Πότε πρέπει να γίνεται περιοδικός, κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος στα παιδιά.

Γράφει η Λαμπρινή Νάση, Παιδίατρος - Παιδοδερματολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ο Παιδίατρος, ιδιαίτερα στη χώρα μας, είναι ο γιατρός που βρίσκεται πάντα κοντά στο παιδί και την οικογένεια του από τις πρώτες ημέρες ζωής, όποτε κι αν τον χρειαστούμε.
Αν και πάντα διαθέσιμος υπάρχουν, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, συγκεκριμένες ηλικίες-κλειδιά στις οποίες προτείνεται να γίνονται οι προληπτικές επισκέψεις πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτές οι ηλικίες είναι : 

 • Bρεφική ηλικία (5 επισκέψεις) 

1-2 εβδομάδων

2 μηνών

4 μηνών

6 μηνών

9 μηνών

 

 • Νηπιακή και προσχολική ηλικία (5 επισκέψεις)

12-15 μηνών

18 μηνών

2-2.5 ετών

4 ετών

5-6 ετών (Προσχολική – Ά δημοτικού)

 

 • Σχολική κι εφηβική ηλικία (5 επισκέψεις)

7-8 ετών (΄Β Δημοτικού)

9 ετών (΄Δ Δημοτικού)

11-12 ετών (΄ΣΤ Δημοτικού – Ά Γυμνασίου)

14-15 ετών (΄Γ Γυμνασίου – Ά Λυκείου)

17-18 ετών (΄Γ Λυκείου – συν 1 έτος)

 

Σκοπός των επισκέψεων αυτών είναι:

 • Παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών (ιστορικό, φυσική εξέταση, εκτίμηση ανάπτυξης, καθολικός κι επιλεκτικός ανιχνευτικός έλεγχος - screening).
 • Συμβουλευτική για την υγεία και την ανάπτυξη (αγωγή υγείας, υποστήριξη ανάπτυξης παιδιού, υποστήριξη γονέων και οικογένειας)
 • Εξέταση για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (στις κατάλληλες ηλικίες)
 • Εμβολιασμός με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα (στις κατάλληλες ηλικίες)

 

Οι ηλικίες-κλειδιά προσδιορίστηκαν από μια σειρά παραγόντων:

 • Τις ηλικίες στις οποίες η αναγνώριση συγκεκριμένων προβλημάτων είναι εφικτή και ταυτόχρονα έγκυρη (πχ διάγνωση συγγενούς καταρράκτη σε ηλικία 2 μηνών)
 • Τις ηλικίες στις οποίες τα περισσότερα παιδιά έχουν κατακτήσει κρίσιμα αναπτυξιακά ορόσημα (πχ 18 μηνών ενδείξεις αυτισμού)
 • Τις ηλικίες που συνιστούν σημαντική μετάβαση από μια φάση ανάπτυξης του παιδιού σε μια άλλη κι έχει μεγάλη σημασία η υποστήριξη της οικογένειας
 • Τις ηλικίες στις οποίες συνηθίζεται η προληπτική εξέταση των παιδιών στη χώρα μας με βάση τη καθιερωμένη πράξη (πχ ηλικία εμβολισμών) 

Ως προς τις συστάσεις για περιοδικό εργαστηριακό έλεγχο, αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Ο πρώτος έλεγχος γίνεται μετά τη γέννηση (με τη κάρτα Guthrie), όπου γίνεται screening φαινυλκετονουρία, υποθυρεοειδισμό, γαλακτοζαιμία και έλλειψη ενζύμου G6PD.

Ανάλογα με το ιστορικό και τους παράγοντες κινδύνου ο παιδίατρος θα κρίνει πότε και ποιος ακριβώς εργαστηριακός έλεγχος θα γίνει στο παιδί. Για παράδειγμα, δε συστήνεται καθολικός έλεγχος για σιδηροπενική αναιμία ή σιδηροπενία κι η ηλικία διενέργειας εξατομικεύεται ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου (προωρότητα, δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο, παχυσαρκία, κ.λπ. )

Το ίδιο ισχύει και για την δυσλιπιδαιμία, για το οποίο ανησυχούν πολλοί γονείς «μήπως το παιδί μου έχει χοληστερίνη?» . Δεν γίνεται καθολικός έλεγχος σε όλα τα παιδιά αλλά επιλεκτικός σε παιδιά και εφήβους 2-18 ετών υψηλού κινδύνου για πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο. Έμφαση πρέπει να δίνεται στη πρόληψη της δυσλιπιδαιμίας με αλλαγές στο τρόπο ζωής (άσκηση, διατροφή, διατήρηση ιδανικού βάρους κτλ.) 

Ο παιδίατρος λοιπόν καθοδηγεί, καθησυχάζει και κρίνει αν χρειάζεται και τί χρειάζεται. Δεν υπερβάλλουμε με εξετάσεις αλλά κάνουμε στοχευμένα έλεγχο για να πάρουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις που οφείλουμε να έχουμε θέσει ως έμπειροι επαγγελματίες υγείας.

TREAT BABIES….NO NUMBERS

Θεραπεύουμε παιδιά κι όχι αριθμούς!

Ιατρός

Covid-19
Προπληρωμή Test