Κολποσκόπησης – Παθολογίας Τραχήλου – Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος Τμήμα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV μολύνει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο. Ωστόσο, η «επιδημία» της HPV λοίμωξης και των συνεπακόλουθων νοσημάτων μπορεί να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί.

Η μόλυνση με ορισμένους τύπους HPV μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας και όχι μόνο.

Η σημασία μιας HPV λοίμωξης αφορά και άλλες ανατομικές περιοχές του γεννητικού συστήματος της γυναίκας, όπως ο κόλπος, το αιδοίο και ο πρωκτός, στις οποίες δεν δίδεται συνήθως ιδιαίτερη σημασία.

Ο έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου (είτε με τη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου είτε με τον έλεγχο ανίχνευσης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων-HPV) είναι πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας της κάθε γυναίκας.

Εάν τα αποτελέσματα του ανωτέρω ελέγχου παρουσιάσουν κάποια ανωμαλία τότε συστήνεται περαιτέρω έλεγχος και συγκεκριμένα η εξέταση της κολποσκόπησης προκειμένου να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και να καθοριστεί η βαρύτητα της βλάβης.

Στο Τμήμα Κολποσκόπησης διενεργείται η ανωτέρω ειδική εξέταση από έμπειρο ιατρικό προσωπικό και κάθε περιστατικό μετά από συγκεκριμένη συμβουλευτική παραπέμπεται ανάλογα για παρακολούθηση ή θεραπεία.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο Τμήμα παρέχονται οι ακόλουθες ιατρικές υπηρεσίες:

  • Διαγνωστική κολποσκόπηση που μπορεί να συνδυαστεί ή όχι με λήψη βιοψίας από την πάσχουσα περιοχή του τραχήλου ή του κόλπου. Η βιοψία με την ιστολογική εξέταση αποτελούν το τελευταίο στάδιο της διερεύνησης και παρέχουν οριστική διάγνωση της πάθησης.
  • Διαγνωστική αιδοιοσκόπηση που μπορεί να συνδυαστεί ή όχι με λήψη βιοψίας από την πάσχουσα περιοχή του αιδοίου. Αφορά περιστατικά που εστιάζονται σε διερεύνηση παθολογίας του αιδοίου.
  • Επεμβατική κολποσκόπηση. Η διαδικασία αφορά θεραπεία βλαβών τραχήλου, κόλπου και περιλαμβάνει χρήση ηλεκτροχειρουργικής ή LASER για την αφαίρεση ή την καταστροφή των βλαβών. Είναι αναίμακτη διαδικασία και μπορεί να γίνει και με τοπική νάρκωση αναλόγως της έκτασης της βλάβης
  • Επεμβατική αιδοιοσκόπηση. Διαδικασία παρόμοια με την παραπάνω. Η αφαίρεση ή καταστροφή βλαβών του αιδοίου γίνεται με χρήση LASER και ηλεκτροχειρουργική καθώς επίσης και με τεχνολογία RF.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Οι αλλοιώσεις αιδοίου διαχωρίζονται σε χαμηλόβαθμες και υψηλόβαθμες βλάβες. Όπως στην περίπτωση των δυσπλαστικών αλλοιώσεων του τραχήλου, οι υψηλόβαθμες βλάβες είναι εκείνες που κατά προτεραιότητα χρήζουν και θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Υπό συγκεκριμένες συνθήκες και χαμηλόβαθμες βλάβες μπορεί να χρειαστούν θεραπευτική παρέμβαση.

Οι αλλοιώσεις κόλπου διαχωρίζονται σε χαμηλόβαθμες και υψηλόβαθμες βλάβες. Σαν νοσολογική οντότητα είναι σπανιότερη από την αντίστοιχη του τραχήλου και με αργή εξέλιξη.

Οι δυσπλαστικές αλλοιώσεις του τραχήλου κατηγοριοποιούνται σε χαμηλόβαθμες και υψηλόβαθμες βλάβες. Οι υψηλόβαθμες βλάβες είναι εκείνες που κατά προτεραιότητα χρήζουν και θεραπευτικής αντιμετώπισης. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες και χαμηλόβαθμες βλάβες μπορεί να χρειαστούν θεραπευτική παρέμβαση.

Τα οξυτενή κονδυλώματα αποτελούν μία ευρύτατα διαδεδομένη πάθηση που αφορά ολόκληρο το κατώτερο γεννητικό σύστημα.

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι καλοήθης πάθηση, αλλά εμφανίζει υψηλά ποσοστά υποτροπών. Πρέπει να εφαρμόζεται σωστή θεραπεία ή συνδυασμός θεραπειών.

Οι παθήσεις του αιδοίου που σχετίζονται με συμπτώματα όπως αιδοιοδυνία και χρόνιο κνησμό, μπορεί να έχουν φλεγμονώδη ή άλλη αιτιολογία και για τη διάγνωση τους ενδεχομένως να απαιτείται λήψη βιοψιών.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το Τμήμα Κολποσκόπησης τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και τεχνολογικά διακρίνεται για την αρτιότητά του.

Η στενή συνεργασία με άλλες ειδικότητες όπως δερματολόγους καθώς και χειρουργούς εξειδικευμένους στην αντίστοιχη παθολογία της περιοχής του πρωκτού καθιστά την αντιμετώπιση των περιστατικών συνολική και όχι αποσπασματική.

Στο ιατρείο παρέχεται και ιδιαίτερη συμβουλευτική αναφορικά με την πρόληψη των HPV σχετιζόμενων νοσημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Covid-19
Προπληρωμή Test