Κολπική ξηρότητα: Αιτίες και θεραπεία

Παρά το γεγονός ότι πολλές γυναίκες ντρέπονται να συζητήσουν το θέμα της κολπικής ξηρότητας, είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες θα αναγκαστούν να το βιώσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Το 40%-60% μάλιστα των γυναικών πάσχει από κολπική ξηρότητα, ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αλλά και μετά. Παρόλα αυτά, ανεπαρκής λίπανση του κόλπου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία λόγω άλλων αιτιών που προκαλούν ξηρότητα  του κόλπου. Η εμμηνόπαυση, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος ένοχος πίσω από την κολπική ξηρότητα. Μία μυκητιασική ή βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, καθώς και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως κνησμό, κάψιμο, ελαφριά αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή ή αίσθηση συχνοουρίας. Παράλληλα, η  ορμονική αντισύλληψη, οι  λοιμώξεις και το άγχος μπορούν, με τη σειρά τους,  να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα.

Σημείωση: Ένα λάθος που κάνουν συχνά πολλές γυναίκες, είναι oτι χρησιμοποιούν κοινά σαπούνια για τον καθαρισμό της γεννητικής περιοχής ή υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενες ενδοκολπικές πλύσεις χωρίς να υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη. Όμως, ο κόλπος είναι ένα κλειστό, «αυτοκαθαριζόμενο» σύστημα και οτιδήποτε διαταράσσει σημαντικά την ισορροπία του μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες. Και αυτό γιατί ουσίες εχθρικές προς τον κόλπο (όπως το κοινό σαπούνι), με λάθος pH ή ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική ισορροπία του κόλπου και να οδηγήσουν σε κολπίτιδα.

Η εξέταση

Εάν η κολπική ξηρότητα είναι κάτι που σας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι μία πλήρης γυναικολογική εξέταση. Έτσι, ο γυναικολόγος σας θα έχει υπό την κατοχή του όλα τα χρήσιμα εργαλεία για το σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού, προσωπικού πλάνου θεραπείας.

Η θεραπεία

  • Εάν το πρόβλημα είναι ορμονικής προέλευσης, θα συζητήσετε με το γιατρό σας όλες τις εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης που υπάρχουν, καθώς η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει κλασική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, τοπική χρήση ειδικών σκευασμάτων με ή χωρίς ορμόνες, κ.ά.
  • Εάν έχετε κάποια λοίμωξη, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα ή τοπικά θα μπορέσει να αποκαταστήσει την κολπική ισορροπία και το pH.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λύση μπορεί να είναι ακόμα πιο απλή και να πρέπει απλά να χρησιμοποιήσετε ειδικά λιπαντικά του κόλπου, τα οποία δε χρειάζονται συνταγή ή παρακολούθηση από γιατρό. Είναι αποτελεσματικά και μπορούν να αποκαταστήσουν την υγρασία του κόλπου.

Ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου το Λάμπρο Γιαννίκο, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Συνεργάτη της ΓΑΙΑ