Αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης - Πόσο είναι η φυσιολογική;

Γράφει ο Ελευθέριος Αναστασάκης MD,PhD, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Συνεργάτης Τμήματος Ιατρικής Εμβρύου & Γυναικολογικών Υπερήχων, ΓΑΙΑ Μαιευτική – Γυναικολογική.

Η πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Μία διαδικασία η οποία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω των κινδύνων που παραμονεύουν. Η ευρέως διαδεδομένη φράση της ελληνικής κοινωνίας ‘’να τρως για δύο’’ φυσικά δεν ισχύει. Είναι μία αντίληψη που παγιώθηκε για αρκετές δεκαετίες με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να πέφτουν στην παγίδα και να παίρνουν πολλά επιπλέον κιλά τα οποία είναι πολύ δύσκολο να «χάσουν» μετά την εγκυμοσύνη.

Πόσο βάρος όμως θα πρέπει να πάρει μια έγκυος γυναίκα; Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των αλλαγών που επέρχονται στο σώμα, ο οργανισμός αυξάνει το βάρος του. Αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνεται με:

  • Το μωρό που ζυγίζει περίπου 2,½ – 3,½ κιλά
  • Του πλακούντα που ζυγίζει περίπου ½ - 1 κιλό
  • Το αμνιακό υγρό που είναι περίπου 1 – 1, ½  κιλό
  • Τον ιστό του μαστού που αυξάνει περίπου 1 – 1, ½ κιλό
  • Την παροχή αίματος που είναι κατά 2 κιλά περισσότερη
  • Το μέγεθος της μήτρας που μπορεί να είναι 1 – 2, ½ κιλά
  • Το λίπος που αποθηκεύεται για τον τοκετό συν το θηλασμό 2 – 4 κιλά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μια τελειόμηνη γυναίκα θα πρέπει να καταλήξει με περίπου 10 – 14 κιλά επιπλέον.

Γενικά το σωστό βάρος που θα πρέπει να πάρει μια γυναίκα είναι:

  • 1 – 2, ½ κιλά στο 1ο τρίμηνο της κύησης και
  • 300-500 gr /εβδομάδα στο 2ο και 3ο  τρίμηνο

Στην περίπτωση της δίδυμης κύησης, το συνολικό βάρος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16 – 20  κιλά, ενώ η λήψη του βάρους το πρώτο τρίμηνο είναι ίδια με την απλή κύηση.Στο 2ο και 3ο τρίμηνο η αύξηση είναι περίπου 1 ½  - 2 κιλά.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που δεν πρέπει να υπερβεί σε κιλά μια γυναίκα;

Οι λόγοι είναι αρκετοί και οι περισσότεροι προφανείς. Αρχικά θα αναφερθούμε στην καταπόνηση του ίδιου της του οργανισμού και ιδιαίτερα του μυοσκελετικού της συστήματος. Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η υπερβολική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης για σακχαρώδη διαβήτη της κύησης , υπέρταση της κύησης, προεκλαμψία,  πρόωρο τοκετό και καισαρική τομή. Επιπλέον φαίνεται να σχετίζεται και μ ε την δυστοκία ώμων, την νεογνική μακροσωμία , τον προγεννητικό θάνατο του νεογνού και την παραμονή του νεογνού στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε ή και να εξαλείψουμε  τους παραπάνω κινδύνους;

Για τις γυναίκες που έχουν ήδη επιπλέον κιλά καλό θα ήταν να προγραμματίσουν την εγκυμοσύνη τους όταν το ΒΜΙ (Δείκτης Μάζας Σώματος) τους είναι λιγότερο από 30. Το ιδανικό ΒΜΙ για μια επερχόμενη κύηση θα πρέπει να είναι κάτω από 25. Όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επίτευξη αυτου του στόχου θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς όπως, οι διαιτολόγοι και οι ενδοκρινολόγοι. Στις περιπτώσεις που προϋπάρχει κάποιος παθολογικός παράγοντας καλό θα ήταν να ρυθμιστεί με τους κατάλληλους επιστήμονες π.χ. καρδιολόγοι, ενδοκρινολόγοι. Τέτοιοι παράγοντες θα μπορούσαν να είναι ο απορυθμισμένος θυρεοειδής, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Σημαντικό είναι να εισάγουμε την άσκηση στην ζωή μας πριν ή και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Γενικές  συμβουλές που θα μπορούσαμε να σας παρέχουμε για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη είναι η εισαγωγή ελαφράς άσκησης πριν αλλά και κατά την διάρκεια της κύησης και η ισορροπημένη διατροφή. Κατά  την κύηση δεν χρειάζεται να αυξήσετε τις θερμίδες καθώς αυτό δεν είναι απαραίτητο πριν από το 2ο τρίμηνο. Ακόμα και τότε οι θερμιδικές σας ανάγκες δεν θα πρέπει να αυξάνονται περισσότερο από 300 θερμίδες ημερησίως.

Covid-19 testing
Προπληρωμή