Πως να θηλάσετε το μωρό σας περισσότερο

Γράφει η Κωνσταντοπούλου Ιωάννα, Επιμελήτρια Παιδίατρος Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί την καλύτερη τροφή του βρέφους. Είναι μία φυσική διαδικασία για το παιδί και θα πρέπει να είναι μία ευχάριστη εμπειρία και για τη μητέρα. Αποτελεί την αποκλειστική σίτιση του βρέφους τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. ενδείκνυται να συνεχιστεί τουλάχιστον για δύο χρόνια παράλληλα με τη χορήγηση στερεών τροφών.

Ο θηλασμός αρχίζει την πρώτη ώρα της ζωής του νεογνού μέσα στην αίθουσα τοκετού. Αυτή η πρώτη ώρα είναι καθοριστικής σημασίας και χαρακτηρίζεται σαν την πιο πολύτιμη ώρα της ζωής του ανθρώπου. Πριν ακόμα γίνει η διατομή του ομφαλίου λώρου, το μωρό πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στο στήθος της μητέρας. Με συντονισμένες κινήσεις το βρέφος καταφέρνει να βρει τη θηλή και  να κάνει την πρώτη επαφή. Κατά την παραμονή στο μαιευτήριο, το βρέφος θα πρέπει να παραμείνει μέσα στο ίδιο δωμάτιο (rooming in) ώστε να απολαύσουν και οι δύο έναν ελεύθερο και απεριόριστο θηλασμό.

Για να επιτευχθεί η εγκατάσταση του αποκλειστικού θηλασμού τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του βρέφους αλλά και για να ευοδωθεί η συνέχειά του, πρέπει να δοθεί έμφαση στα παρακάτω:

1. Σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος

Η βάση του θηλασμού ξεκινάει με τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος για να μπορέσει στη συνέχεια να κάνει τη σωστή σύλληψη θηλής.

2. Σωστή σύλληψη θηλής

Η εισαγωγή στο στόμα του μωρού όχι μόνο της θηλής αλλά και του κάτω τμήματος της θηλαίας άλω είναι απαραίτητη. Έτσι η σύλληψη θηλής ονομάζεται ασύμμετρη σύλληψη θηλής. Η κάτω γνάθος και η γλώσσα,  με το μηχανικό ερεθισμό πάνω στην κάτω θηλαία άλω θα ενεργοποιήσουν το 4ο μεσοπλεύριο νεύρο το οποίο θα μεταφέρει το ερέθισμα στην υπόφυση. Με αυτό τον τρόπο θα παραχθούν οι ορμόνες του θηλασμού που είναι η Προλακτίνη και Ωκυτοκίνη.

3. Χαλινός γλώσσας

Επιβάλλεται, οι παιδίατροι να είναι ευαισθητοποιημένοι ως προς τη σημασία του χαλινού γλώσσας για την σύλληψη της θηλής.

4. Ωράριο θηλασμού

Δεν υπάρχει ωράριο στο θηλασμό. Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, επομένως, το παιδί που θηλάζει έχει πιο συχνά γεύματα.

5. Χρήση πιπίλας

Ενδείκνυται να αποφεύγεται η χρήση πιπίλας για τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του μωρού.

6. Γεύμα και στήθος

Η οδηγία, που πολλές φορές δίνεται, ώστε το παιδί να θηλάζει μόνο από το ένα στήθος σε κάθε γεύμα, πρέπει να αναθεωρηθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί στη μείωση παραγωγής γάλακτος της μητέρας.

Η μητέρα προσφέρει και το άλλο στήθος και το μωρό αποφασίζει.

7. Αποτελεσματικότητα θηλασμού

Η μητέρα που θηλάζει δε γνωρίζει την ποσότητα γάλακτος που το παιδί πίνει σε κάθε γεύμα. Υπάρχουν όμως βασικές ενδείξεις επαρκούς σίτισης:

  • 5 - 6 βρεγμένες πάνες τη μέρα
  • 2 - 3 κενώσεις τη μέρα
  • 170-200 γραμμάρια πρόσληψης βάρους την εβδομάδα.

8. Νυχτερινά γεύματα

Πολλές φορές η μητέρα προτιμάει να δώσει στο μωρό την πιπίλα ή κάποιο ξένο γάλα προκειμένου να κοιμηθεί συνεχόμενες ώρες. Αυτό ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής γάλακτος. Η διατήρηση τουλάχιστον ενός νυχτερινού γεύματος, συντηρεί όχι μόνο την παραγωγή της μαμάς αλλά και την αμηνόρροια της γαλουχίας.

Το όμορφο ταξίδι του θηλασμού ζητάει από τη μητέρα κάτι περισσότερο από επιμονή… ζητάει πείσμα.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού ως προς την υγεία του βρέφους και της μητέρας είναι ανυπέρβλητα και ο ψυχικός πλούτος που αποθησαυρίζεται τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί είναι ανεξίτηλος.

Covid-19 testing
Προπληρωμή