Γενειοπλαστική χωρίς εμφύτευμα

Γράφει ο Ιωάννης Μ. Χατζηστεφανου, MD, DDS, cPhD, Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, συνεργάτης Ιατρικού Διαβαλκανικού

 

Ένα ισορροπημένο αισθητικά προφίλ – face profile – βασίζεται στην απόδοση αρμονικών αναλογιών σε δύο κυρίως χαρακτηριστικά του προσώπου: τη μύτη και το πηγούνι σας. Εάν, για παράδειγμα, το πηγούνι σας είναι πιο μικρό κάνει τη μύτη σας να φαίνεται πιο μεγάλη και το προφίλ σας δυσανάλογο.

 

Γενιοπλαστική ("γένειο" σημαίνει πηγούνι) είναι η επέμβαση με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε τη θέση και / ή το σχήμα του πηγουνιού (Genioplasty – Chin Reshaping Surgery). Η όλη διαδικάσια περιλαμβάνει μια "αόρατη" τομή στην εσωτερική επιφάνεια του κάτω χείλους και μια ελεγχόμενη μικρο-τομή ακριβείας (οστεοτομία) στο οστού του γένειου. Με τον τρόπο αυτό το γένειο απελευθερώνεται και μπορεί να μετακινηθεί και προς τρεις διαστάσεις (εμπρος – πίσω, πάνω – κάτω, δεξιά – αριστερά), δίνοντας απεριόριστες δυνατότητες αναδιαμόρφωσης της περιοχής του πηγουνιού.

 

 

Μετά την πλήρη επούλωση της οστεοτομίας και την ολοκλήρωση της οστικής ανάπλασης (remodeling) της περιοχής, το γένειο είναι πρακτικά “σαν μη χειρουργήθηκε ποτέ” – μόνιμο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Η αύξηση του πηγουνιού (chin augmentation) είναι μια από τις πιο συχνά εφαρμοζόμενες αισθητικές παρεμβάσεις στο πρόσωπο. Αφορά ανδρες και γυναίκες με κοντό και ατροφικό γένειο. Απλές περιπτώσεις, που απαιτείται μόνο προς τα εμπρός αύξηση (επιμήκυνση) του γένειου – chin lenthening – μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοποθετηση εμφυτευματος (chin impalnt). Δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις, που ταυτόχρονα με την προς τα εμπρός, απαιτείται και προς τα κάτω αύξηση (μετακίνηση) του γένειου – chin elongation – ώστε να αποδοθεί σωστά το περίγραμμα και το ύψος του κάτω τριτημόριου του προσώπου. Στις περιπτώσεις αυτές η γενειοπλαστική είναι η επέμβαση εκλογής για την επίτευξη ενός ελκυστικού και φυσικού αποτελέσματος. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε επέμβαση, βεβαιωθείτε ότι είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για τη κατάλληλη επέμβαση. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποιες η γενειοπλαστική είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή, όπως όταν απαιτείται προς τα πίσω – chin back – ή προς τα άνω – chin shortening – μετακίνηση του γένειου και /ή διόρωση ασυμμετρίας – απόκλισης του πηγουνιού προς τη μια πλευρα – chin deviation.

 

Πότε απαιτείται γενειοπλαστική αντί για εμφύτευμα

 

Κάποιοι από τους ασθενείς με κοντό και ατροφικό γένειο – οπισθογενισμό (deficient chin – retrogenia) μπορεί να είναι κατάλληλοι υποψήφιοι εμφύτευμα γενείου (chin implant). Αντιθέτως, ασθενείς που έχουν βαθιά γενειοχειλική αύλακα – “γενειοχειλική αύλακα” – είναι η πτυχή που βρίσκεται κάτω από το χείλος και πάνω από το πηγούνι – και ασθενείς στους οποίους το κάτω χείλος βρίσκεται χαρακτηριστικά πιο πίσω από το άνω δεν είναι καλοί υποψήφιοι για εμφύτευμα γενείου. Η τοποθετηση εμφυτευματος σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να τους κάνει να φαίνονται χειρότεροι, καθώς θα κάνει ακόμα πιο έντονη τη γενειοχειλική αύλακα και θα κάνει το πηγούνι να προβάλει αφύσικα προς τα εμπρος. Στις περιπτώσεις αυτές η γενειοπλαστική είναι η επέμβαση εκλογής για την επίτευξη ενός ελκυστικού και φυσικού αποτελέσματος.

 

Η γενειοπλαστική είναι επίσης η επέμβαση εκλογής και για περιπτώσεις που απαιτείται εκτός από “αύξηση” του γένειου, και αύξηση ή μείωση του ύψους – της καθετης δηλαδή διάστασης - του κάτω τριτημορίου του προσωπου. Σε πολλούς από αυτούς τους ασθενείς, ο οπισθογενισμός οφείλεται σε οδοντο-προσωπική δυσαναλογία (dentofacial deformity) – οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου (retrognathia) και έντονη προπέτεια προς τα εμπρος των ανω δοντιών (overbite). Ιδανικά οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζονται με τοποθέτηση της κάτω γνάθου στη σωστή ("ορθή") θέση - ορθογναθική χειρουργική επέμβαση. Εάν κάποιοι δεν επιθυμούν αυτό το είδος θεραπείας, ο συνδυασμός ορθοδοντικής – για διευθέτηση των δοντιών – και γενειοπλαστικής – για διεθέτηση του οπισθογενισμού και της ασυμμετρίας στο ύψος του κάτω τριτημοριου του προσωπου – αποτελει μια καλή εναλλακτική θεραπευτική λύση, με ικανοποητικό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

 

Σχεδίαση 3D CAD/CAM

 

Η σωστή σχεδίαση και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του επιθυμητού αισθητικά αποτελέσματος. Η προσεκτική ανάλυση των αναλογιών του προσώπου (μύτη, χείλη, περίγραμμα κάτω γνάθου) – αισθητικά επίπεδα κατά Steiner και Rickets – και η εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, είναι το “μυστικό” για την επίτευξη ενός ελκυστικού και φυσικού αποτελέσματος. Ο Dr. Χατζηστεφάνου χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη υπολογιστική “ψηφιακή” τεχνολογία Computer – Aided Design – CAD/CAM. Με τη βοήθεια του προσομοιωτή δημιουργείται μια τρισδιάστατη 3D απεικόνιση του προσώπου και υπολόγιζεται επακριβώς η χειρουργική διευθέτηση του μεγέθους, της προβολής και του σχήματος του πηγουνιού, που ταιριάζει τελικά καλύτερα στις δικές αναλογίες.