Νευρολογικό

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Νευρολογία είναι η ειδικότητα της Ιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων του Νευρικού Συστήματος.

Το Νευρολογικό τμήμα διαθέτει εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς για την αντιμετώπιση όλου του εύρους των νευρολογικών παθήσεων

Οι κυριότερες νευρολογικές παθήσεις που εξετάζει ο Νευρολόγος είναι, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία, η κεφαλαλγία, η νόσος του Πάρκινσον και οι λοιπές κινητικές διαταραχές, η άνοια και τα λοιπά εκφυλιστικά νοσήματα, όπως η νόσος Αlzheimer, οι λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως π.χ. μηνιγγίτιδα, ερπητική εγκεφαλίτιδα και άλλες, η ζάλη και ο ίλιγγος, η μυασθένεια, οι παθήσεις του νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων, οι παθήσεις των μυών και άλλα.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο Νευρολογικό τμήμα διενεργούνται όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις και θεραπείες/επεμβάσεις για την αποτελεσματική διάγνωση και αντιμετώπιση του συνόλου των νευρολογικών παθήσεων.

Ειδικότερα:

Αγγειακά Εγκεφαλικά επεισόδια: Γίνεται απεικονιστικός έλεγχος (CT και MRI) triplex καρωτίδων , ECHO καρδιάς, holter ρυθμού. Μπορεί να γίνει θρομβόλυση με την υποστήριξη εξειδικευμένου νευρολόγου και τη συνεχής νοσηλευτική παρακολούθηση (μονάδα αγγειακών εγκεφαλικών. Επίσης αντιμετωπίζεται η διενέργεια διακρανιακού υπερηχογραφικού ελέγχου εγκεφαλικών αγγείων.

Άνοιες: Γίνεται διαγνωστική και ακολουθεί θεραπευτική προσέγγιση της ατονοίας.

Δυστονίες – Τικς: Υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης με αλλαντική τοξίνη (χορήγηση κάτω από ηλεκτρομυογραφική καθοδήγηση).

Επιληψία: Γίνεται διαγνωστική και ακολουθεί θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση της επιληψίας.

Ίλιγγος: Γίνεται αντιμετώπιση και αποκατάσταση από ειδικά εκπαιδευμένο νευροωτολόγο.

Κεφαλαλγίες: Γίνεται διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ημικρανίας και κεφαλαλγίας τάσεως.

Νόσος κινητικού νευρώνα: Υποστηρίζεται η δυνατότητα διάγνωσης με ηλεκτρομυογράφημα.

Νόσος Parkinson: Γίνεται κλινικός έλεγχος. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί ενέσιμη μορφή απομορφίνης σε εσωτερικούς ασθενείς σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στην από του στόματος χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Οξεία Διάσπαρτος εγκεφαλομυελίτις: Γίνεται διάγνωση με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και παρακέντηση. Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με ανοσοσφαιρίνες και πλασμαφαίρεση.

Παθήσεις μυών: Αντιμετωπίζονται τόσο οι εκφυλιστικές και όσο και οι φλεγμονώδεις (π.χ. η πολυμυοσίτις ). Γίνεται διάγνωση με τη βοήθεια του ηλεκτρομυογράφου.

Παθήσεις περιφεριακών νεύρων: Υποστηρίζεται η δυνατότητα διάγνωσης με την μελέτη ταχυτήτων αγωγής των περιφεριακών νεύρων. Υποστηρίζεται η δυνατότητα θεραπείας με κορτιζόνη, ανοσοσφαιρίνες ή νευροχειρουργικές επεμβάσεις.

Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά πλάκας: Γίνεται διαγνωστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού καθώς και οσφυονωτιαία παρακέντηση και εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Υπάρχει η δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης με ενδοφλέβιες εγχύσεις κορτιζόνης στις υποτροπές και προφυλακτικής θεραπείας με ιντερφερόνες, έγχυση μποξανδρόνης και ενδοφλέβια έγχυση μονοκλωνικού αντισώματος .

Τρόμος: Αν και δύσκολος στην αντιμετώπιση του μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να βοηθηθεί από την αλλαντική τοξίνη.

Επίσης, αντιμετωπίζονται με τις πλέον σύγχρονες προσεγγίσεις οι εγκεφαλικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οπτική νευρομυελίτις, οι παθήσεις νευρομυϊκής σύναψης και άλλες παθήσεις.

Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Στη μονάδα ΑΕΕ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ιατροί, νοσηλευτές και άλλο βοηθητικό προσωπικό που έχει ειδική εκπαίδευση και εμπειρία, παρέχει φροντίδα σε ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Η ιατρική ομάδα αποτελείται από Νευρολόγο, Νευροχειρουργό, ειδικό Ακτινοδιαγνώστη και επεμβατικό Νευροακτινολόγο. Υπό το συντονισμό του Νευρολόγου (σε ισχαιμικό επεισόδιο) ή του Νευροχειρουργού (σε αιμορραγικό) η ομάδα αποφασίζει άμεσα τη θεραπεία που θα εφαρμοστεί.

