Καισαρική τομή

Καισαρική τομή είναι η γέννηση του μωρού μέσω μιας τομής που γίνεται στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς και της μήτρας της μητέρας. Ανάμεσα στους κυριότερους λόγους που την επιβάλλουν περιλαμβάνονται η μη πρόοδος του τοκετού, οι πολύδυμες κυήσεις, οι ανώμαλες προβολές (όταν το μωρό δεν κατεβαίνει με το κεφάλι), το ιστορικό προηγούμενης καισαρικής τομής ή χειρουργικής επέμβασης στη μήτρα, οι ανώμαλες θέσεις του πλακούντα και οι παθολογικές καταστάσεις της μητέρας ή του μωρού.

Η καισαρική τομή μπορεί να γίνει υπό περιοχική (π.χ. επισκληρίδιο) ή, σπανιότερα, γενική αναισθησία. Η προετοιμασία της μητέρας περιλαμβάνει την τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα στο χέρι για τη χορήγηση υγρών και φαρμάκων, τη χρήση ουροκαθετήρα και το πλύσιμο της κοιλιάς της με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα. Μέσα στο πρώτο 24ωρο από την επέμβαση, η μητέρα μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να πιεί υγρά, να φάει ελαφρά και να βγάλει τον ουροκαθετήρα.

Ο θηλασμός γίνεται κανονικά, ενώ ο ήπιος πόνος στην περιοχή της τομής είναι συνήθης. Οι σημαντικότερες επιπλοκές, αν και σπάνιες, είναι η λοίμωξη, η αιμορραγία, ο τραυματισμός της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου και η αυξημένη πιθανότητα φλεβικών θρομβώσεων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μητέρα παίρνει εξιτήριο μετά από 3 ημέρες.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΣΑΣ

Covid-19
Προπληρωμή Test