Ειδικός Παθολόγος, Διευθύντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας & Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Διαβήτη Τύπου 2

Γράφει η Γιούλη Αργυρακοπούλου, Παθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης, η κληρονομικότητα, το ιστορικό διαβήτη κύησης ή γέννησης νεογνού >4 κιλά, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η αρτηριακή υπέρταση, το ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου κ.ά.

Άτομα ασυμπτωματικά, μη παχύσαρκα και χωρίς παράγοντες κινδύνου οφείλουν να ελεγχθούν περί την ηλικία των 45 χρόνων. Νωρίτερα, οφείλουν να ελέγχονται τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία ή/και έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου, όπως αυξημένη περίμετρο μέσης (περιφέρεια μέσης >102 εκ για τους άνδρες και >88 εκ για τις γυναίκες, οικογενειακό ιστορικό ΣΔ (σε γονείς, αδέλφια, παιδιά) ή πάσχουν από υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, πρέπει να ελέγχονται τακτικά οι μητέρες που είχαν διαγωωσθεί με διαβήτη κυήσεως ή έχουν γεννήσει παιδιά με σωματικό βάρος >4 κιλά.

Προδιαβήτης ονομάζεται η κατάσταση αυτή στην οποία οι τιμές σακχάρου αίματος είναι υψηλότερες του φυσιολογικού, όχι, όμως, τόσο υψηλές όσο χρειάζεται για τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη. Χρησιμοποιούμε τον όρο προδιαβήτη για να υποδείξουμε το σχετικά υψηλό κίνδυνο για μελλοντική ανάπτυξη διαβήτη. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι δεν θα αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη όλα τα άτομα με προδιαβήτη (περίπου 30% στα επόμενα 3-5 έτη).

Σημαντικό βήμα στη θεραπεία αλλά και στη πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αποτελεί η υιοθέτηση ορθών υγιεινοδιαιτητικών συνηθειών. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η σωστή διατροφή αλλά και η συστηματική άσκηση. Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους (ακόμα και 5% του σωματικού βάρους) σε συνδυασμό με άσκηση πολλές φορές επαρκεί για την καθυστέρηση ή και την πρόληψη εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 

Γενικά, συνιστάται:

  • Ήπιας-μέτριας έντασης άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως. 

  • Το σχετικά γρήγορο βάδισμα για μόλις 30 λεπτά την ημέρα είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμο. 

  • Άλλες χρήσιμες οδηγίες διατροφής περιλαμβάνουν τη μείωση της πρόσληψης λίπους σε <30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης (μείωση του κορεσμένου λίπους σε <10%) και αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών σε τουλάχιστον 25-35 g ημερησίως. 

  • Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η υιοθέτηση των καλών συνηθειών ζωής φαίνεται να διαδραματίζουν μακροχρόνια επίδραση στην πρόληψη / καθυστέρηση ανάπτυξης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπίζονται και άλλοι συνυπάρχοντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία. 

Ιατρός

Ειδικός Παθολόγος, Διευθύντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας & Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων Ιατρικό Κέντρο Αθηνών