
Baby Swimming - μοναδικά πλεονεκτήματα & σημεία προσοχής
Γράφει η Μαρία Αποκότου, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Η κολύμβηση βρεφών και νηπίων (baby swimming) είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης βασικών κολυμβητικών ικανοτήτων, με τη μορφή παιχνιδιού.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν βρέφη ηλικίας 6 μηνών έως 3,5 ετών με τους γονείς τους, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου εκπαιδευτή, σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα με ζεστό νερό, σε θερμοκρασία γύρω στους 32 ºC και με μικρό βάθος νερού.
Το κολύμπι σε ζεστό νερό θυμίζει το φυσικό περιβάλλον της μήτρας και είναι οικείο στα μικρά βρέφη.
Η κολύμβηση παρακινεί ευχάριστα το παιδί και το βοηθά να αναπτύξει κινητικές δεξιότητες, που κατακτώνται δυσκολότερα στην ξηρά.
Ασκήσεις ισορροπίας ή σύλληψης μικρών αντικειμένων θα επιταχύνουν την ανάπτυξη αδρής και λεπτής κινητικότητας. Η βρεφική κολύμβηση βοηθά και τα πρόωρα να κατακτήσουν ταχύτερα τα ορόσημα ανάπτυξης, ενώ βέβαια για τα παιδιά με διεγνωσμένες κινητικές και νευρολογικές δυσκολίες χρησιμοποιείται η θεραπευτική κολύμβηση.
Η άσκηση σε ζεστό νερό δημιουργεί αίσθημα χαλαρότητας στο βρέφος, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην ταχύτερη έλευση και βελτίωση του ύπνου. Η κολύμβηση βοηθά τους γονείς να περνούν ποιοτικό χρόνο με το μωράκι τους και ευοδώνει την ενδυνάμωση της σχέσης τους με το βρέφος.
Τι πρέπει όμως να προσέξουν οι γονείς;
-Τις συνθήκες καθαριότητας του κολυμβητηρίου και απολύμανσης της πισίνας. Το χλώριο που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας, σε συνδυασμό με κακό εξαερισμό και νιτρικά προϊόντα από τα ούρα των κολυμβητών δημιουργεί υποπροϊόντα χλωρίου (χλωραμίνες), βλαβερά για τους αεραγωγούς των πνευμόνων σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών. Γι' αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά όζον για να μειωθεί η ποσότητα του αναγκαίου χλωρίου (το όζον από μόνο του δεν αρκεί).
-Να υπάρχουν αρκετά παιχνίδια στο νερό
-Η αναλογία προπονητή-μαθητών να μην ξεπερνά το 1:6
-Τα βρέφη να φορούν ειδική αδιάβροχη πάνα κατά τη διάρκεια της κολύμβησης.
-Η διάρκεια της κολύμβησης να μην είναι πολύ μεγάλη.
-Αν έχει συμπτώματα λοίμωξης να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα.
-Αν εμφανίσει συριγμό, έξαρση ατοπικής δερματίτιδας ή υποτροπιάζουσες ωτίτιδες, θα πρέπει να επανεξεταστεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
-Να επιτηρείται επαρκώς, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική κατάποση νερού. Αν το βρέφος καταπιεί μεγάλη ποσότητα νερού, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από νερό, υπονατριαιμία και σπασμούς
Απολαύστε τη διάρκεια του μαθήματος, αλλά να έχετε πάντα στο νου σας ότι το βρέφος χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση και πρέπει να επαγρυπνείτε.