Διαγνωστική Προσπέλαση - Τεχνική λήψης βιοψιών προστάτη με υβριδική απεικόνιση (FUSION)

Γράφει η Κωνσταντίνα Ν. Κυριακοπούλου, Διευθύντρια Τμήματος Υπερήχων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Είναι μια νέα τεχνολογία η οποία συνδυάζει το υπερηχογράφημα με την ακρίβεια της Μαγνητικής Τομογραφίας με στόχο την μείωση των συστηματικών βιοψιών του προστάτη, με αποτέλεσμα την μείωση της πιθανότητας επιπλοκών.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους συνηθέστερους καρκίνους στους άνδρες και συχνά είναι δύσκολο να ανιχνευθεί. Ο συνδυασμός Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής τομογραφίας και Υβριδικής τεχνολογίας  βοηθάει στην διάγνωση 25-30% των καρκίνων που δεν μπορούσαν να διαγνωστούν με τις κλασσικές βιοψίες προστάτη.

2. ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ;

Την απόφαση για την διενέργεια της βιοψίας λαμβάνει ο κλινικός  γιατρός ,ουρολόγος εξετάζοντας τον ασθενή κλινικά και αφού έχει προηγουμένως μελετήσει τις εξετάσεις του

3. ΘΑ ΠΟΝΕΣΩ ΌΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΒΙΟΨΙΑ;

Η βιοψία γίνεται με μέθη MAC αναισθησία και τοπική διήθηση ξυλοκαίνης πέριξ του προστάτη  και ο ασθενής δεν πονάει

4. ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ,

  • Για εστίες που δεν φαίνονται στο υπερηχογράφημα για να μπορούν να γίνουν οι λήψεις βοψιών με την κλασσική μέθοδο.
  • Για να μπορούμε να εστιάσουμε στοχευμένα στις ύποπτες περιοχές της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας.
  • Για να μειώσουμε τον αριθμό των βιοψιών και άρα να μειώσουμε τον κίνδυνο των επιπλοκών

5. ΤΕΧΝΙΚΗ

Οι εικόνες της Πολυπαραμετρικής MRI εισάγονται σε μηχάνημα υπερήχων τελευταίας γενιάς με υψηλή ευκρίνεια και σύστημα πλοήγησης.

Oι εικόνες της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας  συνδέονται με αυτές που παίρνουμε με το διορθρικό υπερηχογράφημα( σύντηξη)  και η διαδικασία αυτή γίνεται με σύστημα GPS θα μας κατευθύνει με ακρίβεια  στα συγκεκριμένα ύποπτα σημεία λήψης των βιοψιών.

Η νέα αυτή τεχνική έχει αποδειχθεί ότι αναγνωρίζει περισσότερους κλινικά σημαντικούς καρκίνους και λιγότερους ασήμαντους από την κλασσική βιοψία. Επίσης μπορεί με τη λήψη των στοχευμένων  βιοψιών να συμβάλει στην  παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου σε  ασθενείς που βρίσκονται σε ενεργή παρακολούθηση.

Η εμπειρία του εξεταστή σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων τεχνολογιών σε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας μπορεί να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή,  γρήγορη διάγνωση, βελτίωση της ποιότητας ζωής  και επιμήκυνση του χρόνου ζωής.