Μαγνητική Τομογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας είναι ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα τμήματα στην Ευρώπη διαθέτοντας υπερσύγχρονους μαγνητικούς τομογράφους.

Ο Μαγνητικός Τομογράφος 3 Tesla εντάσσεται στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Η άριστη κλινική απεικόνιση συνδυάζεται με πορίσματα υψηλού διαγνωστικού κύρους.

Το εξαιρετικά έμπειρο ιατρικό προσωπικό του τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας εγγυάται την καλύτερη ιατρική φροντίδα, ενώ το ειδικά εκπαιδευμένο παραϊατρικό προσωπικό διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των εξετάσεων, την ασφάλεια και την άνεση των ασθενών.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ο Μαγνητικός Τομογράφος 3 Tesla με πλήρη εξοπλισμό, αποτελεί το πιο σύγχρονο διεθνώς στον τομέα της Μαγνητικής Τομογραφίας.

Ο Μαγνητικός Τομογράφος 3 Tesla Προσφέρει διπλάσιας έντασης μαγνητικό πεδίο από αυτό του τομογράφου 1,5 Tesla. Το μεγαλύτερο σήμα που προσφέρει, έχει ως συνέπεια:

  • τη μείωση του χρόνου εξέτασης,
  • τη μεγαλύτερη ανάλυση στην απεικόνιση, ακόμη και πολύ μικρών βλαβών ή εστιών όγκου.

Ο Μαγνητικός Τομογράφος 3 Tesla, μοναδικός στον ιδιωτικό τομέα στη Βόρεια Ελλάδα, έχει τη δυνατότητα για λήψη πολύ λεπτών τομών σε πολλαπλά επίπεδα.

Προσφέρει:

  • Διάγνωση της επιληψίας και σχεδιασμό της επέμβασης. Η σημαντικά μεγαλύτερη διακριτική ικανότητά του επιτρέπει την ανάδειξη πολύ μικρών βλαβών του εγκεφάλου που μπορεί να αποτελούν την αιτία επιληπτικών κρίσεων.
  • Η Perfusion τεχνική αναδεικνύει τη μικροαγγείωση του εγκεφάλου. Η τεχνική Perfusion μπορεί εύκολα και γρήγορα να εκτιμηθεί ένα βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το ποσοστό του βιώσιμου εγκεφαλικού ιστού και να αποφασιστεί ανάλογα η θεραπεία. Μπορεί επίσης να μελετηθεί η μικροαγγείωση των όγκων του εγκεφάλου προεγχειρητικά για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση και μετά τις θεραπείες (ακτινοβολία, χημειοθεραπεία).
  • Η Φασματοσκοπία (MR Spectroscopy) για την εκτίμηση των μεταβολιτών ολόκληρου του εγκεφάλου επιτρέποντας το χαρακτηρισμό πολλαπλών βλαβών (όγκων, απομυελινωτικών εστιών, μεταβολικών παθήσεων).
  • Η Μαγνητική Αγγειογραφία υψηλής ανάλυσης του εγκεφάλου χωρίς την έγχυση σκιαγραφικής ουσίας, για τη διάγνωση ανευρισμάτων και αγγειακών δυσπλασιών.
  • Η Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (FMRI techniques) χρησιμεύει για τη χαρτογράφηση της λειτουργίας του εγκεφάλου προεγχειρητικά, με σκοπό την αποφυγή μετεγχειρητικών αναπηριών στην κίνηση, στο λόγο, στην αντίληψη.
  • Η τεχνική Diffusion είναι μία πολύ ευαίσθητη τεχνική, με την οποία λαμβάνονται εικόνες από όλο το σώμα για την ανίχνευση ακόμη και πολύ μικρών εστιών όγκου. Η τεχνική Diffusion μπορεί να συγκριθεί με τις εικόνες από το PET – CT και είναι πολύ χρήσιμη για τη μελέτη και την παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών.
  • Η Δεσμογραφία (diffusion tensor tractography) χρησιμεύει για την ανάδειξη της πορείας των δεσμίδων των νευρικών ινών και της πιθανής βλάβης που έχουν υποστεί από όγκους ή τραύματα, πληροφορίες πολύ σημαντικές για τη διάγνωση, το σχεδιασμό της επέμβασης και την πρόγνωση.