Ειδικό τηλεφωνικό κέντρο 1012 (Ε Μ S) προσφέρει άμεση επικοινωνία του ασθενή με το Νευρολόγο, ο οποίος αξιολογεί αρχικά και κατευθύνει τον ασθενή. Η διακίνηση του ασθενούς γίνεται από ειδική κινητή μονάδα, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Με την άφιξή του στο νοσοκομείο αντιμετωπίζεται επειγόντως, αποφεύγοντας καθυστερήσεις στην εισαγωγή, τη διάγνωση
και την εφαρμογή θεραπείας.

Οι ασθενείς της Μονάδας ΑΕΕ υποστηρίζονται από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (Παθολόγος, Καρδιολόγος, Λοιμωξιολόγος κ.α.).

Kατανοώντας το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ)

Ισχαιμικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται η αρτηριακή παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου, λόγω απόφραξης μεγάλων αρτηριών προς τον εγκέφαλο ή μικρών αρτηριών του εγκεφάλου. Η άμεση θεραπεία προλαμβάνει την επέκταση της βλάβης σε άλλη περιοχή του εγκεφάλου, όπου η ροή του αίματος έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει σταματήσει.

Αιμορραγικό επεισόδιο συμβαίνει μετά από αιμορραγία μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλο. Η άμεση θεραπεία προλαμβάνει μία δεύτερη αιμορραγία.

Καθυστερημένη αντιμετώπιση ΑΕΕ δυνητικά οδηγεί σε μόνιμες αναπηρίες, όπως: προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης προσοχής, δυσκολία ομιλίας ή αντίληψης προφορικού λόγου, δυσκαταποσία, κατάθλιψη, απώλεια όρασης, απώλεια αίσθησης του σώματος, ισορροπίας ή ικανότητας βάδισης. 

Τρόποι πρόληψης ΑΕΕ 

 • Διακοπή καπνίσματος
 • Λιγότερο αλάτι και λιπαρά
 • Ρύθμιση υψηλής πίεσης 

Με την έναρξη των συμπτωμάτων, ο χρόνος είναι λίγος, για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά θεραπεία, αλλιώς η δυνατότητα παρέμβασης έχει χαθεί. 

Συμπτώματα 

 • Μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, χέρι, πόδι, κυρίως στη μία πλευρά του σώματος
 • Σύγχυση ή διαταραχή ομιλίας ή αντίληψης
 • Διαταραχή όρασης στον ένα ή και στους δύο οφθαλμούς
 • Διαταραχή βάδισης και συντονισμού των κινήσεων, ίλιγγος, αστάθεια
 • Δυνατός πονοκέφαλος 

Θα πρέπει να αναζητηθεί ΑΜΕΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, εάν ένα από τα παραπάνω συμπτώματα εμφανιστούν ξαφνικά.

Αντιμετώπιση

Όσο νωρίτερα δοθεί η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να βοηθήσει.

Στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, ένα φάρμακο που διαλύει το θρόμβο (θρομβολυτικό), είναι δυνατό να βελτιώσει την εξέλιξη του επεισοδίου, όταν χορηγηθεί ενδοφλέβια εντός 4 1⁄2 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ενδαρτηριακές θεραπείες (θρομβόλυση ή θρομβεκτομή) μπορούν να εφαρμοστούν εντός 6 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και αφορούν αποφράξεις μεγάλων αγγείων.

Ένας μικροκαθετήρας προωθείται μέχρι το θρόμβο και εγχέεται θρομβολυτική ουσία κατευθείαν ή με ειδικές συσκευές αφαιρείται μηχανικά ο θρόμβος.

Η ανωτέρω θεραπεία στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πιθανών άμεσων επιπλοκών του επεισοδίου βελτιώνοντας την ανάρρωση και προλαμβάνοντας μελλοντικά ΑΕΕ. 

Μέθοδοι Αντιμετώπισης 

Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

 • Ενδοφλέβια θρομβόλυση
 • Ενδαρτηριακή θρομβόλυση
 • Ενδαρτηριακή θρομβεκτομή
 • Αντιαιμοπεταλιακή ή αντιπηκτική αγωγή

Αιμορραγικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

 • Φαρμακευτική, συντηρητική αγωγή
 • Ενδαγγειακή (εμβολισμός) ή ανοικτή χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης
 • Χειρουργική παροχέτευση του αίματος από τον εγκέφαλο
 • Χειρουργική τοποθέτηση σωλήνα παροχέτευσης για μείωση της ενδοεγκεφαλικής πίεσης 

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Στο Ειδικό Ιατρείο Κεφαλαλγίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών αντιμετωπίζονται όχι μόνο περιπτώσεις απλής κρίσης κεφαλαλγίας αλλά και περιπτώσεις τόσο οξείας όσο και χρόνιας, επίμονης, ανθεκτικής κεφαλαλγίας που είτε παραπέμπονται από το θεράποντα ιατρό είτε με πρωτοβουλία του ασθενή.

