Τι να κάνετε εάν το βρέφος σας πέσει από το κρεβάτι ή την αλλαξιέρα

Γράφει η Φωτεινή Φίλη, Χειρουργός - Παίδων
Επιμελήτρια Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Όλοι μας ως γονείς έχουμε έρθει αντιμέτωποι στο παρελθόν με την κατάσταση αυτή. Μία κατάσταση καθόλου σπάνια και που προκαλεί ιδιαίτερο άγχος και ενοχές στους γονείς. Όχι δεν είστε κακοί γονείς, συμβαίνει σε όλους! 

Τα ατυχήματα συμβαίνουν κατά 80% μέσα στο σπίτι, οι πτώσεις δε είναι από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα και κύρια αιτία μη θανατηφόρων τραυματισμών στα παιδιά. Πράγματι τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν τραυματίζονται σοβαρά. Οι πτώσεις αποτελούν την τέταρτη αιτία παιδικών θανάτων από τραυματισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πιο συχνή αιτία εισαγωγών και επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. 

Τα πιο συνηθισμένα σενάρια πτώσεων που συμβαίνουν στα βρέφη είναι η πτώση από τα κρεβάτια, από τα ειδικά τραπεζάκια αλλαγής της πάνας ή να γλιστρήσουν από τα χέρια ενός εξουθενωμένου γονιού. Να σημειώσουμε ότι τα βρέφη πέφτουν δυο φορές συχνότερα από τα μικρά παιδιά. Πτώση μπορεί ωστόσο να συμβεί και από το baby relax, τη στράτα αλλά και από απροστάτευτες σκάλες. 

 

Τι πρέπει να κάνουμε εάν το μωρό μας πέσει από το κρεβάτι ή την αλλαξιέρα; 

 

Αρχικά ψυχραιμία! Έχει παρατηρηθεί ότι τις περισσότερες φορές ο γονιός είναι πιο αναστατωμένος από το ίδιο το μωρό. Ναι! Συνέβη ένα ατύχημα που δεν φταίει και δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή στο ότι τα βρέφη αποκτούν εκούσια κύλιση από πέντε μηνών από την θέση ανάσκελα και έξι μηνών από την θέση μπρούμητα. 

Πάρτε λοιπόν το μωρό αγκαλιά και προσπαθήστε να το καθησυχάσετε όπως εσείς μόνο γνωρίζετε. Αφιερώστε ελάχιστο χρόνο για να ηρεμήσετε και στη συνέχεια αξιολογήστε την κατάσταση. Αν το βρέφος ηρεμήσει μετά από λίγα λεπτά και παίζει στην αγκαλιά σας ή αποσπάται η προσοχή του με τα παιχνίδια του, είναι πιθανό να έχετε γλιτώσει από τα χειρότερα. Κοιτάξτε το προσεκτικά για μελανιές και καρούμπαλα και κουνήστε τα χέρια και τα πόδια του. Αν αντιδρούν όπως θα έπρεπε, δεν χρειάζεται να το πάτε στον γιατρό. Πρέπει όμως να το παρακολουθήσετε προσεκτικά για τις επόμενες 24-48 ώρες. Τα συμπτώματα ενός τραυματισμού μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανή, οπότε ακόμη και αν δεν πιστεύετε ότι απαιτείται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, παρακολουθήστε προσεκτικά τη συμπεριφορά του μωρού σας τις επόμενες ώρες. Τα μωρά είναι πιθανό να θέλουν να κοιμηθούν μετά από πτώση, είτε έχουν διάσειση είτε όχι. Δεν είναι απαραίτητο να προσπαθείτε να τα κρατήσετε ξύπνια για να τα παρακολουθείτε, αλλά θα πρέπει να προσπαθείτε να τα ξυπνάτε κάθε λίγες ώρες για να βεβαιωθείτε ότι μπορούν να ξυπνήσουν. Εάν δυσκολεύονται πολύ, αναζητήστε άμεση ιατρική περίθαλψη.

 

Πότε όμως αποτελεί επείγουσα κατάσταση; Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν τα βρέφη υπέστησαν τραυματισμό, αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν. 

 

Όταν το μωρό δεν κλαίει. Το βρέφος με αισθήσεις που έχει αναστατωθεί, θα κλάψει αμέσως. Αν κάνει εμετό, δεν ηρεμεί με τίποτα ή έχει απώλεια συνείδησης, αν παρουσιάζει μώλωπες ή πρήξιμο στην κεφαλή ή προφανές κάταγμα του κρανίου τότε πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο νοσοκομείο. Μην ξεχνάτε εκτός από την κεφαλή να ελέγξετε τα χέρια και τα πόδια. Αν κάποιο από αυτά πονάει πολύ και δεν το κουνάει, υποδηλώνει μια σοβαρότερη ζημιά. Εάν παρατηρήσετε κάποια συμπεριφορά που είναι ασυνήθιστη, είναι πιο ιδιότροπο από το συνηθισμένο, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ελέγξει ένας γιατρός. Εάν οι γονείς έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες, δεν είναι ποτέ λάθος να λαμβάνουν αξιολόγηση από έναν ιατρό για να είναι πιο ασφαλείς, ειδικά σε αυτήν την βρεφική ηλικία. 

Κλείνοντας θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στην πρόληψη. Βασική αρχή είναι τα βρέφη να βρίσκονται μέσα στο οπτικό μας πεδίο, δεν τα αφήνουμε μόνα τους ούτε για μερικά δευτερόλεπτα. Τόσο χρειάζονται για να πέσουν. Και, όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να μην είστε απασχολημένοι με πολλές εργασίες. Τα βρέφη δεν πρέπει να κοιμούνται στα κρεβάτια ενηλίκων ή σε άλλες υπερυψωμένες επιφάνειες χωρίς επίβλεψη, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δε ρολάρουν ακόμα. Καλύπτουμε όλες τις αιχμηρές άκρες των επίπλων. Ασφαλίζουμε όλες τους ηλεκτρικές πρίζες (ρευματολήπτες) , κλειδώνουμε όλα τα συρτάρια και αποκλείουμε τη σκάλα. 

Έχοντας λοιπόν το σπίτι σας εντελώς ασφαλές για τα παιδιά σας, όσο καλύτερα μπορείτε, θα αποτρέψετε τέτοιες επώδυνες καταστάσεις. 

Και μην ξεχνάτε, για οποιαδήποτε άλλη συμπτωματολογία ή κλινικό σημείο που σάς ανησυχεί, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας ή με το κοντινότερο ιατρικό κέντρο.