως μη αισθητικά αποδεκτή.

Κλασικό παράδειγμα είναι η μεγαλοχειλία, όταν δηλαδή τα έξω χείλη του αιδοίου που είναι μεγάλα σε μέγεθος, έκταση και πάχος , και που ενίοτε δυσκολεύουν ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, τη σεξουαλική επαφή, τη γυμναστική κ.λπ.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το Τμήμα Ουροδυναμικών Μελετών της ΓΑΙΑ Μαιευτιικής -Γυναικολογικής, φιλοδοξεί να είναι πρότυπο κέντρο αναφοράς, μέσα από τη συνεργασία ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (γυναικολόγοι, ουρολόγοι, χειρουργοί).

Με την ολιστική αυτή προσέγγιση, εγγυόμαστε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την εξατομικευμένη προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της γυναίκας, προσφέροντας την πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπεία, στα πλαίσια της Evidence Based Medicine δηλαδή της Ιατρικής που αποδεδειγμένα αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη οδό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΓΑΙΑ Γυναίκα

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Covid-19 testing
Προπληρωμή