Στο Ειδικό Ιατρείο Κεφαλαλγίας, γιατροί, νοσηλευτές και άλλο βοηθητικό προσωπικό, έχει ειδική εκπαίδευση και εμπειρία στην κεφαλαλγία, εξετάζει, θέτει σε διάγνωση και αντιμετωπίζει φαρμακευτικά ή μη το πρόβλημα και παρακολουθεί συστηματικά τον ασθενή.

Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης  

Οι άνοιες, με συχνότερη τη νόσο Alzheimer αποτελούν μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, με τον αριθμό των ασθενών να αυξάνει αλματωδώς. Ο όρος “άνοια” αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που αφορούν στις νοητικές λειτουργίες και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επιδείνωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή του ζωή. Της ανοικτής συνδρομής προηγείται συνήθως η περίοδος της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής, κατά την οποία εμφανίζονται ήπιες δυσκολίες στις νοητικές λειτουργίες ενώ η λειτουργικότητα του ατόμου παραμένει εν γένει φυσιολογική.

Τα άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Διαταραχές των Νοητικών Λειτουργιών είναι επίσης δυνατόν να εμφανίσουν άτομα έπειτα από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις οι οποίες προσβάλλουν τον εγκέφαλο.

Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, τόσο με το νευροωυχολογικό έλεγχο όσο και με τις νέες απεικονιστικές και εργαστηριακές μεθόδους. Η σύγχρονη φαρμακοθεραπεία σε συνδυασμό με εξατομικευμένα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης μπορούν να εξασφαλίσουν τη βελτίωση ή την καθυστέρηση της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών και της συνολικής λειτουργικότητας του ατόμου.

Η έγκαιρη διάγνωση και η ολοκληρωμένη παρέμβαση διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τον ασθενή και την οικογένεια του. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, δημιούργησε το Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης. Ένα ιατρείο υψηλών προδιαγραφών με ανθρώπινη προσέγγιση, στελεχωμένο από έμπειρους και διακεκριμένους επιστήμονες.

 1. Ξεχνάτε ονόματα και φυσιογνωμίες ανθρώπων;
 2. Ψάχνετε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις;
 3. Ξεχνάτε συχνά πρόσφατες συζητήσεις ή γεγονότα;
 4. Δυσκολεύεστε συχνά να θυμηθείτε τι ημέρα είναι;
 5. Δυσκολεύεστε να προσανατολιστείτε ακόμα και σε περιοχές που γνωρίζετε καλά;
 6. Δυσκολεύεστε να βρείτε τα μιρκοαντικείμενα σας;
 7. Αντιμετωπίζετε δυσκολία όταν κάνετε πράγματα που παλαιότερα φαίνονταν πολύ εύκολα (π.χ. μαγείρεμα, οδήγηση, διαχείριση οικονομικών);
 8. Ξεχνάτε γενικά πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν;

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξη τους, απευθυνθείτε άμεσα στο Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Στο Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης & Ανώτερων Νοητικών Λειτουργιών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

 • Κλινική Εξέταση
 • Εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος (CT/MRI)
 • Νευροψυχολογική Αξιολόγηση
 • Λογοθεραπευτική  Αξιολόγηση
 • Λειτουργική Αξιολόγηση
 • Διάγνωση διαταραχών μνήμης και λοιπών νοητικών λειτουργιών ( λόγος, προσοχή/ συγκέντρωση και λοιπές εκτελεστικές λειτουργίες)
 • Ιατρική/ Φαρμακευτική Παρέμβαση και Παρακολούθηση
 • Ενημέρωση και Υποστήριξη ασθενών και συγγενών

Το Ιατρείο πλαισιώνεται απο εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα με μακρόχρονη πείρα και έντονη ερευνητική δραστηριότητα, η οποία αποτελείται απο Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Λογοθεραπεύτρια και είναι σε συνεχή συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου.

Το Ιατρείο απευθύνεται σε άτομα με:

 • Νοητική Εξασθένιση της 3ης Ηλικίας
 • Άνοια ( νόσος Αλτσχάιμερ κ.ά.)
 • Νοητικές Διαταραχές από: Kρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Αγγειακά Εγκεφαλικά Συμβάματα, Άλλες νόσους του Νευρικού Συστήματος, με προσβολή των Νοητικών Λειτουργιών.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το Νευρολογικό τμήμα διαθέτει εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς για την αντιμετώπιση όλου του εύρους των νευρολογικών παθήσεων.

Στο Νευρολογικό τμήμα διενεργούνται όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις και θεραπείες/επεμβάσεις για την αποτελεσματική διάγνωση και αντιμετώπιση του συνόλου των νευρολογικών παθήσεων.

Για τη συνολική θεραπεία των ασθενών το Νευρολογικό τμήμα υποστηρίζεται από όλες τις ιατρικές ειδικότητες, όπως Νευροχειρουργοί, Παθολόγοι, Καρδιολόγοι, Λοιμωξιολόγοι, Ακτινοδιαγνώστες, επεμβατικοί Νευροακτινολόγοι και άλλοι.

Covid-19 testing
Προπληρωμή