Μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά την περίοδο σας;

Η κατανόηση του κύκλου σας είναι το κλειδί!

Γράφει ο Μιλτιάδης Αδάμ, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Γαία Μαιευτική - Γυναικολογική

Η περίοδος σας ήρθε και εκτιμάτε πως αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να είστε λίγο πιο χαλαρές σχετικά με πιθανή εγκυμοσύνη; Κι όμως δεν είναι τόσο απλό.

Ο πιο γόνιμος χρόνος του κύκλου σας, όταν δηλαδή είναι πιθανότερο να μείνετε έγκυος, καταγράφεται όταν κάνετε ωορρηξία κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως στα μέσα τηε κάθε περιόδου.

Εάν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την περίοδό σας, εκεί υπάρχει η μικρότερη πιθανότητα να μείνετε έγκυος, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι μηδενικές.

- Μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας;

Η απάντηση είναι: «ναι» και «όχι»! Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος δεν είναι πολλές ενώ κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Εκτός από το ότι είναι πιο ανθυγιεινό και λιγότερο επιθυμητό, ​​το σεξ κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως πιθανότατα δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνετε έγκυος. Αυτό συμβαίνει επειδή η ωορρηξία απέχει αρκετές ημέρες, μειώνοντας κάθε πιθανότητα σύλληψης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις! 

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για γυναίκες που έχουν τυπικό κύκλο 28 έως 30 ημερών ή περισσότερο. Εάν, ωστόσο, τυγχάνει να είστε ένα από τα άτομα με μικρότερο κύκλο, υπάρχει πιθανότητα να μείνετε έγκυος ενώ κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

- Μπορείτε να μείνετε έγκυος πριν ή μετά την περίοδό σας;

Οι γυναίκες δεν είναι πιθανό να μείνουν έγκυες κατά τις ημέρες πριν την περίοδο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο κύκλος είναι σταθερός στις 28 ημέρες.

Ωστόσο, δεδομένης της ρευστής φύσης των γόνιμων ημερών, οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισύλληψη εκείνες τις ημέρες.

Βαδίζοντας προς το παράθυρο γονιμότητας, μπορείτε ευκολότερα να μείνετε έγκυος αμέσως μετά την περίοδο σας. Σε έναν τυπικό κύκλο που εμφανίζεται κάθε 28 έως 30 ημέρες, το παράθυρο γονιμότητας είναι συνήθως μεταξύ της 11ης ημέρας και της 21ης ​​ημέρας. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και πέντε (5) ημέρες. Εφόσον η περίοδός σας (χρόνος αιμορραγίας) διαρκεί από πέντε (5) έως επτά(7) ημέρες και έχετε σεξ αμέσως μετά, τότε πλησιάζετε το παράθυρο γονιμότητας.

- Ποιες ημέρες μπορείτε να μείνετε έγκυος;

Σε αυτό το άρθρο ρίχνουμε μία πιο προσεκτική ματιά σε ποιο σημείο του εμμηνορροϊκού κύκλου ενός ατόμου μπορεί να μείνει έγκυος μία γυναίκα.

Η γόνιμη ημέρα (ή ημέρες) εμφανίζεται συνήθως στη μέση του κύκλου. Αυτό το παράθυρο διαρκεί μερικές ημέρες πριν από την ωορρηξία και τελειώνει μία ημέρα μετά την ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πιο εύκολο για μία γυναίκα να μείνει έγκυος.

Η παρακολούθηση της ωορρηξίας μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για γυναίκες που ενδιαφέρονται να μείνουν έγκυες. Ωστόσο, παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία τακτικά από τη στιγμή που ξεκινά η περίοδος έως την εμμηνόπαυση, η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την ίδια μέρα της εβδομάδας κάθε μήνα ή ακόμα και στο ίδιο σημείο του έμμηνου κύκλου κάθε μήνα.

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε μη φυσιολογικούς χρόνους ωορρηξίας και περιόδους:

- Κάπνισμα

- Επιπρόσθετο βάρος

- Ασθένεια

- Άγχος/Στρες

- Αλλαγές στον ύπνο και τα ωράρια εργασίας

Οι γυναίκες μπορούν να παρακολουθούν τις ημέρες ωορρηξίας τους χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα εργαλεία:

- Μέσω εφαρμογών στο κινητό.

- Λαμβάνοντας τη θερμοκρασία του σώματός τους σε ηρεμία κάθε μέρα και ψάχνοντας για μικρές αυξήσεις που θα μπορούσαν να φανούν.

- Παρακολουθώντας τη βλέννα του τραχήλου της μήτρας για αλλαγές που θα έδειχναν ωορρηξία, κάτι που ορισμένες πηγές δείχνουν ότι μπορεί να είναι ο πιο ακριβής δείκτης γονιμότητας.

 

Εν κατακλείδι, μία γυναίκα έχει μεγάλες πιθανότητες να μείνει έγκυος στη μέση του εμμηνορρυσιακού της κύκλου, όπου η  συγκεκριμένη φάση ονομάζεται «γόνιμο παράθυρο»

Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος πριν και μετά το γόνιμο παράθυρο είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά μπορεί να συμβεί.