7 Αξιόπιστα σημάδια πρώιμης εγκυμοσύνης

Γράφει ο Βασίλειος Τσιρώνης– Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, Γαία Μαιευτική – Γυναικολογική

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα εγκυμοσύνης τα οποία διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη καθώς από τα παρακάτω συμπτώματα μία γυναίκα μπορεί να μην εμφανίσει κάποιο ή να εμφανίσει κάποια από αυτά ή και περισσότερα.

Καθυστέρηση περιόδου. Γνωρίζουμε ότι όταν μια γυναίκα είναι έγκυος παύει να έχει περίοδο. Έτσι, είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που μπορεί να μαρτυρά μία εγκυμοσύνη. Υπάρχουν, όμως, πολλές γυναίκες με διαταραχές στον κύκλο τους, όπως οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που η περίοδος τους μπορεί να καθυστερήσει και μάλιστα αρκετά.

Τάση στους μαστούς. Κοινό σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη. Οι μαστοί πρήζονται και γίνονται πιο ευαίσθητοι και οι θηλές πιο σκούρες- σύμπτωμα που μπορεί αργότερα να υποχωρήσει χωρίς συγκεκριμένη αιτία.

Κόπωση. Λόγω του αυξημένου επιπέδου των ορμονών και κυρίως της προγεστερόνης που σκοπό έχει να στηρίξει την εγκυμοσύνη. Παρουσιάζεται με έντονη κόπωση, κυρίως στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Ναυτία και αδιαθεσία-απώλεια όρεξης. Συνηθισμένο σύμπτωμα αλλά μπορεί να συμβεί μετά την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Συχνοουρία. Η μήτρα μεγαλώνει και ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα.

Μεταβολή διάθεσης. Είναι αποτέλεσμα των ορμονών της εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με το ψυχολογικό βάρος του ότι η γυναίκα θα γίνει μητέρα. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί σε σχέση με τις αλλαγές στο σώμα της εγκύου (αύξηση βάρους).

Αποστροφή ή έντονη επιθυμία για κάποιες τροφές από την αρχή, κυρίως μέχρι την 6η εβδομάδα και, εάν συνυπάρχουν οι ναυτίες και οι εμετοί, αποστροφή από μεγάλο μέρος των τροφών της καθημερινότητας. Ευτυχώς στην πλειονότητα των γυναικών, αυτά τα συμπτώματα σταματούν περί την 12η εβδομάδα (1ο τρίμηνο).