Ξηρότητα του κόλπου: Υπάρχει λύση

Γράφει ο Γιώργος Σάρλης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Αποκατάστασης Κολπικής Ξηρότητας και Αιδοιοκολπικών Παθήσεων

Ένα αυστηρώς γυναικείο θέμα, που απασχολεί πολλές γυναίκες, αποτελεί ταμπού και, ναι, υπάρχει λύση γι’ αυτό. 

Ναι, είναι αλήθεια. Υπάρχουν ακόμα θέματα ταμπού στα προβλήματα υγείας των γυναικών.

Όμως, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν ζητήματα υγείας τα οποία απασχολούν ένα σημαντικό μέρος του γυναικείου πληθυσμού που δεν βρίσκουν λύση γιατί οι γυναίκες δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια.

Η αιδοιοκολπική ατροφία, δηλαδή η ξηρότητα του κολπικού βλεννογόνου που συνοδεύεται και από ατροφία των έξω γεννητικών οργάνων αποτελούσε, και συνεχίζει να αποτελεί, ένα τέτοιο πρόβλημα ταμπού. Αυτό, κυρίως, γίνεται γιατί οι γυναίκες της περιεμμηνοπαυσιακής και εμμηνοπαυσιακής ηλικίας (1 στις 3) υποφέρουν από έντονα συμπτώματα όπως ο κνησμός των εξωτερικών οργάνων, η ξηρότητα του κόλπου, το αίσθημα καύσου και ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή, αλλά, μέχρι πρόσφατα δε ζητούσαν βοήθεια για το θέμα αυτό από τον ειδικό γιατρό.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΛΥΣΗ

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα οδηγούν στην δυσλειτουργία της καθημερινότητας και της σεξουαλικής ζωής των γυναικών που τα παρουσιάζουν. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται γιατί περί την εμμηνόπαυση έχουμε σταδιακά μειωμένη έκκριση των οιστρογόνων η οποία οδηγεί σε μείωση του κολλαγόνου και σε αποδόμηση των ινών ελαστίνης στην αιδοιοκολπική περιοχή.

Σήμερα, όμως, υπάρχει μία εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία σε όλα τα παραπάνω προβλήματα που οφείλεται σε ένα εγκεκριμένο σκεύασμα. Πρόκειται για ένα ενέσιμο εμφύτευμα υαλουρονικού οξέος με μαννιτόλη, με εφαρμογή αποτελεσματικά στη γυναικεία γενετήσια περιοχή του αιδοίου και του κόλπου, με καταπληκτικά αποτελέσματα.

Η θεραπεία:

  • Bελτιώνει σημαντικά την ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας και την ενυδάτωση στην αιδοικολπική περιοχή, έχοντας μοναδική συμβατότητα με το pH και την δομή των ιστών.
  • Δεν έχει παρενέργειες και δεν έχει παρατηρηθεί μετακίνηση του υλικού σε γειτονικές περιοχές.
  • Η διαδικασία της εφαρμογής είναι ανώδυνη, γίνεται σε μία και μόνη συνεδρία, έχει άμεσα αποτελέσματα και διαρκεί περίπου έως 9 μήνες, οπότε και μπορεί να γίνει επανάληψη της εφαρμογής με ακόμα μεγαλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
  • Μετά την εφαρμογή θα πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική δραστηριότητα για 4 ημέρες καθώς και η επαφή της περιοχής με πολύ ζεστό νερό και η έντονη γυμναστική
  •  

ΑΛΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Εκτός από την θεραπεία της κολπικής ξηρότητας εφαρμόζεται και:

  • Για την αύξηση του σημείου G και, κατά συνέπεια, τη βελτίωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης (ακόμα και σε νεότερες γυναίκες).
  • Σε περιπτώσεις ελαφριάς ακράτειας ούρων και χαλάρωσης του κόλπου.
  • Για τη βελτίωση της λιποατροφίας των εξωτερικών μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Αφορά και νεαρότερες γυναίκες που παρουσιάζουν ανισότητα και υποπλασία των χειλέων του αιδοίου καθώς και γυναίκες που χρειάζονται αποκατάσταση της όποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας έχει προκύψει από κακή συρραφή και ουλές από γυναικολογικές κολπικές επεμβάσεις και φυσιολογικό τοκετό.
  • Σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρει στις γυναίκες που η ξηρότητα του κόλπου είναι αποτέλεσμα θεραπείας για καρκίνο με ορμονοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, στις οποίες η εφαρμογή μπορεί να γίνει και προληπτικά, πριν την έναρξη αυτών των θεραπειών. Σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους που δεν είχαν τόσο καλά αποτελέσματα, η σύγχρονη και καινοτόμος αυτή θεραπεία δίνει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μοντέρνες τεχνικές μετά την συμβουλή από τον ειδικό γιατρό.
  •