Αισθητική και Λειτουργική Αποκατάσταση Προσώπου και Γνάθων

Γράφει ο Ιωάννης Χατζηστεφάνου, MD, DDS, PhD, FACS, Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

 

Ένα σπάνιο και ιδιαίτερα δύσκολο περιστατικό 39χρονης ασθενούς που έπασχε από έντονη δυσμορφία προσώπου και χαρακτηριστικά έκτοπη θέση του δεξιού οφθαλμού, συνέπεια εκτεταμένης ογκολογικής χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε προ 15 ετών σε άλλη ιδιωτική κλινική, αντιμετωπίστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, από τη χειρουργική ομάδα του Γναθοπροσωπικού Χειρουργού Dr. Ιωάννη Χατζηστεφάνου.

 

 

Η ασθενής είχε υποβληθεί, στο παρελθόν, σε πολυάριθμες επεμβάσεις πλαστικής αποκατάστασης προσπαθώντας να πετύχει μία βελτιωμένη εμφάνιση, χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, ταλαιπωρούνταν για πάνω από 10 χρόνια από βαρειάς μορφής τρισμό (μειωμένη διάνοιξη στόματος), συνέπεια της ακτινοθεραπείας που ακολούθησε μετά την ογκολογική χειρουργική επέμβαση η οποία, επίσης, επηρέασε δυσμενώς την ποιότητά ζωής της. Χαρακτηριστικά, το στόμα της ασθενούς δεν άνοιγε πάνω από 5 – 8 χιλ., κάτι το οποίο επηρεάζε σημαντικά την ικανότητά της για σίτιση και ομιλία.

 

 

Μετά από εξειδικευμένο και ενδελεχή κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, ακολούθησε ο λεπτομερής σχεδιασμός όλης της επέμβασης αποκατάστασης, με τη χρήση της πλέον σύγχρονης υπολογιστικής “ψηφιακής” τεχνολογίας Computer-Aided Design - CAD/CAM (Virtual Surgical Planning). Με τη βοήθεια του προσομοιωτή δημιουργήθηκε μία τρισδιάστατη 3D απεικόνιση του προσώπου και οφθαλμικού κόγχου. Ακολούθησε η κατασκευή, εξειδικευμένων για την περίπτωση της ασθενούς, τρισδιάστατων μοντέλων μελέτης και κατάλληλα διαμορφωμένων πλέγματων τιτανίου (Computer Assisted Surgery – Computer Guided Surgery) για την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος και τη μείωση του χρόνου του χειρουργείου.

 

 

Το αποτέλεσμα της επέμβασης ήταν άκρως εντυπωσιακό αποκαθιστώντας, σε μεγάλο βαθμό, τη δυσμορφία προσώπου και πετυχαίνοντας διάνοιξη στόματος πάνω από 20 χιλ.

 

 

Στο μέλλον, θα ακολουθήσουν και επιμέρους συμπληρωματικές επεμβάσεις, όπως βλεφαροπλαστική, λιποπλστική προσώπου και τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.

 

 

Η πρωτοποριακή, αυτή, επέμβαση αισθητικής και λειτουργικής αποκατάστασης των δομών του προσώπου, από εξειδικευμένους για το πρόσωπο χειρουργούς, ανοίγει νέους ορίζοντες δίνοντας λύση σε ασθενείς που ταλαιπωρούνταν για χρόνια. 

 

Covid-19
Προπληρωμή Test