Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο του παιδιού σας ανά ηλικία

Γράφει η Μαρία Αποκότου, Επιμελήτρια Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Ύπνος, μία τόση δα λεξούλα, η οποία όμως για τους περισσότερους γονείς αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας. Ο ύπνος είναι μία φυσική ανάγκη που συνδέεται με την καλή υγεία και είναι πολύ σημαντικός τόσο για τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, και ακόμη περισσότερο για τα μωρά, που στην περίπτωση τους ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητος. Η ψυχική και σωματική ευεξία καθώς και η πνευματική υγεία του παιδιού στα πρώτα του χρόνια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ύπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου παρέχεται στο παιδί ο αναγκαίος χρόνος ανάπτυξης και αναζωογόνησης του οργανισμού του.

Επιπλέον, ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά τα παιδιά να μην κουράζονται υπερβολικά, γεγονός που όχι μόνο επιβαρύνει τη διάθεσή τους, αλλά ενδέχεται να τους προκαλέσει εκνευρισμό και να αποτελέσει παράγοντα δυσκολίας για το βραδινό ύπνο. Από την άλλη πλευρά, για τους γονείς ο ύπνος των παιδιών μέσα στην ημέρα αποτελεί μία όαση ηρεμίας και μία ευκαιρία ώστε να χαλαρώσουν, να ασχοληθούν με τις υποχρεώσεις τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για το επόμενο ξύπνημα.

 

Ωράριο ύπνου ανά ηλικία

Δεν υπάρχει μία απλή απάντηση στην ερώτηση πόσο πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ύπνου η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες του παιδιού και τις ώρες που κοιμάται καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε γενικές γραμμές τα παιδιά που κοιμούνται αρκετές ώρες το βράδυ, κοιμούνται ελάχιστα το μεσημέρι, ενώ αντίθετα τα παιδιά που ξεκουράζονται αρκετά το μεσημέρι κοιμούνται λίγες ώρες το βράδυ και συνήθως ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι απόλυτα εξατομικευμένες για κάθε παιδί. Παρ’όλα αυτά σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού, παρακάτω θα βρείτε μερικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τις ώρες που το παιδί σας θα πρέπει να ξεκουράζεται.    

Νεογέννητα έως και 6 μηνών: Ο απαραίτητος χρόνος ύπνου για τα βρέφη είναι περίπου 14 με 18 ώρες ημερησίως. Τα νεογέννητα από την άλλη πλευρά τείνουν να κοιμούνται σχεδόν όλο το 24ωρο και να ξυπνούν μόνο για φαγητό κάθε 1 με 3 ώρες. Καθώς πλησιάζουν τον τέταρτο μήνα οι ρυθμοί του ύπνου σταθεροποιούνται. Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται συνήθως 9 με 12 ώρες κάθε βράδυ, με μικρές διακοπές για φαγητό, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να κοιμηθούν 2 με 3 φορές, από 30 λεπτά έως 2 ώρες.      

6 έως 12 μηνών: Τα μωρά σε αυτήν την ηλικία κοιμούνται περίπου 14 ώρες ημερησίως. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως 11 με 12 ώρες ύπνου το βράδυ και ένα ή δύο μικρά διαστήματα ύπνου μέσα στην ημέρα, διάρκειας 20-30 λεπτών περίπου. Στην ηλικία αυτή, τα μωρά συνήθως δε ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας για φαγητό, αλλά μπορεί να ξυπνούν λόγω της έλλειψης της μητέρας. Είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση, να εφησυχάζονται στο κρεβάτι τους και να μην μεταφέρονται για να κοιμηθούν στο κρεβάτι των γονέων.

Νήπια (1 έως 3 ετών): Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία κοιμούνται περίπου 12 με 14 ώρες ημερησίως, συμπεριλαμβανομένου ενός μεσημεριανού ύπνου διάρκειας 1 έως 3 ωρών. Μερικά παιδιά ίσως να κοιμούνται και δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σημαντικό είναι στην περίπτωση αυτή, τα διαστήματα ύπνου να απέχουν αρκετές ώρες από τον βραδινό, καθώς μπορεί να δυσκολευτούν το να κοιμηθούν τη νύχτα.

Προσχολική Ηλικία (3 έως 5 ετών): Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία κοιμούνται περίπου 11 με 12 ώρες κάθε βράδυ και επιπλέον 1 ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα περισσότερα παιδιά μετά την ηλικία των πέντε ετών εγκαταλείπουν το μεσημεριανό ύπνο.

Σχολική Ηλικία (5 έως 12 ετών): Στην περίπτωση των παιδιών που βρίσκονται στη σχολική ηλικία, ο ύπνος θεωρείται επαρκής όταν έχει διάρκεια περίπου 10 με 11 ώρες κάθε βράδυ. Κάποια παιδιά στην ηλικία των πέντε μπορεί να έχουν ανάγκη μία επιπλέον ώρα για ένα μικρό υπνάκο το μεσημέρι.  

Ο ύπνος για ένα παιδί είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξή του. Η εφαρμογή σταθερής ώρας σε καθημερινή βάση αποτελεί τη βάση για ποιοτικό ύπνο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να μείνετε σταθεροί και τυπικοί στις ώρες αυτές και σύντομα θα αποζημιωθείτε.  

Covid-19 testing
Προπληρωμή