Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού

Η μάστιγα της παχυσαρκίας και η σύγχρονη αντιμετώπισή της

Γράφει ο Γεράσιμος Καρούσος, MD, MSc, MRCP (UK) Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Τμήματος, Ιατρικό Ψυχικού

 

Η παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις μάστιγας, πλέον, με επικείμενο διπλασιασμό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στη χώρα μας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

 

Προφανή αίτια αποτελούν:

 

  • H κακή διατροφή, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα
  • H βαθμιαία αυξανόμενη κατανάλωση οινοπνεύματος.
  • Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας  είναι υπεύθυνη για το 65 % των κρουσμάτων παιδικής παχυσαρκίας
  • Oι ψυχικές παθήσεις, με προεξάρχουσα την κατάθλιψη, συντελούν στην αύξηση των κρουσμάτων.
  • Τέλος, με την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος βρέθηκαν γενετικές περιοχές –μεταλλάξεις που προδιαθέτουν για παχυσαρκία.
  • Στα ανωτέρω, αν προσθέσουμε και τις διαταραχές στο μεταβολισμό, στη ρύθμιση του θυρεοειδούς και στη ρύθμιση του σακχάρου, σχηματίζουμε την πλήρη εικόνα για τους πολλαπλούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την εκδήλωση αυτού του νοσήματος.
  •  

 

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία χρειάζεται:

 

H συστράτευση διαφόρων επαγγελματιών υγείας, υπό την έμπειρη καθοδήγηση ενός ειδικού για την πλήρη και οριστική καταπολέμησή της.

 

Ο διατροφολόγος και ο ψυχολόγος αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους στην προσπάθεια αυτή, αφού θα καθοδηγήσουν τον ασθενή σε μια πιο προσεκτική διατροφή μέσα και από τη μεταβολή συγκεκριμένων τύπων συμπεριφοράς.

 

Ο ειδικός Παθολόγος, σε θέματα μεταβολισμού, είναι αυτός που θα πλαισιώσει την ομάδα και θα αποκρυπτογραφήσει τα εξατομικευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει τυχόν ο ασθενής , οπότε και θα παρέμβει ακόμα και με στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή, συνδράμοντας στην προσπάθεια του διατροφολόγου και του ψυχολόγου.

 

Ο φυσικοθεραπευτής είναι αυτός που θα καταρτίσει το πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας και άσκησης  ώστε ο παχύσαρκος, με ασφάλεια, να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα, απαραίτητο συστατικό μίας συνολικής προσέγγισης στο χώρο αυτό.

 

Τέλος,  ο εξειδικευμένος χειρουργός παχυσαρκίας, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα για τον ασθενή που, παρά την ολοκληρωμένη φαρμακευτική –διατροφολογικη και ψυχολογική προσέγγιση, δεν ανταποκρίνεται στη παρεχόμενη θεραπεία, με εξατομικευμένες χειρουργικές προσεγγίσεις με θεαματικά αποτελέσματα.

 

Το μυστικό στην επιτυχία του κέντρου Παχυσαρκίας που έχουμε,  με δεδομένη τη διάθεση του ασθενούς να επιλύσει το πρόβλημά του και να συνεργαστεί,  είναι η πολυπαραγοντική προσέγγιση και οι διεθνείς πρακτικές που ακολουθούνται (Evidence Based Medicine, Multidisciplinary approach) και η συνεργασία με επιστήμονες που επίσης έχουν εξειδικευτεί σε μεγάλα κέντρα παχυσαρκίας του εξωτερικού και ακολουθούν πιστοποιημένες, διεθνώς, προσεγγίσεις προς όφελος των ασθενών μας.

 

Ιατρός

Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού