Αλλεργίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Με την επιστημονική επιμέλεια του Ξενοφώντα Παπαθανάκου  Μαιευτήρα- Γυναικολόγου, Επιστ. Συνεργάτη Γαία  

 

5 Θεραπείες Που Είναι Ασφαλείς Για Το Μωρό

Μάθετε ποια είναι τα ασφαλή φάρμακα και θεραπείες

Οι γυναίκες με εποχικές αλλεργίες γνωρίζουν ήδη τι ανακουφίζει τα συμπτώματα τους. Ωστόσο, εάν οι αλλεργίες φουντώσουν κατά την εγκυμοσύνη οι επιλογές μπορεί να είναι πιο περιορισμένες. 

Για όσες πάσχουν από αλλεργίες, το θετικό είναι ότι, είτε πρόκειται για ήπια είτε για πιο σοβαρά συμπτώματα εποχικής αλλεργίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα αυτά καθαυτά σπανίως θα επηρεάσουν το έμβρυο.  Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να αλλάξει ο  τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η έγκυος αυτά τα συμπτώματα, ώστε να περιοριστει τυχόν κίνδυνος για το μωρο.

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το πώς μπορούν να αλλάξουν οι αλλεργίες όταν είστε έγκυος.

Το ένα τρίτο των γυναικών είναι αρκετά τυχερές ώστε να έχουν λιγότερα και πιο ηπία  συμπτώματα από ότι συνήθως είχαν.

Άλλο ένα τρίτο των γυναικών βλέπουν τα συμπτώματα της αλλεργίας τους να επιδεινώνονται.

Το υπόλοιπο ένα τρίτο θεωρεί ότι τα συμπτώματα της αλλεργίας τους παραμένουν περίπου τα ίδια με αυτά που είχαν πριν την εγκυμοσύνη.

Στην εγκυμοσύνη βλέπουμε τις αλλεργίες να εξελίσσονται και με τους τρεις αυτούς τρόπους. Και το ίδιο βλέπουμε και με το αλλεργικό άσθμα.

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη στη δική σας περίπτωση, φροντίστε να επιλέξετε θεραπείες που είναι ασφαλείς για εσάς και το μωρό σας. 

 

Πέντε τρόποι για την ασφαλή διαχείριση των συμπτωμάτων είναι οι ακόλουθοι:

 

1. Αποφεύγετε τους εκλυτικούς παράγοντες της αλλεργίας όσο το δυνατόν περισσότερο

Τα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, όπως η μούχλα, η γύρη και τo τρίχωμα των κατοικιδιων, ευθύνονται συχνά για τα συμπτώματα της αλλεργίας. Είναι επίσης τα πιο δύσκολα αλλεργιογόνα στο να τα αποφύγετε.

Όταν τα επίπεδα γύρης ή ρύπανσης είναι υψηλά είναι να περιορίσετε το χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και ενεργοποιήστε το σύστημα κλιματισμού ή έναν ανεμιστήρα για να περιορίσετε την έκθεσή σας. 

Για τη μούχλα και το τρίχωμα των κατοικιδιων που συνήθως υπάρχουν στους εσωτερικούς χώρους, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε το αντίθετο και να ανοίξετε τα παράθυρα και να αερίζετε καλύτερα τους χωρους.

 

2. Αντιμετωπίστε τα ήπια συμπτώματα με τις κατάλληλες σπιτικές μεθόδους

Η ρινική συμφόρηση είναι συνήθης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η χρήση υγραντήρα στο σπίτι σας μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει να λύσετε αυτό το πρόβλημα. Δεν αφαιρεί τα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον, αλλά υγραίνει τον αέρα. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των ερεθισμένων ρινικών οδών.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού ή θαλασσινού νερού για να βοηθήσετε στην ρινικη αποσυμφόρηση.

 

3. Να είστε επιλεκτικές κατά την αγορά μη συνταγογραφούμενων αντιαλλεργικών φαρμάκων

Πολλά αντιαλλεργικά φάρμακα δεν είναι στην πραγματικότητα ασφαλή για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Ωστόσο, η λοραταδίνη και η σετιριζίνη είναι δύο αντισταμινικά φάρμακα που θεωρούνται ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά το θηλασμό.

Τα αντισταμινικά αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης, η οποία αποτελεί εκλυτικό παράγοντα για τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Αυτά τα φάρμακα αποτελούν στην πραγματικότητα την αγωγή πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση των αλλεργιών στις εγκύους.

 

4. Δοκιμάστε κάποιο ρινικό σπρέι κορτιζόνης

Εάν οι αλλεργίες σας είναι σοβαρές και δεν ανακουφίζεστε με τα αντιαλλεργικά φάρμακα που προαναφέρθηκαν μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο ρινικο σπρέι.

Αυτά τα σπρέι αποτελούν θεραπεία δεύτερης γραμμής και είναι ασφαλή για χρήση σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εφόσον χορηγείται η συνιστώμενη δόση.

 

5. Φυτικές θεραπείες

Όσον αφορά τα φυτικά θεραπευτικά μέσα και την αρωματοθεραπεία με βότανα, αν και οι επιπτώσεις τους στις εγκύους δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς θεωρούνται γενικά ασφαλή αν και μικρότερης αποτελεσματικότητας.

Εάν έχετε δοκιμάσει τις θεραπευτικές  αυτές επιλογές αλλά δεν έχετε ανακουφιστεί ιδιαίτερα, θυμηθείτε ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσάρεστα, αλλά λάβετε υπόψη ότι ούτε η εγκυμοσύνη ούτε τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας διαρκούν για πάντα οπότε η υπομονή και η διαχείριση των συμπτωμάτων αποτελούν και αυτά κομμάτι της θεραπείας.

Covid-19
Προπληρωμή Test