Οστεοαρθρίτιδα: Σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Γκουδέλης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένος στη Ρομποτική Ορθοπεδική Χειρουργική, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων σε άτομα άνω των 50 ετών. Είναι νόσημα φθοράς που επηρεάζει τους χόνδρους των αρθρώσεων.  Στα τελικά στάδια η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί έντονο πόνο στις αρθρώσεις (γόνατα, ισχία κ.α), δημιουργώντας όχι μόνο κινητικά προβλήματα στους ασθενείς, αλλά και ψυχολογικά.

Στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε βαριές καταστάσεις αρθρίτιδας λόγω του ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πάθησης, με αποτέλεσμα τη σοβαρή διαταραχή του μηχανικού άξονα των κάτω άκρων και παραμόρφωση αυτών, (μεγάλη ραιβότητα ή βλαισότητα). 

Η αντικατάσταση της άρθρωσης – ολική αρθροπλαστική- αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση η οποία δίνει και την οριστική λύση του συχνού αυτού προβλήματος.

Η συμβολή της εξέλιξης της ηλεκτρονικής και ρομποτικής τεχνολογίας και η εφαρμογή αυτών στην Ορθοπαιδική Χειρουργική άνοιξε νέους ορίζοντες στην επιτυχία της αρθροπλαστικής του γόνατος και του ισχίου.  Η βαθιά γνώση πλέον της εμβιομηχανικής των αρθρώσεων, η διαφορετική προσέγγιση της άρθρωσης όχι ως μεμονωμένο ανατομικό σημείο, αλλά ένα σημείο που ανήκει σε ένα κινητικό σύνολο, (ηλεκτρονική μελέτη της κινηματικής όλου του κάτω άκρου), η βελτίωση των υλικών με την συμμετοχή νέων μετάλλων, (τιτάνιο, ταντάλιο) και τέλος, ο ανατομικότερος σχεδιασμός των εμφυτευμάτων, αποτέλεσαν τους πυλώνες της ραγδαίας εξέλιξης της αρθροπλαστικής του γόνατος και του ισχίου. 

Από την άλλη πλευρά, η νέα γενιά των Ορθοπαιδικών Χειρουργών ενσωμάτωσε τις γνώσεις της πληροφορικής και συνδυάζοντάς τες με τη χειρουργική εμπειρία και την τεχνογνωσία, δημιούργησε μια νέα τάξη πραγμάτων για την επιτυχία της επέμβασης αυτής.

Η ρομποτική τεχνολογία ROSA τέθηκε στην υπηρεσία της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής για να βελτιώσει τα εξής:

  • Τη σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.
  • Την ακρίβεια στη διόρθωση του μηχανικού άξονα του κάτω άκρου.
  • Την εξισορρόπηση των μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ανατομικότερη και φυσική αίσθηση αυτής, αμέσως μετά το χειρουργείο.
  • Την ασφάλεια για τον ασθενή, λόγω της συνεργασίας ορθοπαιδικού με το ρομποτικό σύστημα, το οποίο παρέχει συνεχή ροή πληροφοριών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Τη γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς, την ίδια ημέρα του χειρουργείου.
  • Τη μικρή διάρκεια παραμονής στην κλινική.
  • Την ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες (μέθοδος Fast Track)
  • Την πιθανή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων στο σώμα του ασθενούς (προοπτική για 25-30 έτη και πάνω)

Η νέα εποχή της ρομποτικής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της βαριάς αρθρίτιδας αποτελεί το παρόν και το μέλλον της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και εφαρμόζεται με επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, μόνο από πιστοποιημένους Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς. 

Ιατρός

Ορθοπεδικός, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης