Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Γράφει η Σίσσυ Κωνσταντινίδου, Κλινικός Φαρμακοποιός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Η παχυσαρκία συνδέεται με σοβαρές συννοσηρότητες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η λιπώδης διήθηση του ήπατος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο αυξημένος κίνδυνος κακοηθειών, ενώ μειώνει σημαντικά τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η χώρα μας είναι ήδη πρώτη στην παιδική παχυσαρκία και κατέχει από τις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία των ενηλίκων, με πάνω από το 60% των ενηλίκων να έχουν υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Παρ ’όλα αυτά, πολλοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης και τα ζητήματα κόστους είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας που δημιουργεί εμπόδια στη θεραπεία της παχυσαρκίας.
Η σημαντική έρευνα σχετικά με τους παθοφυσιολογικούς υποκείμενους μηχανισμούς της παχυσαρκίας έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη αρκετών υποσχόμενων στόχων φαρμάκων και νέων θεραπευτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας και των συννοσηροτήτων της. Οι τρέχουσες φαρμακευτικές επιλογές για τη διαχείριση της παχυσαρκίας είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες, ως εκ τούτου, η ανάγκη για ασφαλείς και πιο αποτελεσματικούς νέους παράγοντες είναι επιτακτική.
Τα φάρμακα που είναι εγκεκριμένα στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε συνδυασμό με υγιεινοδιαιτιτική παρέμβαση είναι η ορλιστάτη, ο συνδυασμός ναλτρεξόνης/βουπροπιόνης και η λιραγλουτίδη στα 3mg. Πρόσφατα πήρε έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ και EMA της ΕΕ, η σεμαγλουτίδη (GLP-1 ανάλογο) που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα υποδορίως και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους έως και 15% όταν συνδυάζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με το New England Journal of Medicine, η τιρζεπατίδη, μη εγκεκριμένο ακόμη φάρμακο για την παχυσαρκία, έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες, οδηγώντας τα άτομα με παχυσαρκία να χάσουν περίπου το 25% του σωματικού βάρους τους σε 72 εβδομάδες. Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κυρίως από το γαστρεντερικό σύστημα.
Καθώς η κατανόηση για την παχυσαρκία βελτιώνεται, υπογραμμίζεται η ανάγκη για αποτελεσματικότερες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένων νέων συστημάτων χορήγησης φαρμάκων, εμβολίων, τροποποίησης του μικροβιώματος του εντέρου και γονιδιακής θεραπείας. Νέα φάρμακα δοκιμάζονται και αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικά ποσοστά απώλειας βάρους με λιγότερες παρενέργειες.
Angelidi AM, Belanger MJ, Kokkinos A, Koliaki CC, Mantzoros CS. Novel Noninvasive Approaches to the Treatment of Obesity: From Pharmacotherapy to Gene Therapy. Endocrine Reviews. 2021;bnab034, https://doi.org/10.1210/endrev/bnab034
Jastreboff AM, Louis J. Aronne LJ, Ahmad NN, et al. Tirzepatide Once Weekly for the Treatment of Obesity. N Engl J Med. 2022; 387:205-216 DOI: 10.1056/NEJMoa2206038
Αργυρακοπούλου Γ. Αποδομώντας το στιγματισμό ατόμων που ζουν με παχυσαρκία. Ιατρικός Κόσμος.