Παιχνίδια με την μπάλα & τραυματισμοί στο κεφάλι

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη, σε κάθε φάση ανάπτυξης του παιδιού μας, και αποτελεί πηγή ευχαρίστησης, διασκέδασης και εκτόνωσης. Ποια, όμως, είναι η κατάλληλη δραστηριότητα για κάθε παιδί και πόσο ασφαλής θα είναι η ενασχόλησή του με αυτή; 

Ως γονείς προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί στη λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τη συμμετοχή των παιδιών μας σε κάποιο άθλημα και τους κινδύνους που πιθανώς να ελλοχεύουν. Σίγουρα, η σωματική άσκηση έχει θετικά οφέλη, ειδικά στη σημερινή εποχή, που η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Ποια, όμως, είναι τα κριτήρια για την ορθή επιλογή ενός αθλήματος;

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορους κινδύνους και τα αθλήματα δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. Κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο την ενασχόληση με κάποιο άθλημα και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει σε κάθε μέλος της. Ο οικογενειακός ιατρός οφείλει, όμως, να ενημερώσει την οικογένεια τόσο για τα οφέλη όσο και τις επιπτώσεις, που μπορεί να επιφέρει η ενασχόληση με κάποιο άθλημα, όπως π.χ. τη διάσειση και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από ένα η περισσότερα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι. 

Διάσειση

Η διάσειση αποτελεί μία κλινική διάγνωση από τους επαγγελματίες υγείας, και ενώ πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την πορεία του ασθενή ούτε και για τις συνέπειες, σε περίπτωση μελλοντικού τραυματισμού στο κεφάλι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε διάστημα περίπου 10 ημερών με τεσσάρων εβδομάδων (εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή), τα συμπτώματα υποχωρούν. Σε περίπτωση, όμως, επαναλαμβανόμενων τραυματισμών στο κεφάλι, με αποτέλεσμα τη διάσειση, η χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων παρατείνεται, και σε μερικές περιπτώσεις παίρνει διαστάσεις χρόνιας νόσου (Χρόνια Μετατραυματική Εγκεφαλοπάθεια). 

Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια

Πέρα από το σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, οι επιστήμονες, σήμερα, έχουν πολύ λίγες πληροφορίες για τους λόγους που οδηγούν σε αυτό το σύνδρομο και γιατί ορισμένα άτομα έχουν υπολειμματική εγκεφαλοπάθεια από κάποιο χτύπημα, ενώ εκατομμύρια άλλοι συνεχίζουν να παίζουν, χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Οι σημαντικότερες μελέτες, μέχρι σήμερα, προέρχονται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίες έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και του ακαδημαϊκού κόσμου, γύρω από το θέμα των τραυμάτων της κεφαλής και της Χρόνιας Μετατραυματικής Εγκεφαλοπάθειας. Μέσα από τα ευρήματα των μελετών παρουσιάστηκε μία συσχέτιση του ποδοσφαίρου και της εμφάνισης εκφυλιστικών παθολογιών του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή.

Σημαντικό είναι να ληφθούν κάποια μέτρα ασφαλείας και να τεθούν κάποια όρια ηλικίας, προκειμένου να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Οι κανόνες διερευνώνται για να μειωθεί η έκθεση και να αυξηθεί η ηλικία της πρώτης επαφής με το άθλημα (όχι κάτω των 10 ετών). Τα παιδιά ηλικίας 12 έως και 14 ετών, πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο με λιγότερη επαφή, ενώ παιδιά, από 14 έως 18, μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους αντιπάλους τους, αλλά να μην κάνουν κεφαλιές.

Οι γονείς αποτελούν βασικό παράγοντα επιτυχημένης αθλητικής ενασχόλησης των παιδιών και δεν πρέπει να ξεχνούν τη χαρά που προσφέρει η ενασχόληση με ένα άθλημα για ένα παιδί. Όλοι μας γνωρίζουμε την απάντηση και όλοι μας θέλουμε να χαρίσουμε στα παιδιά μας υγεία και πνευματική ευφορία πάνω από όλα. Πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις και αφήστε το παιδί σας να απολαύσει τη χαρά της άθλησης.  

Covid-19
Προπληρωμή Test