Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι μετά τον τοκετό?

Γράφει ο Βασίλειος Τσιρώνης - Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, Γαία Μαιευτική – Γυναικολογική

Αιμορραγία:

Μετά την έξοδο του εμβρύου και του πλακούντα και στη διάρκεια της διαδικασίας παλινδρόμησης της μήτρας (επαναφοράς στο μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη) παρατηρείται αποβολή αίματος από τον κόλπο (τα λεγόμενα λόχεια). Τα λόχεια δεν είναι άλλο παρά το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (που λέγεται φθαρτός στην διάρκεια της εγκυμοσύνης) που καθαρίζει. Στην αρχή υπάρχει μεγάλη ροή με κόκκινο αίμα που με την πάροδο του χρόνου και γύρω στο δεκαπενθήμερο γίνεται ροζ, καφέ και σταματά. Καθ'όλη τη διάρκεια της λοχείας η μήτρα που παλινδρομεί μπορεί να δώσει μικρές ποσότητες σκούρου αίματος. Στην περίπτωση που τα λόχεια είναι αυξημένα, κόκκινου χρώματος και σε μορφή κομματιών (πήγματα) τότε χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση, καθώς και αν αυτά συνοδεύονται με πυρετό και περίεργη οσμή.

Κράμπες:

Οι κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς που νιώθουν οι γυναίκες που έχουν γεννήσει, δεν είναι άλλο από την σύσπαση που κάνει η μήτρα κατά την διαδικασία της παλινδρόμησης, προκειμένου να φτάσει στο αρχικό (πριν την εγκυμοσύνη) μέγεθός της. Οι κράμπες αυτές γίνονται πιο έντονες κατά τη διάρκεια του θηλασμού, λόγω του παρουσίας της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και βοηθά στη σύσπαση της μήτρας. Αν για κάποιο λόγο οι συσπάσεις έχουν μόνιμο χαρακτήρα ή συνοδεύονται με αποβολή μεγάλης ποσότητας αίματος, τότε χρειάζεται ιατρική συμβουλή.

Περινεοτομή και ρήξη αιδοίου, κόλπου και περινέου:

Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, προκειμένου να αποφευχθεί η αυτόματη και ανεξέλεγκτη ρήξη του περινέου από την έξοδο του εμβρύου, ο γιατρός προβαίνει στην ελεγχόμενη ρήξη του περινέου, την γνωστή περινεοτομή. Μετά την ολοκλήρωση του τοκετού ο γιατρός πρέπει να τοποθετήσει σχολαστικά ράμματα και να αποκαταστήσει την ανατομία στην περιοχή. Επίσης πρέπει να κάνει σχολαστικό έλεγχο για τυχόν ρήξεις στον κόλπο ή στο αιδοίο και να κάνει τις ανάλογες ενέργειες. Οι γυναίκες μερικές φορές βιώνουν κάποια μορφή τοπικής δυσφορίας εκ των υστέρων, κυρίως σε μεγάλη ρήξη, από πόνους στην περιοχή, ενοχλήσεις από ράμματα και οίδημα (πρήξιμο). Παυσίπονα, τοπική αναισθητική κρέμα και κομπρέσες με αλουμινόνερο βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει ή εμφανιστεί πυρετός (πιθανή επιμόλυνση της περιοχής) απαιτείται ιατρική συμβουλή και εκτίμηση.

Ακράτεια (διαφυγή ούρων και κοπράνων ή και δυσκολία στην ούρηση και αφόδευση):

Πολλές γυναίκες χωρίς λόγο ή εξαιτίας κάποιας μεγάλης ρήξης περινέου ή και εντέρου, παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα. Στις χωρίς λόγο περιπτώσεις, οι ασκήσεις Kegel βοηθούν την εν λόγω περιοχή να επανέλθει από το stress του τοκετού, γυμνάζουν την περιοχή του περινέου και βοηθούν στις περιπτώσεις ακράτειας. Σε κάθε περίπτωση η περιοχή θα επανέλθει παίρνοντας το χρόνο της. Στις περιπτώσεις που έχουν προηγηθεί μεγάλες ρήξεις καλό θα ήταν να επανεκτιμηθούν από το γιατρό τους.

Στη δυσκολία ούρησης μπορεί προσωρινά να χρειαστεί 1-2 φορές εκκένωση της ουροδόχου κύστης με λεπτό καθετήρα και συνήθως μετά επανέρχεται κανονικά και η τάση για ούρηση και η σωστή ροή των ούρων. Στην περίπτωση δυσκολίας στην αφόδευση τα ηπακτικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στο πρώτο χρονικό διάστημα αλλά θα πρέπει σε έντονες περιπτώσεις που παρατηρείται κατακράτηση  κοπράνων και εμετοί, μπορεί να κρύβεται κάποιος παραλυτικός ειλεός, και χρειάζεται άμεσα να αξιολογηθεί η κατάσταση και να δοθεί λύση, η οποία είναι συνήθως συντηρητική.

Φροντίδα και επούλωση μετά τον τοκετό:

Η προτεραιότητα της γυναίκας που έχει γεννήσει είναι να περνάει αρκετό χρόνο με το μωράκι της, να ξεκουράζεται και εάν θηλάζει, να φροντίζει για τα γεύματα του μωρού και την υγιεινή των μαστών της. Επίσης, η σωστή υγιεινή της περιγεννητικής περιοχής είναι σημαντική: Καθημερινό πλύσιμο 3-4 φορές την ημέρα, διατροφή κατάλληλη για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας, ελαφρά ηπακτικά φάρμακα για την δυσκοιλιότητα, τοπικές αναισθητικές κρέμες και κομπρέσες με αλουμινόνερο σε περίπτωση που έχει προηγηθεί ρήξη στην περιοχή. Επίσης χρειάζεται παρακολούθηση της ποσότητας των λοχείων, και μερικές φορές μία ζώνη ή λαστέξ που συγκρατεί τη μήτρα καθώς αυτή βρίσκεται στο στάδιο της παλινδρόμησης. Στις θηλάζουσες η συμβουλή είναι να αδειάζουν τον μαστό τους καλά, να κάνουν μασάζ όπου χρειάζεται και χλιαρές κομπρέσες με χαμομήλι. Αν ο μαστός κοκκινίσει σε κάποιο σημείο και δημιουργηθούν πόνοι, σκληρότητα και πυρετός τότε πιθανόν να έχει δημιουργηθεί μαστίτιδα και καλό θα ήταν να πάρουν ιατρική συμβουλή. Σε κάθε περίπτωση, οι νεαρές μητέρες θα πρέπει απερίσπαστες να ασχοληθούν με τη φροντίδα και διατροφή του μωρού τους, γι' αυτό και οποιαδήποτε διαταραχή της υγείας τους η οποία επιμένει και γίνεται έντονη πρέπει να εκτιμάται από τον γιατρό τους ώστε να δίνεται η κατάλληλη λύση.

Covid-19
Προπληρωμή Test