Ραδιοπεπτιδική θεραπεία για νευροενδοκρινείς όγκους στο Ιατρικό Διαβαλκανικό

Θεσσαλονίκη, 23.3.2021.- Πρωτοποριακή, στοχευμένη ραδιοπεπτιδική θεραπεία για νευροενδοκρινείς όγκους με την οποία επιτυγχάνεται υψηλό θεραπευτικό όφελος σε ασθενείς στους οποίους δεν αποδίδουν άλλες θεραπείες, πραγματοποιείται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοποριακή θεραπεία με το εγκεκριμένο θεραπευτικό ραδιοφάρμακο LUTATHERA® (177Lu-DOTATATE), εφαρμόζεται στο εξειδικευμένο κέντρο ραδιοϊσοτοπικών θεραπειών του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής από τον συνεργάτη Πυρηνικό Ιατρό Δημήτριο Δρούγκα, MD. Η εφαρμογή της θεραπείας διενεργείται σε πολύ λίγα Ιατρικά Κέντρα στην Ελλάδα και είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως σημειώνει ο Πυρηνικός Ιατρός Δ. Δρούγκας, «η ραδιοπεπτιδική θεραπεία με LUTATHERA® αποτελεί μέρος της THERAGNOSTICS προσέγγισης της διαχείρισης ασθενών με νευροενδοκρινείς όγκους , δηλαδή τόσο το ραδιοφάρμακο που χορηγείται για την SPECT ή PET απεικόνιση – διάγνωση όσο και το θεραπευτικό ραδιοφάρμακο στοχεύουν και δεσμεύονται από τους ίδιους υποδοχείς. Με αυτόν τον συνδυασμό της στοχευμένης διάγνωσης και θεραπείας επιτυγχάνεται σε απόλυτο βαθμό η επιλογή ασθενών που θα έχουν το βέλτιστο θεραπευτικό όφελος».

Να σημειωθεί ότι στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού διενεργούνται επίσης πολύ σύγχρονες θεραπείες με το ραδιοφάρμακο XOFIGO (Ra-223) για την αντιμετώπιση των οστικών μεταστάσεων σε ασθενείς με μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη (mCRPC) καθώς και άλλες θεραπείες για την ανακούφιση των οστικών πόνων σε ασθενείς με πολλαπλές, οδυνηρές οστεοβλαστικές οστικές μεταστάσεις με τη χρήση άλλων ραδιοφαρμάκων (Sm-153).

Στο αμέσως προσεχές μέλλον, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν επίσης στοχευμένες θεραπείες με 177Lu-PSMA για την αντιμετώπιση της μεταστατικής νόσου από ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη.

Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιωτικό θεραπευτικό τμήμα ανοιχτών πηγών (Ι-131) στην Ελλάδα για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ιατρικές πληροφορίες στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής: 2310 400157

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