ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΞΗΡΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

Γιώργος Σάρλης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Αποκατάστασης Κολπικής Ξηρότητας και Αιδοιοκολπικών Παθήσεων

 

Η καινοτόμος θεραπεία με εμφύτευμα υαλουρονικού οξέος με μαννιτόλη δίνει αποτελεσματική λύση στο σημαντικό θέμα της ξηρότητας του κόλπου, καθώς και σε άλλα προβλήματα της περιοχής.

Η αιδιοκολπική ατροφία, δηλαδή η ξηρότητα του κολπικού βλεννογόνου που συνοδεύεται και από ατροφία των έξω γεννητικών οργάνων υπήρξε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ένα ζήτημα που απασχολούσε πολλές γυναίκες, κυρίως στην περιεμμηνοπαυσιακή και εμμηνοπαυσιακή ηλικία.

Παρά το γεγονός ότι μία στις τρεις γυναίκες υποφέρει από τα παρακάτω συμπτώματα απέφευγαν να το συζητήσουν και να ζητήσουν βοήθεια:

  • ο κνησμός των εξωτερικών οργάνων
  • η κολπική ξηρότητα
  • το αίσθημα καύσου
  • η δυσπαρευνία (δηλαδή ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή)

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στη δυσλειτουργία της σεξουαλικής ζωής και συμβαίνουν γιατί κατά την εμμηνόπαυση σημειώνεται σταδιακή μείωση έκκρισης οιστρογόνων, η οποία συνεπάγεται μείωση του κολλαγόνου και αποδόμηση των ινών ελαστίνης.

Σήμερα, υπάρχει μια εξαιρετικά αποτελεσματική λύση χάρη σε ένα ειδικό σκεύασμα.

Πρόκειται για ένα ενέσιμο εμφύτευμα υαλουρονικού οξέος με μαννιτόλη, που εφαρμόζεται αποκλειστικά στη γενετήσια περιοχή του αιδοίου και του κόλπου με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η θεραπεία βελτιώνει την ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας και την ενυδάτωση στην αιδοιοκολπική περιοχή, έχοντας μοναδική συμβατότητα με το pH και τη δομή των ιστών. Δε συνοδεύεται από παρενέργειες, μιας και δεν έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις μετακίνησης του υλικού σε γειτονικές περιοχές.

Η διαδικασία εφαρμογής είναι ανώδυνη, πραγματοποιείται σε μία συνεδρία, έχει άμεσα αποτελέσματα και διαρκεί από 6 έως 9 μήνες. Μετά την έγχυση, θα πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή για 4 ημέρες, το πολύ ζεστό νερό στην περιοχή και η έντονη γυμναστική.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  • Εκτός από τη θεραπεία της κολπικής ξηρότητας, το εμφύτευμα υαλουρονικού οξέος με μαννιτόλη εφαρμόζεται και για την αύξηση του σημείου G και, κατά συνέπεια, τη βελτίωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης.
  • Σε περιπτώσεις ελαφράς ακράτειας ούρων, αλλά και για την αντιμετώπιση της λιποατροφίας των εξωτερικών μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Η τελευταία χρήση, που αφορά και νεότερες γυναίκες που παρουσιάζουν ανισότητα και υποπλασία χειλέων αιδοίου, καθώς και γυναίκες που χρειάζονται αποκατάσταση της όποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας έχει προκύψει από κακή συρραφή και ουλές κατόπιν γυναικολογικών κολπικώς επεμβάσεων ή φυσιολογικού τοκετού.
  • Επίσης, αποκαθιστά και την ξηρότητα του κόλπου που οφείλεται σε χημειοθεραπείες. Σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους που δεν είχαν τόσο καλά αποτελέσματα, η καινοτόμος, αυτή, θεραπεία δίνει λύση σε μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες ενώ συνδυάζεται και με άλλες σύγχρονες τεχνικές.
Covid-19
Προπληρωμή Test