Οδοντική Υγεία στην Εγκυμοσύνη

Η καλή συνολική υγεία του οργανισμού μιας εγκύου, εξασφαλίζει όπως είναι φυσικό την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης, και ελαττώνει τις πιθανότητες ανεπιθύμητων συμβαμάτων, που ενδέχεται να βάλουν σε κίνδυνο τόσο την μέλλουσα μητέρα, όσο και το έμβρυο. Έτσι, και η φροντίδα του στόματος και των δοντιών, θεωρείται επιβεβλημένη, δεδομένου ότι συμβάλλει στη συνολική υγεία. Ο οργανισμός της εγκύου υφίσταται μια σειρά φυσιολογικών μεταβολών, που στόχο έχουν να υποστηρίξουν την εγκυμοσύνη, αλλά δημιουργούν στην έγκυο πρωτόγνωρα και ενίοτε ενοχλητικά συμπτώματα. Oι ορμόνες που “πλημμυρίζουν” τον οργανισμό της, ενδέχεται να επιδεινώσουν κάποια οδοντο-στοματικά προβλήματα που μπορεί να έχει.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στην κύηση είναι η τερηδόνα, η ουλίτιδα, ο όγκος της κύησης (επουλίδα) και η περιοδοντίτιδα. Όλα αυτά τα προβλήματα χρήζουν αντιμετώπισης, ιδαίτερα όμως η περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα (φλεγμονή του περιοδοντίου, δηλαδή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια, δηλαδή των ούλων, του περιρρίζιου, του φατνιακού οστού και της οστεΐνης ουσίας), όπως φαίνεται από μεγάλο αριθμό μελετών, σχετίζεται με πρόωρο τοκετό, και ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου. Με αυτό το σκεπτικό, η περιοδοντίτιδα είναι ένα οδοντιατρικό επείγον, το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα, ανεξάρτητα από την ηλικία της εγκυμοσύνης.  Η αντιμετώπιση βασίζεται στην έγκαιρη αναγνώριση και στον βαθύ καθαρισμό της ρίζας των δοντιών. Καμιά από τις μελέτες που έχουν γίνει, δεν έχει δείξει επιπλοκές στη μητέρα ή στο έμβρυο από την εφαρμογή της θεραπείας.

Έτσι,η οδοντιατρική φροντίδα είναι ασφαλής και αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η Φροντίδα της στοματικής υγείας θα πρέπει να συντονίζεται μεταξύ των Μαιευτήρων και των Οδοντιάτρων. Οι διαγνωστικές διαδικασίες στο 1ο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των οδοντιατρικών ακτινογραφιών, μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια. Οι οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να παρασχεθούν σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο το διάστημα μεταξύ 14ης-20ης εβδομάδας θεωρείται ιδανικό. Επιλεκτικές θεραπείες (καθαρισμοί, γέφυρες, λευκάνσεις, κλπ) μπορεί αν χρειαστεί να αναβληθούν μετά τον τοκετό. Αντίθετα, η καθυστέρηση σε αναγκαίες θεραπείες (περιοδοντική νόσος, ουλίτιδα, τερηδόνα, κλπ), μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της εγκύου και του εμβρύου.