Η αρθρίτιδα και η θεραπεία της
Γράφει ο Βασίλειος Μπιτούνης, Ορθοπεδικός, Διευθυντής στο Διεθνές Κέντρο Αρθροπλαστικής Ισχίου και Γόνατος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Ο όρος αρθρίτιδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο την δυσκαμψία και το οίδημα που προσβάλλει πολλές από τις αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος.
Αυτή η νόσος προσβάλλει ανθρώπους από όλες τις ηλικίες, πολλές φορές τα παιδιά, είναι όμως συνηθέστερη στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Επίσης, η αρθρίτιδα, δεν είναι μία ενιαία νόσος αλλά αντιθέτως έχει πολλούς και διαφορετικούς τύπους.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα, τα τελευταία χρόνια οι θεραπευτικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί πολύ έτσι ώστε να διευκολύνεται η καθημερινότητα του ασθενούς.
Ιδιαίτερα στις φλεγμονώδες αρθροπάθειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος και είναι κρίσιμο αυτή η θεραπεία να αρχίσει το δυνατόν νωρίτερα.
Η αιτιολογία της αρθρίτιδας δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την εμφάνισή τους όσο και την εξέλιξή της. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει κάποια κληρονομική προδιάθεση που συμμετέχει στην εμφάνισή της.
Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αρθρίτιδα επηρεάζει δυσμενώς τη ζωή των ανθρώπων. Ο πόνος και η δυσκαμψία καθιστούν τις κινήσεις δύσκολες και τα συμπτώματα μπορεί να αλλάζουν από ημέρα σε ημέρα. Έτσι ερμηνεύεται και η συσχέτιση των συμπτωμάτων με τη δραστηριότητα, την κόπωση τις καιρικές συνθήκες αλλά και την ψυχολογία του ασθενούς. Η σωστή θεραπεία στοχεύει στο να βελτιώσει αυτά τα συμπτώματα και να κάνει τη ζωή των ασθενών ανετότερη. Η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και είναι η καλοηθέστερη μορφή της νόσου. Οι αρθρώσεις καταστρέφονται με βραδύ ρυθμό, είναι συχνότερη στις γυναίκες και προσβάλλει τα γόνατα, τα χέρια τα ισχία και την σπονδυλική στήλη.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιθέτως είναι μία φλεγμονώδης αρθρίτιδα και είναι αυτοάνοσο νόσημα. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την οστεοαρθρίτιδα αλλά είναι εντονότερα και συνοδεύονται από τη γενική κακουχία του ασθενούς.
Είναι συχνό φαινόμενο στους ανθρώπους να πονούν κατά καιρούς οι μύες και οι αρθρώσεις τους, αλλά όταν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν τότε πρέπει ο ασθενής να δει τον ιατρό του προκειμένου να τεθεί η σωστή διάγνωση και να ακολουθήσει τη σωστή θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Είναι επίσης αναγκαίο ο ασθενής να αντιληφθεί το πρόβλημά του και να ακολουθήσει το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεως, φυσιοθεραπείας και διαίτης (εφ όσον είναι υπέρβαρος).
Όταν, ωστόσο, η προσβεβλημένη άρθρωση έχει μεγάλες ακτινολογικές αλλοιώσεις και τα συμπτώματα του ασθενούς εμφανίζουν ακόμα και στην ηρεμία ή τη νύχτα, τότε θα πρέπει να τίθεται η ένδειξη της χειρουργικής θεραπείας.
Σε πολλές αρθρώσεις η λύση παρέχεται με την αντικατάσταση (αρθροπλαστική) των αρθρώσεων.
Σε άλλες αρθρώσεις η λύση παρέχεται με την αντικατάσταση (αρθροπλαστική) στις αρθρώσεις.
Σε άλλες αρθρώσεις απαιτούνται άλλες χειρουργικές τεχνικές που πάντοτε θα πρέπει να συζητά ο ασθενής με τον θεράποντα γιατρό του.