Σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής

Η σωστή φροντίδα και υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι επιβεβλημένη για όλες τις γυναίκες  και, αν και ακούγεται απλό, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις γύρω από το θέμα αυτό.

Ένα εντυπωσιακό δεδομένο είναι ότι ο γυναικείος κόλπος  έχει τη δική του φυσική διαδικασία καθαρισμού. Αυτό σημαίνει ότι εσωτερικά δεν είναι απαραίτητος ο εσωτερικός καθαρισμός εν αντιθέσει με την εξωτερική περιοχή, που περιλαμβάνει το αιδοίο, το περίνεο και τον πρωκτό, που πρέπει να καθαρίζεται ανελλιπώς.

Λανθασμένα, πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι οι κολπικές πλύσεις είναι απαραίτητες και όσο περισσότερες γίνονται τόσο το καλύτερο. Η συγκεκριμένη πεποίθηση είναι εντελώς λανθασμένη καθώς η υπερβολική χρήση κολπικών πλύσεων μπορεί να διαταράξει τη την ισορροπία των καλών βακτηρίων της περιοχής και, ως εκ τούτου, να προκαλέσει προβλήματα.

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν τη χρήση ειδικών σαπουνιών που επιτυγχάνουν το σωστό καθαρισμό χωρίς να διαταράσσουν τα επίπεδα του PH του κόλπου και της φυσικής χλωρίδας της περιοχής. Τα κοινά σαπούνια ή αφρόλουτρα και ειδικά τα αρωματικά ή τα ισχυρά αντισηπτικά μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και άλλα προβλήματα. Στην ίδια λογική ο καθαρισμός της περιοχής συνιστάται να γίνεται άπαξ ημερησίως εκτός από τις μέρες της περιόδου οπότε μπορεί να γίνεται και συχνότερα.

Μετά το μπάνιο ή τον τοπικό καθαρισμό είναι σημαντικό να πλένεται και να σκουπίζεται πρώτα η περιοχή του αιδοίου και μετά αυτή του πρωκτού ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών. Αντιστοίχως, για την περιοχή πρέπει να χρησιμοποιείται πετσέτα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί για άλλη περιοχή του σώματος για τους ίδιους λόγους.

Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου τον Παντελή Κόκκαλη, Μαιευτήρα - Γυναικολόγο, Συνεργάτη της ΓΑΙΑ, στο Τμήμα Κολποσκοπήσεων και Παθολογίας Τραχήλου.