Βασικές θεραπείες Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας

Σπονδυλική Στήλη

Μαγνητική για αυχενική, θωρακική, οσφυϊκή

Ο Μαγνητικός Τομογράφος 3Τ μπορεί να λάβει εικόνες από όλη της σπονδυλική στήλη συγχρόνως με πολύ μεγάλη διακριτική ικανότητα, μειώνοντας δραστικά τη διάρκεια της εξέτασης. Παρέχει εντυπωσιακά υψηλής ανάλυσης εικόνες του νωτιαίου μυελού και των ριζών για τη διάγνωση των όγκων, των απομυελινωτικών νοσημάτων κλπ

Μαγνητική αρθρώσεων του Μυοσκελετικού

Η τρισδιάστατη απεικόνιση και η υψηλή διακριτική ικανότητα συμβάλλουν στη λεπτομερή ανάδειξη των αρθρώσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Με τις νέες δυνατότητες, γίνεται εύκολη η μη επεμβατική μελέτη και η εκτίμηση της κατάστασης των αρθρικών χόνδρων στην οστεοαρθρίτιδα. Με την Μαγνητική αρθρώσεων του Μυοσκελετικού αυξάνεται η δυνατότητα διάγνωσης των παθήσεων των μικρών αρθρώσεων (ώμος, αγκώνας, πηχεοκαρπική και ποδοκνημική), ώστε να διαγνωστούν μικρές ρήξεις μηνίσκων του γόνατος, των επιχειλίων χόνδρων του ώμου, των συνδέσμων, της πηχεοκαρπικής άρθρωσης.

Μαγνητική τομογραφία μαστού

Η Μαγνητική τομογραφία του μαστού συνιστάται σε άτομα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Η Μαγνητική τομογραφία του μαστού μπορεί να απαντήσει σε εξειδικευμένα και σύνθετα διαγνωστικά προβλήματα. Ο συνδυασμός υψηλής ανάλυσης και ταχύτητας ανεβάζει σημαντικά το επίπεδο της απεικόνισης του μαστού, καθώς δίνεται η δυνατότητα χαρακτηρισμού των βλαβών προ και μετά, με τη δυναμική μελέτη μετά την έγχυση του σκιαστικού.

Η Φασματοσκοπία που είναι σχεδιασμένη για το μαστό προσθέτει χρήσιμες πληροφορίες

Μαγνητική τομογραφία αγγείων

Η Μαγνητική Αγγειογραφία με το Μαγνήτη 3Τ παρέχει λεπτομερείς εικόνες των αγγείων του σώματος και της ροής εντός αυτών, ακόμη και χωρίς την έγχυση του σκιαστικού. Η Μαγνητική Αγγειογραφία εκτιμά την κατάσταση των αγγείων (καρωτίδες, θωρακική αορτή, κοιλιακή αορτή, νεφρικές αρτηρίες, ακόμη και περιφερειακές αρτηρίες με μικρή διάμετρο). Η υψηλή διάγνωση γίνεται μη επεμβατικά και χωρίς το παραμικρό ρίσκο για τον ασθενή.

Μαγνητική τομογραφία σώματος

Η απεικόνιση των οργάνων της κοιλίας (ήπαρ, σπλήνα, πάγκρεας), γίνεται με υψηλή ανάλυση και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Επίσης, με την μαγνητική τομογραφία σώματος είναι σημαντική η βελτίωση της απεικόνισης των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα, ωοθήκες) για την ακριβέστερη διάγνωση όγκων.

Η ανάπτυξη της μαγνητικής τομογραφίας του προστάτη, με ειδικές τεχνικές παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για τη μελέτη των όγκων, τη σταδιοποίηση και την παρακολούθηση της θεραπείας.

Μαγνητική τομογραφία καρδιάς

Η υψηλής ακρίβειας απεικόνιση της καρδιάς γίνεται χωρίς ακτινοβολία και αποτελεί μέθοδο εκλογής για τον ακριβή υπολογισμό των όγκων και των διαστάσεων της καρδιάς, της ανεπάρκειας των βαλβίδων, τον ιστικό προσδιορισμό και τον έλεγχο της βιωσιμότητας του μυοκαρδίου καθώς και για τον έλεγχο της ισχαιμίας (stress MRI με αδενοσίνη ή δοβουταμινη). Επίσης, συμβάλλει καθοριστικά στη μελέτη των συγγεvών καρδιoπαθειών παιδιών και ενηλίκων.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, ο Μαγνητικός Τομογράφος 3 Tesla αποτελεί ότι πιο σύγχρονο διεθνώς στον τομέα της Μαγνητικής Τομογραφίας. Προσφέρει διπλάσιας έντασης μαγνητικό πεδίο για μεγαλύτερη ανάλυση στην απεικόνιση, ακόμη και πολύ μικρών βλαβών ή εστιών όγκου.

Ο Μαγνητικός Τομογράφος 3 Tesla μειώνει το χρόνο εξέτασης και διαθέτει πλήρη εξοπλισμό για την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων τεχνικών Perfusion, Diffusion, Φασματοσκοπίας (MR Spectroscopy), Λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας (FMRI techniques), Δεσμογραφίας (diffusion tensor tractography), μαγνητικής Αγγειογραφίας.

Οι τεχνικές αυτές προσφέρουν πολύτιμες διαγνωστικές πληροφορίες για τη διερεύνηση, τη θεραπεία και την εκτίμηση της μετεγχειρητικής κατάστασης παθήσεων του εγκεφάλου και του σώματος, αποφεύγοντας επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