Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εμμηνόπαυση: 5 βασικά συμπτώματα και πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Γράφει ο Θεόδωρος Λιακάκος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος-Χειρουργός Μαστού, Γαία.

H εμμηνόπαυση είναι μια καθοριστική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας που σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στη σωματική και ψυχική της υγεία. Συνήθως η εμμηνόπαυση εμφανίζεται φυσιολογικά μεταξύ 45 και 55 ετών , ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις (π.χ πρόωρη εμμηνόπαυση).

Τα περισσότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ξεκινούν μερικούς μήνες ή ακόμα και χρόνια πριν την έναρξή της και ποικίλουν ανά περίπτωση. Η  επικοινωνία με τους ειδικούς είναι πολύ σημαντική, προκειμένου κάθε γυναίκα να γνωρίζει τις διαθέσιμες επιλογές για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς της.

  • Αύξηση βάρους

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αύξηση του βάρους είναι πιο συχνή πριν και, ειδικά, μετά την εμμηνόπαυση και οφείλεται στην επιβράδυνση του μεταβολισμού. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να  διατηρήσετε το φυσιολογικό σας βάρος, με μεγαλύτερη όμως προσπάθεια σε σχέση με το παρελθόν. Η οργάνωση των γευμάτων, η καλύτερη ποιότητα των τροφών (λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα), η καθοδήγηση από τους ειδικούς και γενικότερα μια καθημερινότητα με υγιεινές συνήθειες, μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας.

  • Αλλαγές στα μαλλιά και στο δέρμα

Εάν βλέπετε αλλαγές στα μαλλιά και στο δέρμα σας κατά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να «κατηγορήσετε» τα μειούμενα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό σας. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, χάνετε κάποια από τα συστατικά που βοηθούν το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο. Τα οιστρογόνα συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη και στην στιλπνότητα των μαλλιών και η μείωση τους μπορεί να τα κάνει πιο λεπτά και άτονα.

Η υγιεινή διατροφή, η πλούσια ενυδάτωση του οργανισμού και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση.

  • Μειωμένη λίμπιντο

Οι  μεγάλες ορμονικές αλλαγές, απόρροια της εμμηνόπαυσης, προκαλούν ξηρότητα στον κόλπο και επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική διάθεση και τη σεξουαλική ζωή. Γνωρίζουμε πως τα  χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν τον κολπικό ιστό, που χάνει την ελαστικότητά του και γίνεται πιο λεπτός και ξηρός, κάνοντας το σεξ άβολο και, ενίοτε, επώδυνο. Αναζητήστε σχετικές πληροφορίες από τον γυναικολόγο σας , ο οποίος μπορεί να σας εξηγήσει ποιες είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις.

  • Οστεοπόρωση

Θεωρείται μια συχνή επίπτωση της εμμηνόπαυσης που συνδέεται με τη µείωση των οιστρογόνων. Καλό είναι να  διενεργήσετε μια  μέτρηση της οστικής πυκνότητας και, εφόσον χρειάζεται, να λάβετε συμπληρώματα διατροφής ή θεραπευτική αγωγή, κατόπιν σύστασης του ειδικού.

  • Απότομες αλλαγές στη διάθεση

Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να «τιθασεύσουν» τον συναισθηματικό τους κόσμο, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν το γιατί. Τις περισσότερες φορές η  ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, η ευερεθιστότητα και το συχνό κλάμα είναι απόρροια των ορμονικών αλλαγών. Η κατανόηση και η στήριξη από το οικογενειακό/ φιλικό περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την συναισθηματική εξισορρόπηση της γυναίκας που ταλαιπωρείται από αυτά τα συμπτώματα.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση όπως η ξηροφθαλμία, η ελαφριά ακράτεια, οι εξάψεις, οι ταχυπαλμίες, τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης κ.α. Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την ένταση αυτών των αλλαγών, σε βαθμό που επηρεάζουν λίγο, πολύ ή και ελάχιστα την καθημερινότητά της.

Κατανοήστε καλύτερα τη καινούρια φάση της ζωής σας, αγκαλιάστε τις αλλαγές και αναζητήστε ιατρικές συμβουλές από τους ειδικούς, προκειμένου να βγείτε αλώβητες από τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας.

Θεόδωρος Λιακάκος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος- Χειρουργός Μαστού, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες στο www.drliakakos.gr.

Ιατρός

Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Covid-19
Προπληρωμή Test